Ensiasunnon ostamisen jännitys

Nuori mies on saanut käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet. Kodin hän löysi Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta ja asuntolainan Säästöpankista.

Tänä vuonna asuntokauppa on käynyt vilkkaana. Ensimmäisen oman asunnon ostaminen on aina erityisen jännittävä asia. Muistan hyvin, miten itseä jännitti hurjasti, kun ensimmäistä kertaa pankissa neuvotteli asuntolainasta, puhumattakaan siitä, kun ensimmäistä kertaa oli oikeasti allekirjoittamassa oman ensiasunnon kauppakirjaa. Siihen aikaan kaikki kaupat tehtiin fyysisesti pankin konttorilla, juhlallisesti kahvit juoden. Kyllä muuten käsi tärisi.

Sen jälkeen onkin sitten tullut toteutettua useampia asuntokauppoja joka kuukausi. Tosin niitä omia ainoastaan pari kertaa, mutta mielessä on pysynyt tuo jännitys sekä kaikki ne kysymykset, joita itse silloin mielessään pyöritteli. Asunnon välittäjänä olenkin pyrkinyt kaikin keinoin aina tukemaan kaikki myyjiä sekä ostajia, silti ensiasunnon ostajat ovat aina erityisesti sydämen asia heidän osuessa ostamaan välittämääni asuntoa.

Ensimmäistä omaa asuntoa ostettaessa on tärkeää saada tukea välittäjältä. Olenkin aina ottanut esille näitä muutamia tärkeitä perusasioita aivan alussa, jotta ensiasunnon ostajat tuntisivat olonsa turvalliseksi ja saisivat juuri niin paljon apua ja tukea kuin tarvitsevat.

  1. Onnittelen jokaista nuorta, joka on aloittanut ASP-säästön ja asuntoa ostaessa voikin rauhallisin mielin hakea lainaa kunkin kaupungin ASP-ylärajaan asti, mikäli maksukyky ja muut asiat ovat kunnossa. ASP on erinomainen säästötapa, koroton korko ylivoimainen sijoituskohde ja se toteutuukin, mikäli ostaa ensiasunnon ja rahat käytetään siihen. Asp ei kuitenkaan ole automaattinen lainalupaus pankista, vaan asiat täytyy olla neuvoteltuna pankin kanssa joka tapauksessa.
  2. Ostotarjouksen väikkyessä mielessä on tärkeää aina, että asiat on pankissa ensin selvillä ja lainansaannin raamit sekä määrä on pankin kanssa sovittuna. Tämä on erityisen tärkeää, jos kohde on kovin suosittu, niin voi suoraan jättää tarjouksen, jossa ei ole mitään ehtoja.
  3. Ostotarjousta tehdessä on myös hyvä varmistaa aina, että pankille on ok tehdä ostotarjous kyseisestä kohteesta ja että lainaehdot mahdollistavat kyseisen kohteen ostamisen.
  4. Pyydä välittäjää tarkistamaan kaupan ehdot ja jos kyseessä on esim. uusi koti, johon hallintaoikeus siirtyy tuonnempana, niin että myös omat vastuusi ja maksusi kohteen kuluista siirtyvät hallinnan kanssa samaan aikaan.
  5. Jos asut vuokralla, niin irtisano vuokra-asuntosi siten, että olet jo tehnyt kaupat. Hyväksytty ostotarjous ei vielä takaa sitä, että kauppa menee maaliin ja saat asunnon.
  6. Ensiasunnon ostajana olet aina oikeutettu varainsiirtoveron vapautukseen edellyttäen, että olet alle 40 v, et ole aiemmin omistanut puolikasta tai enempää ja nyt olet ostamassa vähintään puolet ostettavasta kohteesta.
  7. Jos ensiasunnoksi ostat kohteen, jossa tarvitsee tehdä remonttia, niin aina pitää muistaa ensin ilmoittaa isännöitsijälle, että saa luvan remontille. Vaikka ostat oman asunnon, niin asunto-osakeyhtiössä ostat todellisuudessa oikeuden hallita tiettyä määrää osakkeita ja yhtiö on vastuussa siitä, että asiat yhtiössä toteutetaan oikein.

 

Kaiken kaikkiaan ensiasunnon ostaminen on yksi elämän isoista etapeista. Otat vastuun omasta talouden pidosta vielä askelta enemmän kuin silloin, kun muutat ensimmäiseen omaan kotiin vuokralle. Asuntolaina on iso vastuu ja omaa taloutta pitää sekä kannattaa hoitaa aina huolella ja vastuullisesti. Onnistunut asuntokauppa on yksi iso osa omaa taloudenhoitoa sekä oiva säästökohde myös. Vaikka on viisasta säästää oman asunnon lainan rinnalla myös käteistä rahaa esim. rahastoihin, niin myös asunto on säästöä. Jokainen lainanlyhennys vie sinua lähemmäs sitä, että omistat asunnon ihan itse.

 

Kirjoittaja on Markus Piittinen, joka toimii osakkaana ja myyntineuvottelijana Sp-Koti Urbaaneissa.

Markus Piittinen, puh. 044 972 5696
markus.piittinen@spkoti.fi

Julkaistu
...