Koti säilyttää arvonsa ja asumismukavuutensa suunnittelulla, ennakoinnilla ja säännöllisellä hoidolla

Nainen sinisessä mekossaan tietää, että elämässä pitää tehdä valintoja. Yhtenä tärkeänä valintana oli pankin vaihtaminen Säästöpankkiin.

Jokaisella on velvollisuus pitää huolta omasta kodistaan, joka on samalla meille useimmille se arvokkain omaisuus niin taloudellisessa kuin emotionaalisessakin mielessä. Sitä ei kannata päästää rapistumaan huonolla hoidolla tai laiminlyönnillä. Kerros- tai rivitalossa asuvat voivat usein nauttia isännöitsijän ja huoltoyhtiön toimesta tehdyistä huoltotöistä, mutta niitäkin edeltää osakkaiden eli kodin omistajien tekemät päätökset siitä, mitä talossa tehdään ja milloin. Omakotitalon omistajan vastuulla on huolehtia itse, että kaikki tarpeellinen tulee tehdyksi ajallaan.

Mistä asioista ainakin tulisi huolehtia pienissä taloyhtiössä tai kiinteistössä?

Taloyhtiöissä ja kiinteistöjen omistajilla riittää jotakin puuhaa lähes jokaiselle vuodenajalle. Taloyhtiöissä asioista yhdessä sopiminen ja keskusteleminen on tärkeää, jos vastuuta jaetaan jonkun toisen kanssa yhdessä. Jos olet kiinteistön omistaja, olet vastuussa huoltotöistä itse säilyttääksesi oman asumismukavuuden, mutta luonnollisesti myös kiinteistösi arvon. Mitkä sitten ovat yleisimpiä asioita, joista huolehtimalla pidät oman kotiympäristösi kunnossa?

Talvella lumi ja liukkaus on syytä huomioida hyvissä ajoin

Etelä-Suomessa jännitetään joka vuosi, saadaanko talvisin lunta. Niin ihanaa kuin lumi onkin, se pitää myös kuljettaa pois talon viereltä ja kulkuväyliltä. Ennen lumen tuloa, on hyvä tarkistaa, että lumityökalut löytyvät ja ovat kunnossa. Jos lumityöt tehdään hartiavoimin, on lumityövuoroista sopiminen ennakkoon kannattavaa! Talvella hyvä hiekoitus ja hiekoittamisen tarpeen ennakoiminen on tärkeää. Sitä varten kannattaa varmistaa, että hiekoitushiekkaa löytyy varastosta, koska pääkallokeli yllättää aina.

Kevät tuo mukanaan hiekkaa ja siitepölyä

Ilmanvaihtokoneiden suodattimien puhdistus säännöllisesti on ympäri vuoden tärkeää, mutta korostuu erityisesti keväällä, kun siitepölykausi alkaa. Vaihda siis suodattimet uusiin tai puhdista ne vähintäänkin huolellisesti kevään koittaessa. Jos omakotitaloon on asennettu keskuspölynimuri, niin senkin puhdistuksesta tulisi huolehtia säännöllisesti. Sadevesikaivot paljastuvat keväällä lumen alta ja niiden tarkistus ja puhdistus talven jäljiltä on hyvä muistaa.

Kesällä kunnostetaan ja huolletaan – mahdollisesti talkoohengessä!

Kesä on luonnollisesti se vuodenaika, kun suurimmat puhdistus- ja huolto- ja rakennustyöt tehdään. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi huoltomaalaukset tai vesikaton kunnon tarkastus. Jos talo lämpiää vielä öljyllä, niin loppukesällä tai alkusyksyllä olisi hyvä suorittaa öljykattilan puhdistus, tarkastus ja mahdollinen huolto. Ennen syksyn alkua polttoöljyn määrä on hyvä tarkistaa ajoissa, ettei pakkaset ehdi tuoda ikäviä yllätyksiä. Talon kivijalan vierusta ei ole puiden ja pensaiden oikea kasvupaikka, sillä niiden juuristo sitoo vettä ja pitää kivijalan kosteana sekä tukkii myös salaojaputkia. Kesällä onkin hyvä hetki tehdä tarvittavat kasvien siirrot kauemmaksi talosta ja poistaa mahdolliset uudet tulokkaat.

Syksyllä illat pimenevät ja lehdet putoilevat

Muista syksyllä ennen lumien tuloa puhdistaa rännit lehdistä ja roskasta sekä tarkistaa ja puhdistaa sadevesikaivot. Jos salaojajärjestelmän kunnon tarkistuksesta on kulunut jo vähintään viisi vuotta, niin tilaa niiden kuvaus ja huuhtelu tarvittaessa. Salaojajärjestelmän toimivuus on oleellinen osa talon kunnossapitoa. Palovaroitinjärjestelmän toimivuudesta kuuluu huolehtia aina, mutta syysrutiineihin on hyvä ottaa myös niiden toimivuuden tarkistus. Lisäksi tärkeät ulkovalaistukset kannattaa pimeneviin iltoihin huolehtia kuntoon.

Myös kiinteistön omistajan kannattaa pitää kirjaa huoltotöistä

Taloyhtiöissä hyvä isännöitsijä pitää huolta vuosisuunnittelusta ja esittää taloyhtiön hallitukselle tarvittavat vuosihuoltotyöt ja -korjaukset. Omakotitaloasujan hyvänä apuvälineenä ja muistin tukena toimii talon huoltokirja, jota voi ylläpitää kirjallisessa tai sähköisessä muodossa. Siitä on myös paljon iloa siinä tilanteessa, jos talon aikoo joskus myydä. Sen avulla on helppo esittää, että miten taloa on hoidettu vuosien saatossa. Huolella hoidettu talo säilyttää arvonsa ja hyvä dokumentointi luo uskottavuutta myös ostajien silmissä.

Julkaistu
...