Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset välityspalkkioista

Välityspalkkio perustuu aina välittäjän arvioon siitä, miten ja mitä tekemällä myytävä kohde saadaan kaupaksi parhaaseen mahdolliseen hintaan. Asunnon myyntiä varten kannattaa ensisijaisesti aina valita kohteelle sopiva välittäjä, eikä etsiä edullisinta välityspalkkiota.

Mikä on välityspalkkio ja kuka sen maksaa?

Välityspalkkio on asunnon myynnistä maksettava palkkio kiinteistönvälitysyritykselle. Myyntitoimeksiannon sisältö ja siitä maksettava palkkio sovitaan asunnon myyjän kanssa toimeksiantosopimusta solmittaessa. Palkkion maksaa myyjä kaupanteon yhteydessä. Poikkeuksena ostotoimeksianto, jossa välityspalkkion maksaa ostaja.

Miten välityspalkkion suuruus määritellään?

Välittäjän tai välitystoimiston palkkio vaihtelee ja se voi olla joko prosentuaalinen tai kiinteä riippuen kaupan kohteesta ja kauppasummasta. Olennaista on se, mitä palkkio pitää sisällään. Käytännössä palkkio sisältää kaiken myynti- ja markkinointityön, mitä kohteen myynti vaatii. Kohteen myynnin helppous tai vaativuus vaikuttaa lopulliseen välityspalkkioon.

Mikä on minimipalkkio?

Etenkin edullisten asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen myynnissä saatetaan käyttää ns. minimipalkkiota, joka on esimerkiksi 3500 €. Välittäjän työhön kuuluu tehtäviä, jotka vievät saman ajan on sitten kyseessä 30 000 euroa maksava mummonmökki tai 100 000 euroa maksava yksiö, jonka omistaa 30 osakkaan kuolinpesä. Palkkio kattaa myyntiin ja markkinointiin kuluvan ajan, toimenpiteet ja kustannukset, toki erillispalvelut saatetaan hinnoitella erikseenkin. Minimipalkkiosta ei ole säädetty mitään ohjetta, vaan sen voi jokainen välitystoimisto määritellä itse kohteesta ja sen työmäärästä riippuen.

Mitä välityspalkkio kattaa?

Välityspalkkio kattaa yleensä kaiken myynti- ja markkinointityön, mitä kohteen myynti vaatii, asiakirjakustannuksia lukuun ottamatta. Erilliskustannukset voidaan joko laskutetaan erikseen, tai ne voivat sisältyä palkkioon, joka pitää sisällään kaiken. Lisäpalvelut, kuten esim. drone-kuvaus tai stailaus hinnoitellaan tavallisesti erikseen.

Mitä asunnon- tai kiinteistönvälitys käytännössä tarkoittaa?

Myytävästä kohteesta laaditaan yleensä kirjallinen myyntisuunnitelma, josta käy ilmi, miten kohdetta lähdetään markkinoimaan ja myymään. Välittäjän tehtäviin kuuluu hankkia kaikki kiinteistön asiakirjat, kuten lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, kartat, lupa-asiakirjat sekä mahdolliset rakennusoikeuteen liittyvät asiakirjat kunnalta. Asunto-osakkeiden osalta asiakirjat, kuten isännöitsijäntodistuksen, huoneiston ja taloyhtiön tiedot, toimittaa isännöitsijätoimisto. Välittäjän tehtävä on hankkia tiedot niin isännöitsijältä kuin kohteen omistajalta. Mikäli tiedoissa on ristiriitaisuutta välittäjän tulee käyttää erityistä selonottovelvollisuuttaan ja selvittä tietoja esim. eri viranomaisilta.

Lisäksi välittäjä hoitaa kohteen valokuvauksen, järjestää stailauksen sekä toteuttaa virtuaaliesittelyn, mikäli niistä on sovittu. Välittäjän työ on tiedonkeruuta, markkinointia, esittelyjä, tarjousneuvotteluita sekä varsinaisen kaupan toteutus yhteistyössä myyjän, ostajan ja pankin kanssa. Kustannuksia syntyy, kun kohdetta markkinoidaan portaaleissa, sanomalehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Asuntoa voidaan markkinoida myös tekemällä informatiivisia jakeluita lähialueelle.

Kuinka paljon välityspalkkio vaikuttaa välittäjän valintaan?

Pääsääntöisesti myyjät etsivät ensisijaisesti sopivaa välittäjää, eivätkä halvinta välityspalkkiota. Palkkiosta kyllä ollaan kiinnostuneita, mutta se ei ole tärkein kriteeri välittäjän valinnassa. Asiakas etsii yleensä tietyntyyppistä välittäjää. Kun omaisuus on kiinni asunnossa, ei ole järkevää edes miettiä, kuka myy sen halvimmalla.

Miksi maksat välittäjälle?

Välittäjällä on ammattitaito, ja iso vastuu kaupanteon laillisuudesta, josta maksat. Niinpä sinun ei tarvitse kantaa kaikkea vastuuta yksin. Ostava asiakas ei esimerkiksi esitä sellaisia kysymyksiä myyjälle kuin mitä välittäjälle uskalletaan esittää. Välittäjän tehtävä on huolehtia sekä myyjän että ostajan oikeuksista ammattitaitonsa avulla. Tämä velvollisuus välittäjällä on jo Hyvän välitystavan nojalla. Hän on neutraali henkilö ostajan ja myyjän välissä, mistä on etua oikeusturvan kannalta ristiriitatilanteissa. Hyvä välittäjä voi saada jopa 10 % paremman hinnan asunnostasi. Juuri tästä syystä välityspalkkio, esimerkiksi 3,5 %, on todella pieni verrattuna siihen, mitä voit ammattitaitoisen välittäjän avulla saada esim. nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa. Välittäjällä on ostavien asiakkaiden rekisteri ja paras markkinatuntemus.

Mitä välittäjän valinnassa kannattaa huomioida?

Millaiset ovat välittäjän referenssit? Entä suosittelut? Onko välittäjällä käytössään laajempi verkosto myynnin tueksi vai myykö hän yksin? Meillä Sp-Kodissa on koko Suomen kattava välittäjäverkosto ja yhteismyynti, joka tukee asunnon myyntiä olipa välittäjä kuka tahansa. Hyvä kiinteistönvälittäjä on välityspalkkion arvoinen ja jättää positiivisen mielikuvan sekä asunnon myyjälle että ostajalle.

Jokaisen Sp-Koti-toimipisteen hinnasto löytyy kyseisen toimipisteen omalta sivulta.

Ota yhteyttä

Täytä lomake ja valitse vetovalikosta haluamasi Sp-Koti-toimipiste. Välittäjämme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Lomakkeen lähettäminen ei sido sinua mihinkään.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.