Jyväskylä on metropoli Suomen sydämessä

Suomalaisen sivistyksen ja vilkkaan kaupunkielämän kehto. Siitä Jyväskylä tunnetaan ja sitä sanomaa myös jyväskyläläiset mielellään eteenpäin vievät.

Jyväskylä kaupunki järven rannalla
Jyväskylä ylsi kahden vuoden välein toistettavassa “Muuttohalukkuus ja kaupunkien imago” -tutkimuksessa kokonaismielikuvaltaan Suomen toiseksi parhaaksi kunnaksi vuonna 2020. Työ- ja opiskelupaikat, palvelut, lähiluonto, turvallinen ympäristö, sekä mahdollisuudet harrastaa ja elää aktiivista elämää houkuttelevat ihmisiä jyväskyläläisiksi.

– Jyväskylä on kooltaan sopivan kokoinen kaupunki, jossa on tarjolla hyvin kaikki eri kulttuurimuodot niin taiteesta kuin urheilusta. Lisäarvoa tuo myös tituleeraus “liikunnan pääkaupungiksi”. Opiskelupaikkoja on tarjolla ammatillisten oppilaitosten lisäksi yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa, kommentoi myyntijohtaja Antti Osmonen Sp-Kodilta.

Vilkas maakuntakeskus

144 000 asukkaan Jyväskylä on Keski-Suomen maakuntakeskus. Runsas korkeakoulutarjonta on antanut Jyväskylälle sen maineen Suomen Ateenana. Vilkas opiskelijaelämä sekä tiede ja tutkimus tuovatkin kaupungille virettä ja sykettä.

Jyväskyläläisyys on kaupunkilaisten ylpeydenaihe. Kasvu ja kehitys seuraavat muuttoliikettä, mutta luonnonläheisyydestä, kestävyydestä tai kulttuurihistoriasta ei haluta tinkiä. Jyväskylää voikin hyvällä omallatunnolla sanoa metropoliksi Suomen sydämessä.

Kaupunkikeskustan palvelut sijaitsevat toisistaan kävelymatkan päässä. Kahvilat, ravintolat, kivijalkakaupat, museot ja teatterit tekevät katukuvasta ja kaupungista elävän. Luonnonkaunis Jyväskylä panostaa kestävään asumiseen ja vehreään ympäristöön. Asui sitten keskellä kantakaupunkia tai sen maaseutumaisissa osissa, järvimaisema ja puhdas ympäristö ovat asukkaan ulottuvilla.

– Jyväskylään on helppo muuttaa: luonnonläheisyyttä ei voi unohtaa monine vesistöineen, muistuttaa Osmonen.

Tieteen ja liikunnan pääkaupunki

Jyväskylää pidetään Suomen liikuntapääkaupunkina. Liikuntatieteellinen tiedekunta sekä kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus ovat merkittäviä instituutioita, joiden tuottama tieto ja osaaminen on huippuluokkaa. Jyväskylä panostaa asukkaidensa hyvinvointiin ylläpitämällä reitistöjä ja uimarantoja, jotka mahdollistavat arkiliikunnan lähiluonnossa kenelle tahansa missä päin Jyväskylää tahansa.

Jyväskylässä on kuitenkin jokaiselle jotakin: tapahtumia järjestetään tammikuusta joulukuuhun. Kulttuuri ja urheilu näkyvät niin opiskelupaikka- kuin tapahtumatarjonnassakin. Urheilutapahtumat, teatterit ja konsertit pitävät huolen siitä, että kaupunki elää ja sykkii.

Jyväskylä pystyy tarjoamaan kodin niin kaupungin sykettä havittelevalle kuin maaseutumaista asumista kaipaavalle. Jyväskylässä voi asettua järven rannalle tai hakeutua rauhallisille, mutta palveluita lähellä oleville asuinalueille.

– Jyväskylä ja sen lähiympäristö pystyy tarjoamaan jokaiselle jotain. Tapahtumiakin on tarjolla niin ulkosalla kuin sisätiloissa, Osmonen jatkaa.

Kaupunkielämää ja maaseudun rauhaa

Jyväskylän kompaktin kokoinen keskusta on virkeä mutta helposti hallittava. Kahviloiden, ravintoloiden ja kivijalkakauppojen keskellä ei tarvitse huolehtia arjen sujuvuudesta. Opiskelijat ja perheet asuvat sulassa sovussa siellä, missä vuoden jokaisena päivänä tapahtuu.

Jyväskylä kasvaa ja kehittyy. Kantakaupunkia rakennetaan jatkuvasti, jotta palveluja ja lyhyitä etäisyyksiä arvostava voi asua laadukkaasti ja sovittaa asumisen kiireiseenkin elämäntyyliin. Aluekeskus Palokkaan ovat mieltyneet perheet ja aikuiset, jotka arvostavat lähiluontoa, ketteriä kulkuyhteyksiä ja lähipalveluita. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten Lutakosta on rakentunut moderni kulttuurikeskus satama-alueineen.

Aluekeskukset ovat omaleimaisia. Halssilan idylli on vailla vertaansa ja Lutakon moderni ilme hurmaa. Palokan kasvulle ei näy loppua ja se on muotoutunut asukkaidensa näköiseksi ja vetovoimaiseksi keskukseksi. Kortepohjassa sijaitseva ylioppilaskylä tunnetaan opiskelijoiden lisäksi myös arkkitehtuuristaan. Alkuperäistä henkeä ei ole haluttu häivyttää uuden alle, vaikka alue on kasvanut ja uutta on rakennettu muun muassa palveluasumisen tarpeisiin.

– Uusia kerrostaloja rakentamalla vastataan kysyntään niin kantakaupungissa kuin sen ulkopuolellakin. Toisaalta esimerkiksi ostamalla tontin Korpilahdelta pääsee rakentamaan maaseudun rauhaan omaa unelmaansa, kommentoi myyntijohtaja Antti Osmonen.

Ajankohtaista

;