Koti on turvasatama

Epävarmat ajat lisäävät energiaomavaraisuutta ja vähentävät muuttohaluja, kertoo Suomen Asuntomessujen vuotuinen Asumisen ihanteet- tutkimus. Naantalin asuntomessuilla Lounatuulessa oli esillä yli 30 erilaista messukotia sekä ennennäkemättömän luonnonmukaisia metsäpihoja ja älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi energian varastointiin.

Asuntomessut
Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna. Tutkimuksen tulokset kertovat myös siitä, kuinka energiaomavaraisuus kasvaa merkittävästi.

Epävarmuus vähentää muuttohaluja

Pandemia ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet siihen, miten kotiin suhtudutaan. Epävarmat ajat ovat vähentäneet suomalaisten muuttohaluja ja toisaalta lisänneet tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin. Energiaomavaraisuus kiinnostaa jo 67 prosenttia vastaajista, kun edellisenä vuonna se kiinnosti 58 prosenttia. Lisäksi yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun. Joka kolmas suomalainen puolestaan haaveilee oma kesämökistä, mutta viime vuoteen on nähtävissä pientä laskua. Mökkien hinnat ja kysyntä kuitenkin nousivat vielä viime vuonna reippaasti.

Luonnonläheisyys on omakotiasujan tärkeimpiä kriteerejä ja se toteutuu Naantalissa poikkeuksellisen hyvin. Jokaiselta tontilta on pääsy luontoon ja pihasuunnittelussa on suositeltu huomioimaan saariston värit ja muodot.

“Esimerkiksi pihoille ei suositella nurmikkoa, vaan esimerkiksi kunttaa. Lisäksi luonnonmukaisuus huomioidaan siten, että jouluvalot eivät saa olla vilkkuvia”, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Energiaremontteihin ideoita

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 % haluaa, että työmatkaan menee korkeintaan puoli tuntia.

"Rakennus- ja sisustusvinkkien lisäksi tänä vuonna Naantalista haettiin mallia energiaremontteihin" kertoo Tapio ja jatkaa "Lounatuulessa nähdään edistyksellisiä energiaratkaisuja niin oman aurinkovoimalan kuin älymuuntamonkin muodossa. Lisäksi alueella on hyödynnetty erinomaisen hyvin sekä maalämpöä että -viilennystä. Alue on mielenkiintoinen niin ammattirakentajan kuin asukkaankin kannalta."

Naantalissa kodin merkitys turvasatamana ja rauhoittumispaikkana on näkyvissä niin materiaaleissa kuin tilan käytössä. Luonnon annetaan tulvia osaksi sisätiloja suurilla ikkunapinnoilla ja lasitetuilla terasseilla. Luonto näkyy niin tapeteissa ja tekstiileissä kuin tilojen käytössä.

Ajankohtaista

;