Kuinka valmistautua pankkineuvotteluun?

Onko suunnitelmissasi asuntolaina tai sijoittamisen aloittaminen? Vierailu pankin asiantuntijan juttusilla saattaa jännittää – mutta turhaan! Tämän jutun luettuasi tiedät, mistä pankissa vieraillessa puhutaan ja miten neuvotteluihin kannattaa valmistautua.

Kuinka-valmistua-pankkineuvotteluihin

Vaikka elämme internetin aikakautta, Säästöpankissa tiedetään, että ei ole livetapaamisen voittanutta. Säästöpankissa asiantuntijamme palvelevat sinua kasvotusten kaikissa asioissa, jotka on mukavampi hoitaa kasvotusten kuin verkon välityksellä.

Yleensä pankin asiantuntijan luokse kannattaa suunnata, kun kyse on isommista omaa taloutta koskevista asioista. Asiantuntijan luona asioivat muun muassa pankin vaihtajat, asunto-, remontti-, tai autolainaa hakevat ja sijoittamisesta kiinnostuneet.

– Lainaneuvottelussa kasvokkain kohtaaminen on tärkeää. Vuorovaikutuksessa syntyy luottamuksellinen suhde molemmin puolin sekä asiakkaan että pankin näkökulmasta, kertoo pankin asiantuntija Jaana Ilosalo.

Kun tahdot tulla keskustelemaan lainasta tai säästämisestä ja sijoittamisesta

Kun laina tai muu omaan tai perheen talouteen liittyvä asia tulee ajankohtaisiksi, on ensimmäinen askel varata aika tapaamiseen. Lainaa hakiessa voit tutustua Säästöpankin eri lainavaihtoehtoihin ja testailla konkreettisia summia lainalaskurilla. Säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksia on myös helppo tutkailla etukäteen.

Ennen pankin asiantuntijan tapaamista tärkeintä on miettiä omaa nykytilannetta ja tavoitteita. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun suunnitelmissa on hakea lainaa. Tärkeimmät kysymykset tulee yleensä pohtineeksi, kun täyttää lainahakemuksen netissä.

Mitä mukaan lainaneuvotteluun?

– Lainan saamiseen eniten vaikuttavia asioita ovat asiakkaan menot, tulot ja tietenkin se, kuinka isolle lainalle on tarvetta. Mitä tarkemmin oma tilanne on tiedossa, sitä helpommin keskustelu sujuu, Ilosalo sanoo.

Koska neuvotteluissa käydään läpi asiakkaan taloutta, kannattaa ennen lainaneuvottelua listata kaikki omat säännölliset ja epäsäännölliset tulonlähteet sekä vakituiset menot kuten laskut ja mahdolliset jo olemassa olevat lainat kuten luottokorttivelat tai opintolainat. Jos omaisuutta on ehtinyt kertyä vaikkapa sijoitusten tai asunnon muodossa, on sekin hyvä pistää muistiin.

Menoista, tuloista ja omaisuudesta on hyvä olla mustaa valkoisella. Ilosalo neuvookin ottamaan mukaan palkkakuitin, tiliotteen ja mahdollisia muita omaan omaisuuteen liittyviä dokumentteja, erityisesti jos asiakkuutesi on jossain toisessa pankissa. Ilosalo muistuttaa, että mukaan kannattaa varata myös virallinen henkilötodistus.

­– Jos tekee lainahakemuksen ennen tapaamista, pankki yleensä muistuttaa tarvittavista papereista etukäteen. Jos dokumentit kuitenkin unohtuvat, se ei kaada maailmaa, sillä ne voi toimittaa pankkiin myös tapaamisen jälkeen, Ilosalo sanoo.

Mistä pankkineuvottelussa puhutaan ja mitä lainaneuvottelussa tapahtuu?

Mitä pankkineuvottelussa sitten tapahtuu? Jännittää ei missään nimessä tarvitse, sillä asiantuntijamme ovat olemassa juuri siksi, että monimutkaisiakin asioita voidaan käydä läpi rauhassa.

Yleensä tapaaminen aloitetaan Säästöpankin Oman talouden tuokiolla, jossa kartoitetaan asiakkaan tilanne, tavoitteet sekä pitkän aikavälin taloussuunnitelmat. Keskustelun tukena voidaan laskeskella yhdessä, mikä kaikki on mahdollista.

Lainanottotilanteessa Oman talouden tuokio selventää yleensä hyvin, minkä kokoista lainaa voi saada ja millaisilla ehdoilla. Tämän jälkeen onkin aika käydä läpi käytännön asioita eli lainan ehtoja. Keskeisimmät lainaneuvottelussa keskusteltavat asiat ovat lainan suuruus ja lyhennystahti, viitekoron valinta Euriborin ja kiinteän koron välillä sekä marginaalin suuruus.

– Teemoihin voi tietenkin tutustua jo etukäteen, mutta yhtään termiä ei tarvitse tietää etukäteen, sillä käymme asiat yhdessä läpi, Ilosalo sanoo.

Pankkineuvotteluissa keskustellaan myös säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdoista

Lisäksi lainaneuvottelussa keskustellaan paljon pitkän aikavälin suunnitelmista, sillä iso laina sitoo myös silloin kun omassa tai maailmataloudessa tapahtuu muutoksia. Tästä johtuen kannattaa jo lainaa harkitessa miettiä omia suunnitelmia säästämisen ja sijoittamisen suhteen. Se onnistuu helposti, sillä Oman talouden tuokiossa asiakkaalle tehdään oma säästäjä–sijoittajaprofiili, joka antaa osviittaa itselle sopiviin säästämisen ratkaisuihin.

– Monet lainanottajat aloittavat lainaa hakiessaan myös säännöllisen kuukausisäästämisen. Korot ovat tällä hetkellä matalat, ja säästäminen on helppo tapa varautua niiden nousuun. Myös elämän yllättävät tilanteet kannattaa turvata lainaan liitettävällä lainaturvalla, Ilosalo summaa.

Tutustu lainavaihtoehtoihimme tästä

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihimme tästä

Kategoriat
...