Lohjan Hiidensalmen asuntomessuilla ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä ratkaisuja

Järven lumo, hyvä olo ja vihreät teot ovat vuoden 2021 asuntomessujen teemat. Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä asuinalue on rakentunut Lohjan Hiidensalmeen vanhan teollisuusalueen paikalle. Ekologisesti kestävää rakentamista palkittiin Vihreä teko -kilpailussa, jonka kulmakiveksi muodostui rakentamisen energiatehokkuus.

Asuntomessut Lohja 2021 Talo Pyörre

Asumisen valinnat ovat elämän valintoja – ja asumiseen liittyvät toiveet ovat lopulta elämäntyyliin ja -tilanteeseen sidottuja. Lohjan asuntomessut antavat näkökulmia asumiseen ja ovat paikka kokea ja tuntea erilaista asumista: opiskelijan ensiasuntoja, nuoren parin talounelmia, lapsiperheiden fiksuja ratkaisuja ja eläkeiän esteettömyyttä. Tänä vuonna Lohjan Hiidensalmessa nähtiin ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä asuinalue, jossa on yhteiskäyttöön jätetty ranta-alue ja runsaasti taidetta. Taide on omiaan luomaan uudelle asuinalueelle identiteettiä, ja teoksista muodostuu nopeasti yhteisiä maamerkkejä. Julkisissa paikoissa ja tiloissa sijaitseva taide on kaikkien saavutettavissa ilman pääsymaksuja ja aukioloaikoja. Kuten hyvä arkkitehtuuri, myös taide lisää asuinalueen vetovoimaisuutta ja tuo sille arvoa koko elinkaaren ajalle.

 

Lohjan Hiidensalmessa taida on osa asumisen luomaa hyvää oloa, joka kuuluu kaikille. Taide on tuotu näkyväksi osaksi rakennuksia.

Lohjan Hiidensalmessa taide on osa asumisen luomaa hyvää oloa, joka kuuluu kaikille. Taide on tuotu näkyväksi osaksi rakennuksia ja yhteiskäytössä oleva soutuvene ja kaikille avoin ranta pitävät huolen sosiaalisesti kestävästä asuinalueesta. 

Pieni- ja keskituloisilla on oltava mahdollisuus asua ilmasto- ja ympäristöystävällisesti

Lohjan Hiidensalmessa näytetään mallia niin kerrostalojen kuin omakotitalojen ilmastoystävällisessä rakentamisessa. Ammattitaitoinen suunnittelu ja rakentaminen korostuvat, kun halutaan rakentaa energiatehokas ja vähähiilinen talo. Keväällä 2020 Lohjan kaupunki yhdessä Asuntomessujen kanssa julistivat Vihreä teko -kilpailun kirittääkseen ilmastonäkökulman huomioimista rakentamisessa. Kilpailuraadin muodostivat puuarkkitehtuurin professori ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallituksen jäsen Pekka Heikkinen (Aalto-yliopisto), johtava rakennustarkastaja Paula Mäenpää (Lohjan kaupunki), toimitusjohtaja Mikko Nousiainen (Green Building Council Finland), Suomen ilmastopaneelin jäsen ja kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus) sekä ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen (Rakennusteollisuus RT Ry).

Raati antoi kunniamaininnan kolmelle kohteelle: TA-Asumisoikeus Oy ja Talo Pyörre edustivat kokonaisvaltaista ilmasto- ja ympäristönäkökulman huomioimista rakennusten suunnittelussa ja Talo Saarenta puolestaan energiatehokkuuden perustavanlaatuista merkitystä. 

TA-Asumisoikeus Oy:n laadukkaasti rakennetussa A-energialuokan kerrostalossa näkyy pitkäaikainen kehitystyö ympäristöystävällisen asumisen puolesta. Viherkatot, kattopuutarha ja korttelin yhteispiha tukevat luonnon monimuotoisuutta. Tekoäly optimoi huoneistokohtaisesti kaukolämmön kulutusta, aurinkopaneelit tuottavat puhdasta sähköä ja asukkaat voivat seurata omaa veden- ja sähkönkulutustaan. Autokatoksesta löytyy kymmenen sähköauton latauspistettä, ja polkupyörille on toteutettu runsaasti säältä suojattuja pysäköinti- ja säilytystiloja. 

– Kaikelta asuntotuotannolta, kohtuuhintaiseltakin, on edellytettävä laatua ja osallistumista rakentamisen päästöjen vähentämiseen. TA-Asumisoikeus Oy osoittaa Lohjalla tason, johon jokaisen kerrostalohankkeen Suomessa nykyisin vähintään tulisi yltää, toteaa raadin jäsen Jyri Seppälä.

TA-Asumisoikeustalon katolta löytyy viljelylaatikot.

TA-Asumisoikeustalon katolta löytyy viljelylaatikot. 

Kohti vähähiilistä kiertotaloutta

Vihreä teko -kilpailun ensimmäinen kunniamaininta myönnettiin Talo Pyörteelle. Se on Suomessa ainutlaatuinen rakennushanke, jossa vähähiilisyyden ja kiertotalouden mahdollisuuksia on tarkasteltu järjestelmällisesti kiinteänä osana talon suunnittelua. Pyörre edustaa kehitysaskelia, joita koko rakennusalan tulisi nykyistä ripeämmässä tahdissa ottaa käyttöön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Pyörteessä arviointia on käytetty esimerkillisesti suunnitteluvaiheen työkaluna, kun on punnittu esimerkiksi rakennustuotteisiin liittyviä valintoja. Aulis Lundell Oy:n toteuttama teräsrunkoinen Pyörre-talo on Matti Kuittisen suunnittelema, ja talon hiilijalanjälki ja  hiilikädenjälki vastaavat ympäristöministeriön 2025 voimaan tulevaa asetusta.

– Alalla tarvitaan pikaisesti toimia, jotka vähentävät ilmastopäästöjä paitsi käytön aikaisen energiankulutuksen myös käytettävien rakennusmateriaalien osalta. Hiilijalanjäljen arviointi suunnitteluvaiheessa on tärkeä apuvälinen tässä työssä, sanoo Vihreä teko -raadin jäsen Mikko Nousiainen.

Energiatehokkuus on kestävän rakentamisen kulmakivi

Vihreä teko -kilpailun toisen kunniamaininnan sai Lohjan Saarenta. A-energialuokan talo edustaa rakennustekniikkaa, joka on kaikkien talonrakentajien saavutettavissa ammattitaitoisella suunnittelulla ja rakentamisella. Energiatehokkuuden perustana on talon ilmatiiveys, joka todennetaan mittauksilla rakennuksen käyttöönottovaiheessa.

– Rakentamisessa tulisi aina tavoitella A-energialuokan taloa. Tämän pitäisi olla suunnittelun lähtökohtana niin ammattimaisilla toimijoilla kuin kertarakentajillakin. Lohjan Saarennan erittäin pieni ilmanvuotoluku kertoo huolellisesta ja laadukkaasta rakennustyöstä, jota hyvän energiatehokkuuden saavuttaminen edellyttää, toteaa raadin jäsen Pekka Heikkinen.

Lähes 70% alle 25-vuotiaista haluaa omakotitalon

Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa seurataan suomalaisten asumisen unelmia ja tarpeita. Koronavuoden mukanaan tuomat muutokset näkyvät tämän kertaisissa tutkimustuloksissa vahvimmin alle 25-vuotiaiden kohderyhmässä. Luonnon merkitys osana hyvinvointia on vahvistunut erityisesti nuorilla aikuisilla. Vuonna 2020 vain 67 prosenttia alle 25-vuotiaista aikuisista piti luontoa merkittävänä hyvinvoinnin kannalta, mutta vuonna 2021 jo 93 prosenttia oli tätä mieltä. Yhä harvemmalle nuorelle kaupunkiympäristön luonto riittää, vain 24 prosenttia vastaajista koki näin. Kiinnostus itse rakennettuun taloon on myös vahvistunut koronavuonna. Lähes 70 prosenttia alle 25-vuotiaista pitää omakotitaloa ihanteellisena asumismuotona.

Oma sauna pitää paikkansa haavelistan kärjessä: sen haluaisi 83 prosenttia vastaajista ja 64 prosentilla se jo on. Vaatehuone, kodinhoitohuone, työhuone, harrastushuone ovat myös toivelistan kärjessä.

 

Kirjoittaja: Laura Syrjälä
Lähde: Asuntomessujen mediapäivän aineistot

Ajankohtaista