Maailman saunapääkaupungissa on hyvä elää ja asua

Jopa 37 % suomalaista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle, kertoi Taloustutkimus vuonna 2020. Tampere on myös yksi Suomen vetovoimaisimpia matkailukaupunkeja sekä maailman saunapääkaupunki.

Tampere

–  Tampereen vetovoima liittyy varmasti sekoitukseen historiallista teollisuusympäristöä, luontoa ja monipuolista kulttuurielämää. Täällä on hyvä asua ja elää, kiteyttää Sp-Koti Tampere Aulan yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Johanna Peltonen.

Kahden järven välissä lämpöä ja tilaa

Tampere on kahden järven, Pyhäjärven ja Näsijärven välissä sykkivä teollisuuskaupunki ja Suomen kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupungin läpi halkova Tammerkoski yhdistää järvet toisiinsa ja koskella on kaupungin historiassa suuri merkitys. Teollisuuskaupunki ei ole pelkkä muisto, vaikka punatiiliset tehdasrakennukset muistuttavat kaupungin historiasta, etenkin puuvillatehtaasta, joka työllisti aikanaan jopa 2 000 ihmistä.

Kyselymme mukaan Tampereella on parasta aitous ja lämpö. Lieko syy vai seuraus, mutta Tampereella lämpenee yli 30 yleistä saunaa – eniten kaikista Suomen kaupungeista. Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja epäilemättä yksi osa aitoa tamperelaisuutta. Tampere onkin saanut maailman saunapääkaupungin tittelin, jota ovat puoltaneet Suomen Saunaseura sekä kansainvälinen saunaliitto.

Tutustuminen arvoinen on esimerkiksi Suomen vanhin yleinen sauna, Rajaportin sauna.

Kokonaismielikuvaltaan paras asuinpaikka


Taloustutkimuksen mukaan Tampereen sijoittuminen kärkipaikalle on merkittävää siksi, että Tampere sijoittuu tutkimuksen ainoana kaupunkina viiden halutuimman muuttokohteen joukkoon kaikkialla Suomessa. Tampere arvioitiin tutkimuksessa myös kokonaismielikuvaltaan parhaaksi asuinpaikaksi. Eniten Tampereelle halutaan muuttaa Etelä- ja Länsi-Suomesta.

Tampere on kaupunkina helposti hallittava: kävelyetäisyydellä ovat niin ravintolat kuin nähtävyydet aina Hämeensillasta Pyynikin näkötorniin. Tampereella on myös korkeakulttuuria ja kansalaisaktiivisuudesta kumpuavaa kulttuuria. Erään asukkaan sanoin: Tampereella on parasta pienen ison kaupungin tuntu.

Monipaikka-asuminen näkyy myös Tampereella:

– Tilan tarve on kasvanut ja kakkosasunnon hankkiminen on tullut monelle ajankohtaiseksi. Mökkibuumi on sekin ollut valtavaa – kysyntä ja tarjonta vaan eivät tällä hetkellä kohtaa, kertoo Peltonen.

Pääkaupunkiseudulla on raportoitu kaupunkiasuntojen tilan puutteesta ja siitä, kuinka asuntojen saunoja muutetaan työtiloiksi. Sellaista ilmiötä Peltonen ei ole havainnut Tampereella. 

– Tampereella sauna on sauna ja lisää tilaa haetaan vaihtamalla asuntoa. Ostavia asiakkaita onkin ihan jonoksi asti. Saamme viikoittain kyselyjä ja ostotoimeksiannot ovat kasvattaneet suosiotaan, kertoo Peltonen.

Ostotoimeksiannon etu on tässä kilpailutilanteessa se, ettei ostajan tarvitse tapella muiden kanssa samasta kohteesta, sillä kohde ei tule julkiseen myyntiin. Ostaja maksaa välityspalkkion, kun sopiva asunto löytyy, avaa Peltonen toimeksiannon ideaa.

Repullinen kouluja

Tampere tunnetaan monipuolisesta koulutustarjonnastaan: Tampereen yliopisto ja ammattikorkeakoulu sekä poliisikoulu että useat ammatilliset oppilaitokset kouluttavat eri alojen ammattilaisia paitsi Tampereelle myös lähialueille. Osaava työvoima näkyy kaupungin kehittymisessä ja voimakkaassa kasvussa.

– Mukavaa ilmapiiriä tuo se, että kun on hyvät opiskelumahdollisuudet, eri taustoista tulevat opiskelijat tuovat siihen omat vivahteensa, kuvailee eräs tamperelainen asukas.

Yhteistyötä tehdään myös yli kuntarajojen: Tampereen ja Kangasalan yhteinen kouluhanke on uutta peruskoulutasolla. Tampereen Ojalan ja Kangasalan Lamminrahkan alueelle sijoittuva koulukeskus palvelee jatkossa molempien kuntien asukkaita.

– Alueelle on tullut paljon tontteja ja rakentaminen on käynnistymässä. Ensimmäiset kohteet ovat jo ennakkomarkkinoinnissa, kertoo Peltonen.

Peltonen kutsuu kiinnostuneita viettämään aikaa Tampereella.

– Oikea asuinpaikka on sellainen, jossa syntyy hyvä olo. Uskon, että täällä vierailtuaan voi tuntea olonsa rentoutuneeksi, lupaa Peltonen.

Juttusarjassa “Suomen parhaat asuinpaikat” kerromme suosituista asuinalueista. Sarjan toinen osa kertoo Tampereesta.

Ajankohtaista

;