Miten asunto stailataan myyntikuntoon?

Visuaalisuuden merkitys on kasvanut asuntokaupassa. Laadukkaat valokuvat siististä ja pelkistetysti sisustetusta asunnosta houkuttelevat katsojia paikalle. Asunnon ilmeen tulisi olla sopivan neutraali, jotta mahdollisimman moni mahdollinen ostaja voi kuvitella itsensä ja perheensä elämään kyseiseen asuntoon.

Makuuhuone

Sisustusta karsitaan enemmän myytävän kohteen valokuvausta kuin asuntonäyttöjä varten. Stailaaja ja myyntineuvottelija Hanna Timonen Sp-Koti Kuopiosta loihtii kodit ihanan raikkaan oloiseksi valokuvia varten.

– Ensimmäiset mielikuvat asunnosta luodaan jo valokuvien perusteella. Haluan tehdä kuvista sellaisia, että ne vastaavat kohdetta ja houkuttelevat ihmisiä paikan päälle katsomaan. Keskitymme kuvissa kuvaamaan itse asuntoa, sen sijaan lähikuvat kynttilöistä tai kukkakimpuista eivät sovi tyyliimme. Hyvät kuvat ovat tänä päivänä perusasia asunnon myynti-ilmoituksessa, Hanna Timonen taustoittaa.

Karsi tavaraa ja siivoa perussiistiksi

Tavallisesti myytävässä kodissa asutaan, joten se on syystäkin persoonallinen ja omanlainen. Myyntiä varten asunnosta kannattaa kuitenkin luoda sellainen, että se sopii mahdollisimman isolle ihmisjoukolle. Tämän vuoksi asunnon persoonallisuutta kannattaa lieventää myyntiä varten muun muassa karsimalla tavaraa. Mitä vähemmän asunnossa on tavaraa, sen parempi. Näin asunto pääsee esiin, ei sisustus tai tavarat.

Myös perussiisteys on tärkeää, erityisesti asuntonäytöillä, sillä puhtaat pinnat näyttävät edustavammilta kuin pölyiset tai likaiset. Hammastahnaroiskeet wc:n peilissä myös vievät ajatuksia pois itse asunnosta.

Esimerkkejä karsittavista tavaroista: vaatteet ja tavarat tuoleilta ja pöytäpinnoilta, kodinkoneet keittiön tasoilta, osa huonekaluista harkinnan mukaan, pöytätietokone.

Henkilökohtaiset esineet piiloon

Henkilökohtaiset tavarat vaikeuttavat mahdollisen ostajan tunnelmointia kohteesta omana kotina. Siksi kuvista ja asuntonäytöltä kannattaa piilottaa henkilökohtaiset tavarat.

Lapsiperheen elämä saa välittyä asunnosta, mutta myös enimmät lasten tavarat kannattaa karsia. Jos lastenhuoneita on useampi, voi olla hyvä sisustaa yksi niistä työhuoneeksi valokuvausta varten, jotta asunnon monipuolisuus hahmottuu. Asuntonäytöissä lastenhuone voi toki olla tavallisessa käytössään.

Esimerkkejä henkilökohtaisista esineistä: perhevalokuvat, palkinnot, henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, lemmikkien tavarat, siivousvälineet, lelut, roskakorit.

Hillitse kirkkaita värejä ja suuria kuoseja

Suurelle ostajajoukolle otollisin myytävän asunnon sisustustapa on melko neutraali. Siksi omistajien persoonallista tyyliä kannattaa häivyttää poistamalla sisustuksesta runsaan värilliset tekstiilit ja suuret kuosit. Kaikkea väriä ei tarvitse poistaa, mutta värikkyyden rinnalle on hyvä tuoda neutraalin sävyisiä verhoja ja muita tekstiilejä: harmaata, beigeä ja valkoista. Tekstiileillä on asunnon ilmeeseen suuri vaikutus.

Valokuvauksen kannalta ongelma on sesongin mukaan koristeltu asunto. Jos kuvat otetaan esimerkiksi joulukoristeiden kera, asuntoa on hankala myydä samoilla kuvilla vuodenvaihteen jälkeen. Asuntonäytössä maltillinen sesonkikoristelu sen sijaan ei haittaa.

Kaikki luonnonvalo sisään

Kirkkaassa luonnonvalossa asunto näyttää parhaat puolensa. Raskaat verhot kannattaa poistaa ikkunoiden edestä ja avata kaikki kaihtimet niin valokuviin kuin asuntonäytöille. Pimeään vuodenaikaan on tärkeä laittaa valot päälle kaikkiin huoneisiin.

Siisti myös ulkotilat

Asunnon pihamaalta kannattaa poistaa ylimääräiset tavarat, kuten pulkat, lelut ja roskat niin valokuvausta kuin asuntonäyttöjä varten. Pihalle jäävät tavarat, kuten polkupyörät ja pihakalusteet asetetaan siististi. Nurmikko kannattaa ajaa tai lumet luoda ennen näyttöä.

Tyhjän asunnon stailaus kuvausta varten

Tyhjän asunnon maltillista kalustamista kannattaa harkita valokuvausta varten. Kalusteet auttavat kodinetsijää hahmottamaan kuvista huoneiden mittasuhteita ja asunnon tunnelmaa.

Pienillä, autoon mahtuvilla tarvikkeilla pääsee jo pitkälle: ilmalla täytettävät, korkeat patjat, sohvapöytä, rahi, pöytälevy ja irtojalat sekä tekstiilit. Pienillä teoilla valokuviin pystyy loihtimaan kodinomaista, houkuttelevaa tunnelmaa. Tyhjän asunnon stailaamisessa kannattaa kysyä apua välitysliikkeeltä, jolla on kyseinen tarpeisto ja yhteistyökumppanit olemassa.

Jutun vinkit asunnon stailaamiseen myyntiä varten: Hanna Timonen, Sp-Koti Kuopio.
Kiinnostuitko asunnon myynnistä? Ota yhteyttä lähimpään Sp-Kodin toimipisteeseen!

 

Ajankohtaista

;