Turku on enemmän kuin opiskelijakaupunki

Turku on yksi Suomen suosituimmista asuinpaikoista ja se kiinnostaa etenkin opiskelijoita. Varsinais-Suomessa tehdyn kyselyn mukaan Turku on myös maakuntansa houkuttelevin asuinpaikka.

Turku

Turku on mielestäni juuri sopivan kokoinen kaupunki: sen verran iso, että tapahtumia ja elämää riittää, mutta kaikki oleellinen on parin minuutin kävelymatkan päässä. Rakennuskanta on mukava sekoitus arvokasta vanhaa sekä modernia uutta, kiteyttää Sp-Kodin Mikko Mannila Turun parhaita puolia.

Elävä Turku on opiskelijoiden suosiossa

Turku on Suomen ensimmäinen yliopistokaupunki ja opiskelijoita houkuttelee Turkuun kaksi yliopistoa ja neljä ammattikorkeakoulua. Kaiken kaikkiaan koulutusvaihtoehtoja on jopa pitkälle toista sataa. Turkulaisista onkin joka viides opiskelija, jo vuodesta 1640 lähtien. Opiskelijat myös muokkaavat kaupunkikulttuuria: puistot, jokiranta ja festarit ovat nuorten suosiossa ja tuovat elämää katukuvaan.

Vuonna 2020 tehdyn opiskelijakyselyn mukaan peräti 98 prosenttia turkulaisista korkeakouluopiskelijoista suosittelisi Turkua opiskelupaikaksi ystävilleen. Suurin osa korkeakouluopiskelijoista haluaisi jäädä Turkuun asumaan myös opintojen jälkeen.

– Turku on yksi Suomen kasvukeskuksista ja muuttovoittoisena kaupunkina takaa työpaikkoja sekä palveluja tulevaisuudessakin. Kupittaan kampus kasvaa jatkuvasti ja tarjoaa yhä parempia sekä monipuolisempia opiskelumahdollisuuksia. Turussa on myös paljon yrityksiä, jotka tekevät arvokasta innovaatiotyötä mm. tietotekniikan ja lääketeollisuuden parissa. Lisäksi tulevaisuuden yrittäjille Turku on erinomainen kaupunki aloittaa oman startup-yrityksen kasvutarina, pohtii Mannila.

Tunnelmallinen jokiranta on turkulaisten olohuone, jonne kokoonnutaan etenkin kesäaikaan istumaan iltaa. Turussa liikkuminen on helppoa ja kaupunkilautta Föri kuljettaa maksutta ”tois puol jokke”. Sen kyydissä pääsee ihailemaan kaupunkia joelta käsin.

– Eikä sovi unohtaa, että ruokaravintoloissa Turku on Suomen pääkaupunki, ja Aurajoki ja sen rantojen tunnelmalliset kahvilat ym. ovat noin 100 m päässä kauppatorilta, kertoo Mannila.

Puutaloalueet kiinnostavat etenkin nuoria 

Turussa on lukuisia puutaloalueita, jotka tuovat Turussa asumiseen puutaloidylliä. Puutalot ovat nyt haluttuja, vaikka historiallisesti ne olivat työläiskaupunginosien asuntoja. Portsan mukulakivikadut ja sisäpihat ovat kuitenkin modernissa kaupunkikulttuurissa erikoisuus, jota ihastellaan. Tunnettuja alueita ovat Martti, Port Arthur eli Portsa, Pohjola, Kähäri ja Nummi.

– Nämä puutaloalueet ja erityisesti niiden tunnelmalliset puutalokodit ovat nuorten suosikkeja. Alueet sijaitsevat lähellä keskustaa, mutta pihapiirit luovat rauhallisen ja turvallisen ympäristön perheen perustamiselle. Asuntoja näillä alueilla on runsaasti, joten vaihtuvuuttakin on. Puutalojen hinnat ovat nousseet viime vuosina melko lailla. Sijainti ja kysyntä on tähän suurin tekijä. Vielä muutamia vuosia sitten isompien puutalokotien hinnat liikkuivat jonkin verran päälle 200 000 euroa, mutta nyt saneeratuista ja tyylikkäistä kodeista maksetaan jo pitkälle yli 300 000 euroa, kertoo Mannila.

Turun kaupunki pitää puutaloja arvossaan, sillä kaupunki on laatinut esimerkiksi Portsaan nk. suojelevan asemakaavan, jonka takaa puutalotunnelman säilymisen. Vaikka jotain purettaisiin, tilalle saa rakentaa vain samanlaisen.

Skanssiin rakennetaan ekologista kaupunginosaa

Skanssiin rakennetaan ekologista ja yhteisöllistä kaupunginosaa, jonka tavoitteena on olla energiatehokkuuden edelläkävijäalue. Syksyllä 2019 Skanssin alueen tonteista järjestettiin tontinluovutuskilpailu, jossa käytettiin ensimmäistä kertaa energialiitettä. Energialiitteellä kannustetaan fiksujen energiaratkaisujen toteuttamiseen alueen rakennuksissa.

– Tämä on uusi mielenkiintoinen asuinalue aivan kauppakeskus Skanssin kyljessä. Palvelut ja liikenneyhteydet ovat hyvät ja aika näyttää millaiseksi alue kehittyy, kun se aikanaan valmistuu, pohtii Mannila.

Turun kaupunki kehittää Skanssin aluetta asuinalueena, jossa hyödynnetään uudenlaisia energian tuotannon, käytön ja seurannan ratkaisuja. Alueella halutaan kehittää ja pilotoida rakennuskohtaisten ratkaisujen lisäksi myös uusia energiaratkaisuja, kuten matalalämpöistä kaukolämpöverkkoa, jota Turku Energia toteuttaa alueelle.

Turussa modernit ja perinteiset asumismuodot kohtaavat ja täydentävät toisiaan

– Ikisuosikkeja on Martti, Portsa, itäinen keskusta, puistojen sekä Aurajoen rannat ja tietysti aivan ydinkeskusta. Uusia suosikkeja ovat esim. Telakkaranta, Kakolanmäki, Linnanfältti sekä Kupittaa. Omakotitaloja ja rivitalokoteja haetaan runsaasti Turun naapurikunnista, kuten Kaarinasta, Paimiosta, Liedosta sekä Naantalista. Näillä alueilla perheasunnoista on valtava pula, kertoo Mannila.

Saaristoelämää rakastaville Turku luo hienot puitteet asumiselle. Monipuoliset ulkoilu- ja veneilyreitit kutsuvat ulkoilmaihmiset Turkuun asumaan ja elämään.

Juttusarjassa “Suomen parhaat asuinpaikat” kerromme suosituista asuinalueista. Sarjan kolmas osa kertoo Turusta.

Ajankohtaista

;