Tutut puitteet ovat ensiasunnon ostajan mieleen

Ensimmäistä omaa asuntoa ostava on uuden tilanteen edessä. Pitää perehtyä asuntolaina-asioihin, asuntomarkkinoiden tarjontaan sekä asuinalueisiin yhtä aikaa. Tärkeintä on kuitenkin löytää paikka, jota voi kutsua kodiksi. Sp-Kodin kokeneet välittäjät olivat keskeisessä roolissa kahden nuoren miehen ensimmäisillä asuntokaupoilla.

Omakotitalo

Lauri Piiroisella oli ahtaat oltavat. Hän oli hiljattain päätynyt 9-vuotiaan tyttärensä yksinhuoltajaksi ja kaksikko asui kerrostaloyksiössä Lahdessa.

– Nukuimme vierekkäin pienen vuokra-asunnon ainoassa makuutilassa. Nopeasti kävi selväksi, että jokin muu asumisratkaisu oli keksittävä. Olen kasvanut Orimattilan Pennalassa, joka on kylämäistä pientaloaluetta. Haaveilin muutosta sinne asumaan tytön kanssa, Lauri Piiroinen muistelee lähtötilannetta.

Pennala mielessäin

Aluksi Lauri Piiroinen havitteli vanhempiensa omakotitaloa Pennalassa. Se ei kuitenkaan ollut vapautumassa ainakaan Piiroisen toivomalla aikataululla. Pennalasta tulee taloja myyntiin harvakseltaan, joten nopea ratkaisu ei vaikuttanut todennäköiseltä.

Sitten Piiroinen törmäsi puolituttuun välittäjään Olli Vaittiseen Sp-Koti Lahdesta.

– Kerroin Ollille toiveistani ja pyysin häntä vinkkaamaan, jos hän törmää sopivaan taloon Pennalassa. Talon piti olla maltillisen kokoinen eikä vaatia massiivista peruskorjausta, koska lyhennän asuntolainaa yksin, Lauri Piiroinen sanoo.

Olli Vaittinen lähti ratkomaan tilannetta nopeasti. Hän muisti tuttavansa, joka pohti talonsa myyntiin laittoa.

– Olin heti yhteydessä tuttavaani, jonka talo oli mielestäni juuri täydellinen Laurin perheelle: Pennalassa, pienehkö ja sisäänmuuttokunnossa. Tuttava innostui talon myynnistä ja sain sovittua yksityisnäytön Lauria varten, Olli Vaittinen kertaa tapahtumia.

Pienen paikkakunnan sattuma

Lauri Piiroinen sattui tuntemaan kyseistä taloa myyvän naisen tyttären. Tytär pyysi Piiroista avuksi, koska äidillä oli ongelmia peräkärryn kiinnityksessä.

– Menin kaverini kanssa auttamaan ja mainitsin samalla, että olen pian tulossa katsomaan taloa välittäjän kanssa. Pääsinkin saman tien kurkkaamaan, miltä talo näytti sisältä, Piiroinen sanoo.

Piiroisen oli helppo kuvitella oma perheensä asumaan kyseiseen taloon.

– Pääsin heti fiilikseen kiinni. Kun hyppäsimme kaverini kanssa autoon talon pihalla, sanoin hänelle, että ”tuo on sitten minun taloni”. Ja näin kävi, Piiroinen kertaa.

Välittäjä valoi uskoa asuntolainaneuvotteluissa

Vielä puuttui kuitenkin lainalupaus, jonka hankkiminen jännitti Lauri Piiroista. Välittäjä Vaittinen töni häntä lempeästi eteenpäin.

– Ajattelin aluksi, että en minä tuollaista lainaa saa. Ennen lainaneuvotteluja olo oli kuin tuomiopäivänä. Kun sitten kävimme talousasioita läpi Helmi Säästöpankin neuvottelijan kanssa, ei se ollutkaan yhtään kauhea tilanne, Piiroinen muistelee.

Lauri Piiroinen on kiitollinen, että hänellä oli aktiivinen välittäjä hoitamassa koko prosessia.

– Olli valoi minuun uskoa, kun esimerkiksi hermoilin, miksei pankista heti kuulunut lainapäätöstä. Hän myös jaksoi vastailla kysymyksiini, joita oli todella paljon, Piiroinen naurahtaa.

Piiroinen haluaa rohkaista kaikkia ensiasunnon ostoa pohtivia.

– Rohkeasti vain pankista kysymään asuntolainaa, ei siellä ihmistä teilata. Ei kannata etukäteen lannistua ja jäädä sen takia asumaan vuokralle. Oma on aina oma, Piiroinen sanoo.

Pientä laittoa omaan tahtiin 

 

Lauri Piiroinen on asunut uudessa kodissaan nyt kolme kuukautta 9-vuotiaan tyttären ja kissan kanssa. Muutto oli mieluisa myös tyttärelle.

– Tyttäreni odotti muuttopäivää todella innokkaasti. Nyt hänellä on vain puolentoista kilometrin pyöräilymatka isovanhempien luo ja pihassa on trampoliini ja airtrack-temppupatja, Piiroinen sanoo.

Lauri Piiroinen viihtyy hyvin uudessa kodissa. Omakotitalossa miellyttää se, että aina löytyy pientä puuhasteltavaa.

– Tässä talossa saa rauhassa tehdä korjauksia, koska mitään pakollista remontoitavaa ei ole. Olen vähän laitellut kylpyhuonetta ja korjannut takkaa. Tytär miettii parhaillaan huoneensa värimaailmaa, joten se taitaa olla seuraava projektimme, Piiroinen suunnittelee.

Mieluummin omaan kuin vuokralle

Rovaniemeläinen Jere Davidila tarttui omaan asuntoon jo 22-vuotiaana ostamalla rivitalokaksion Nivavaarasta. Syyt olivat pitkälti taloudelliset.

– Katselin vuosi sitten asuntojen vuokrahintoja Rovaniemellä ja vertailin niitä omistusasuntoihin. Vuokrataso on täällä tosi kova, mutta asunnot eivät ole kovin kalliita. Totesin, että haluan ostaa oman asunnon, Jere Davidila sanoo.

Davidila tutkaili useamman kaupunginosan kohteita ja päätyi rauhalliseen Nivavaaraan, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta.

– Nivavaara oli minulle hiukan tuttu, koska kaverini asuu avopuolisonsa kanssa siellä ja olen käynyt heidän luonaan monta kertaa. Kun kaverini taloyhtiöstä vapautui kaksi asuntoa, kävin katsomassa molempia ja toinen natsasi, Jere Davidila kertoo.

Tuttua asumista maantasossa

 

Rivitalossa kasvaneelle Jere Davidilalle mieluisa asumismuoto oli alusta asti selvä – ei kerrostaloon.

– Haluan asua maantasolla. Rivitalossa kivaa on myös se, että naapureita on enintään kaksi. Kerrostalossa tuntuisi ahdistavalta, että naapureita on joka suunnassa, Davidila pohtii.

Jere Davidilalle on tärkeää, että asunto ei ole pienen ja ahtaan oloinen.

– Tässä nykyisessä kodissani tykkään siitä, että se on heti ovelta alkaen avara. Monessa asunnossa on ensimmäisenä ahdas eteiskäytävä. Sellaista en halunnut, Davidila sanoo.

Välittäjä auttoi aivan kaikessa

Ensiasunnon ostajamiseen liittyvät asiat olivat Jere Davidilalle täysin uusia. Oman isän lisäksi apuna oli Sp-Koti Rovaniemen kiinteistönvälittäjä Nina Joki.

– Jere on saman ikäinen kuin oma tyttäreni. Minusta tuntui alusta asti siltä, että haluan ottaa nuoren asunnonostajan hoteisiini ja auttaa häntä kaikessa missä voin. Hoidimme verkostoni kautta yhdessä kaikkea mahdollista asumiseen liittyvää, kuten laina- ja vakuutusasioita, jopa sähkösopimuksen. Meillä synkkasi tosi hyvin ja yhteistyö toimi, kiinteistönvälittäjä Nina Joki sanoo.

Myös nuori asunnonomistaja on yhteistyöhön tyytyväinen.

– Välittäjä oli tosi aktiivinen. Hän laittoi puolestani asuntolainapyynnöt kolmeen pankkiin ja sain kilpailutetun asuntolainapäätöksen vain viikossa. Hän auttoi minua monessa muussakin asiassa, kuten kotivakuutuksen hankinnassa, Jere Davidila sanoo.

Jere Davidila haluaa rohkaista ensiasunnon ostoa pohtivia ottamaan askeleen.

– Ajattelen sen niin, että omistusasunnossa maksan omaa lainanlyhennystäni enkä jonkun toisen. Minun mielestäni kannattaa aina mieluummin ostaa oma asunto kuin asua vuokralla, jos se vain on mahdollista, Davidila sanoo.

Kiinnostuitko ensiasunnon ostosta? Tilaa ensiasunnon ostajan oppaamme ja ole yhteydessä lähimpään Sp-Koti-toimistoon.

...