Mikko Okkonen aloitti yrittäjänä huonoimpaan aikaan – nyt liiketoiminta kukoistaa

Raumalainen Mikko Okkonen ei kuvitellut nuorempana uraansa yrittäjänä. Niin kuitenkin tapahtui, mutta miten mies päätyi kiinteistönvälitysalalle, josta hänellä ei ollut mitään tietoa?

Mikko Okkonen

Kun Sp-Koti-yrittäjä Mikko Okkosta kosiskeltiin viisi vuotta sitten kiinteistönvälitysalalle, hänellä oli yrittämisestä kokemusta, muttei kiinteistönvälitysliiketoiminnasta. Tuolloin markkinatilanne ei ollut vielä kaikista helpoin, mutta Okkonen päätti silti luonteelleen tyypilliseen tapaan, hypätä kohti tuntematonta. Se kannatti. 

Alkujaan Uudeltamaalta, Nummelasta kotoisin oleva Okkonen ihastui Raumaan, kun hän muutti paikkakunnalle opiskelemaan liiketaloutta 1990-luvun alussa.

- Rakastuin Raumaan ja tänne jäin, hän naurahtaa.

Mies opiskeli ahkerasti ja työskenteli paikallisen hampurilaisketjun ravintolassa opiskeluidensa ohella sekä kokeili siipiään paikallisradion mediamyyjänä. Hän jopa mieli hyppäävänsä itse hampurilaisketjun franchising-yrittäjäksi, mutta sille matkalle tuli muutoksia. Sen sijaan Okkonen aloitti hieman yli kolmekymppisenä yksityisen vuokra-asunnon välitysketjun yrittäjänä.

- Se oli pieni ketju, jossa toimin vetäjänä ja se antoi oivat edellytykset tulevaisuuteen. Siellä touhuttiin kädet savessa, kunnes myin liiketoiminnan eteenpäin lähes kymmenen vuotta sitten, mies muistelee.

Autokaupan myyntipäälliköstä kiinteistönvälittäjäksi

Muutama vuosi meni erinäisten töiden parissa, mutta muutama vuosi sitten Okkonen lähti autokaupan myyntipäälliköksi.

- Muutama vuosi meni ja sitten paikallisen Säästöpankin toimitusjohtaja ehdotti, että rupeaisin Sp-Koti-yrittäjäksi Raumalle. Sehän oli kovinkin kiehtova ajatus, mutta muutama kuukausi sen asian pallottelussa kesti. Minulla oli yrittäjyydestä kokemusta, muttei kiinteistönvälitysalasta, Okkonen kertoo.

Hän päätti kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja ryhtyi yrittäjäksi. Hänellä oli liiketoimintakaupan kautta mukana firmassa kaksi kokenutta välittäjää, jotka koulivat miehestä parin vuoden ajan kiinteistönvälittäjää.

- Aloitin yrityksen varmasti Rauman markkinoilla huonoimpaan mahdollisimpaan aikaan. Reilu viisi vuotta sitten kauppa ei käynyt juurikaan. Minulla oli käsissä uusi yritys ja ahdas tilanne. Käytännössä se oli nuoralla tanssimista koko ajan, Okkonen muistelee.

Pankki mukaan toimintaan

Tilanne tarkoitti sitä, että mies avusti yritystä omilla rahoillaan, jotta asiat saataisiin kuntoon. Siinä vaiheessa Säästöpankki tuli kuvioihin mukaan.

- Keskustelimme Säästöpankin kanssa ja päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että pankki tulee osakkaaksi yritykseen ja näin toimintaedellytykset säilyisivät. Vuosi tämän jälkeen ostimme liiketoiminnan Rauman markkinajohtajalta, joka oli toiminut paikkakunnalla jo parikymmentä vuotta. 

Tilanne oli jo valoisa. Okkonen pitää siitä, että Sp-Koti-ketju on innovatiivinen ja ehdoiltaan erittäin järkevä yrittäjälle.

- Jotkut ketjut ovat hirmuisen kalliita yrittäjille eivätkä maksut täytä vastinetta, jota ketjulta päin saadaan, hän pohtii.

Mies on tyytyväinen valintaansa. Hän kertoo, ettei nuorempana osannut ajatella ryhtyvänsä yrittäjäksi, mutta kun tilaisuuksia on auennut, hän ei ole halunnut jättää katsomatta kortteja.

- Olen tarttunut tilaisuuteen. Kyllä tämä yrittäminen vaatii sellaista luottamusta ja optimistisuutta. Varsinkin, jos lähtee ihan erilaiselle alalle, jolla on aiemmin toiminut. Yrittäjän polulla on ollut todella hankaliakin hetkiä, mutta kaikesta on selvitty ja saavutettu menestystäkin, hän kiteyttää.

Kiinnostaako Sp-Koti-yrittäjyys? Ota yhteyttä.
Kiinnostaako yrittäjyys tai tarvitsetko apua rahoitusratkaisuihin? Ota yhteyttä.

Kategoriat
...