Kaluston uusiminen onnistui ilman vakuuksia –Säästöpankin ja Fundun rahoituksella hinausyrityksestä tuli täyden palvelun paikka

Uudenlaiset rahoitusratkaisut raivaavat esteitä kasvuyritysten tieltä. Säästöpankin yhteistyö Fundun kanssa mahdollistaa hankintojen tekemisen myös silloin, kun vakuuksia ei ole.

Hinauspalveluyrittäjä Kalle Soiniola oli tuoreeltaan hankalassa tilanteessa. Hän oli ostanut yrityksen entiseltä työnantajaltaan alkuvuodesta 2018, mutta osa kalustosta veteli viimeisiään. Toimitusjohtajan harmiksi isoimpien ajoneuvojen siirroista oli pakko kieltäytyä.

– Siinä piti sitten pähkäillä, lopetetaanko raskaan kaluston palvelu kokonaan vai uusitaanko auto. Ja kun haluaa kuitenkin palvella koko skaalassa, ei jäänyt kuin yksi vaihtoehto: auto pitää uusia, Soiniola toteaa.

Fundu mukaan kasvun mahdollistamiseen

Yrityskaupan yhteydessä Soiniola oli siirtynyt Säästöpankki Optian asiakkaaksi. Kun päätös uuden auton hankinnasta oli tehty, hän meni tutun yhteyshenkilön, asiakkuusjohtaja Arja Hernesniemen puheille.

– Arja oli iso syy siihen, että vaihdoin pankkia. Hän oli alusta saakka sellainen, että hän tarttui toimeen ja hoiti asiat kuntoon.

Sopiva raskaan kaluston hinausauto oli jo löytynyt Alankomaista. Se maksaisi 150 000 euroa, mutta kaikki vakuudet olivat vielä kiinni vuoden takaisessa yrityskaupassa. Näin ollen pankki ei voinut lainata koko hankintahintaa. Oli mietittävä muita vaihtoehtoja.

Tavanomaisen autokaluston rahoitus järjestyy Säästöpankin kautta tyypillisesti rahoitusyhtiön avulla. Tällä kertaa se rajautui pois, sillä rahoitusyhtiö on käytettävissä vain Suomeen rekisteröityjen autojen kaupassa.

Silloin Hernesniemi otti puheeksi Fundun, Säästöpankin uuden yhteistyökumppanin. Fundu tarjoaa vakuudetonta lainamuotoista rahoitusta kasvuyrityksille. Se voisi olla ratkaisu ongelmaan.

Soiniola kiinnostui ajatuksesta, ja Hernesniemi laittoi yhteydenottovinkin Funduun. Selvitykset tehtyään se oli valmis lähtemään mukaan.Hernesniemi pitää yhteistyötä Fundun kanssa loistavana lisänä Säästöpankin tarjontaan.

– Jos pankki ja Fundu näkevät yrityksen liiketoiminnan muuten järkeväksi, vakuuksista ei välttämättä tule ongelmaa. Se mahdollistaa monia haaveita.
Yhdessä Soiniola, Säästöpankki Optia ja Fundu laativat rahoitussuunnitelman: pankki lainaa Soiniolalle 50 000 euroa, joka pääomitettaisiin yrityksen käyttöön. Loput 100 000 euroa kerättäisiin sijoittajilta Fundun digitaalisella joukkorahoitusalustalla.

Jännitystä ilmassa

Kierros saatiin käyntiin muutaman päivän valmistelulla joulukuussa 2018. Soiniola muistelee, että jännitystä oli ilmassa, kun hakemus hinausauton rahoittamiseksi julkaistiin Fundun verkkosivuilla. Kiinnostaisiko sellainen mahdollisia sijoittajia? 

– Aina kun pääsin koneen ääreen, tuli klikattua, että miten homma etenee. Ja jos se ei edennyt, tuntui, että tässäkö se oli.

Lähes puolet summasta kertyi ensimmäisten päivien aikana, mutta sen jälkeen tahti hidastui. Oman paineensa toi se, että autosta oli jo ehditty sopia kaupat, sillä alankomaalainen myyjä luotti Soiniolan suunnitelmaan.

Loppukiri oli kuitenkin kova, ja alle kolmessa viikossa satatuhatta euroa oli koossa. Soiniola sanoo, että kiireelliseen rahoitustarpeeseen aikataulu ei välttämättä sopisi, mutta hänen tilanteeseensa se oli riittävä.

Parantunut palvelu näkyy jo tuloksessa

Puolen vuoden kokemus on osoittanut Soiniolalle, että uusi auto oli kannattava sijoitus. Kaikki raskaan hinauksen keikat on pystytty hoitamaan, ja yhtälö on reilusti plussan puolella rahoituskuluihin nähden – siitä huolimatta, että Fundun raha on kalliimpaa kuin pankin.

– Tietenkin korko on vähän kovempi, koska Fundun laina on vakuudeton eli lisävakuuksia ei tarvitse kaivaa mistään. Se pitää ymmärtää.
Hän arvioi, että töiden määrä lisääntyy entisestään, kun tieto päivitetystä kalustosta leviää.

– Vanhan auton aikaan monet eivät enää soitelleet, kun he tiesivät, että sillä ei pysty hoitamaan hinausta. Nyt täytyy palauttaa kaikille se usko, että on kalusto, jolla pystyy tekemään.

 

Lue lisää joukkorahoituksesta