Yrityksen mahdottomalta vaikuttanut miljoonahankinta toteutuu

Tuusulalainen Arant Oy tarjoaa teollisuuden automaatio- ja sähköalan palveluja. Yrityksen lähes kolmen miljoonan euron hallihaaveesta on tulossa totta, kun mukaan lähtivät Säästöpankki ja sen uusi yhteistyökumppani Fundu.

Alkusysäys hallin rakentamiselle saatiin, kun Arantin silloiset toimitilat irtisanottiin keväällä 2018, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja toinen omistaja Antti Immonen. Vajaan kymmenen hengen yritys siirtyi vuokralaiseksi uusiin tiloihin, mutta se alkoi tuntua vain väliaikaisratkaisulta.

– Vuokran maksaminen kyllästytti. Oli mietitty jo pitkään, että voisi olla fiksua niin sanotusti maksaa sitä tilaa itselleen, Immonen kuvailee hänen ja yhtiökumppaninsa Raimo Airaksen ajatuksia.

Sitten sattuma puuttui peliin. Kohdalle osui tarpeisiin sopiva tontti, ja päätös oli tehtävä nopeasti.

– Tontti oli niin haluttu, että varattiin se paikka tietyllä summalla, oli rahoitusta tai ei. Otettiin pieni riskikin siinä vaiheessa, muuten se olisi varmasti mennyt käsistä.

Varauksen jälkeen oli aika ryhtyä selvittämään, onko suunnitelmaa ylipäätään mahdollista toteuttaa.

Puuttuvat vakuudet eivät ole isonkaan hankkeen este

Lammin Säästöpankin yrityspankkiiri Ilkka Mansikka muistaa Immosen ja Airaksen tulleen tapaamiseen hyvin valmistautuneina.

– Samoissa tiloissa olisi yhteistyökumppaneita, mistä saisi synergiaetuja. Ja toki sijoitusmielessä sekä investointien ja liiketoiminnan kannalta he olivat miettineet järkevän kuvion.

Ulkopuolista rahoitusta tarvittiin 2 miljoonaa euroa, mutta koko lainalle ei ollut pankin edellyttämiä vakuuksia. Silloin kuvioon tuli mukaan Säästöpankin yhteistyökumppani, joukkorahoituksia kasvuyrityksille välittävä Fundu.

– 1,5 miljoonaa saatiin pankin kautta, ja Ilkka ehdotti, että loput puoli miljoonaa voisi hakea Fundusta vakuudettomana lainana, kertaa Immonen.

Selvitykset tehtyään Fundu lähti mukaan hankkeeseen, ja keväällä 2019 lainahakemus avattiin Fundun internetissä toimivalle joukkorahoitusalustalle. Siellä hakemus tavoittaa sijoittajat, jotka hakevat korkotuottoa yrityslainoille.

"Olen hirveän tyytyväinen, miten helposti se kävi"

Lainapaketti jaettiin niin, että Säästöpankin osuus käytetään hallin rakentamiseen ja Fundusta kerättävällä rahalla tehdään tonttikaupat.

Tähän mennessä rahoituskierroksia on tehty kaksi, ja ne ovat tuottaneet yhteensä noin 270 000 euroa. Immonen suhtautuu rauhallisesti siihen, että puolen miljoonan tavoite ei ole täyttynyt heti.

– Kun haettava summa on aika iso, niin on ihan ymmärrettävää, että useamman kierroksen siihen tarvitseekin.

Asiaa helpottaa myös se, että rahoituksen tarve ei ole vielä akuutti. Kolmas rahoituskierros käynnistyy syksyllä, jolloin aloitetaan myös hallin rakennus. Muutto uusiin tiloihin tapahtuu näillä näkymin kesällä 2020.

Immoselle hallihankkeen rahoittaminen on ollut positiivinen kokemus. Kun Säästöpankki ja Fundu pääsivät ratkaisuun rahoitusmallista, asiat lähtivät etenemään ripeästi.

– Olen hirveän tyytyväinen, miten helposti se kävi. Minun ei ole tarvinnut olla välikätenä koko ajan, kun Fundu ja Säästöpankki ovat keskustelleet suoraan tietyistä asioista. Se on helpottanut omaa roolia, kiittää Immonen.

Tutustu joukkorahoitukseen täällä. Voit myös varata meille ajan tai jättää yhteydenottopyynnön

 

Lue lisää joukkorahoituksesta

;