"Säästöpankkia kiinnosti aidosti, mikä on meille viisainta" – Hinausyrityksen hallihankinta onnistui Säästöpankin ja Fundun yhteisellä rahoituksella

Säästöpankin ja joukkorahoituksia välittävän Fundun tiivistynyt yhteistyö on tuottanut monia onnistumisia. Yksi niistä on Hinauspalvelu Ruuskaselle koottu rahoitusratkaisu, jolla yhtiö sai vuokraamansa hallin omakseen.

Hinauspalvelu Ruuskanen - Säästöpankki
Tampereen ja Porin alueella toimiva Hinauspalvelu Ruuskanen päivystää kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Hinausten lisäksi yritys tarjoaa tien päällä tehtäviä korjauksia ja kierrättää romutukseen meneviä ajoneuvoja.

Joulukuussa solmitun yrityskaupan jälkeen yritys jäi vuokralle edellisen omistajan halliin. Laskelmat kuitenkin osoittivat, että järkevintä olisi ostaa tilat itselle.

– Helmikuussa sanoin kiinteistön omistajalle, että katsotaan, saataisiinko rahoitus järjestymään, kertoo Hinauspalvelu Ruuskasen toimitusjohtaja Heikki Rantalaiho. 

Ostokseen tarvittiin puoli miljoonaa euroa, mutta yrityksellä ei ollut riittävästi omaisuutta kattamaan niin ison lainan vakuuksia. Maaliskuussa kauppasumma oli kuitenkin koossa. Miten se tehtiin?

Uudenlaiset rahoitusmallit tulevat kasvuyritysten avuksi

– Joskus tilanne on syystä tai toisesta sellainen, että emme voi rahoittaa lainaa kokonaan, vaikka uskomme asiakkaaseen ja pidämme yritystä hyvänä, sanoo yritysrahoituspäällikkö Veli-Pekka Sihvonen Tampereen Aito Säästöpankista.

Silloin lähdetään etsimään muita ratkaisuja.

– Meillä on sellainen toimintatapa, että käännämme kiviä ja mietimme yhdessä, miten homma saadaan onnistumaan. Siinä Fundu tulee usein kuvaan.

Vuonna 2013 perustettu Fundu välittää lainamuotoista rahoitusta kasvuyrityksille. Työkaluna toimii Fundun digitaalinen joukkorahoitusalusta, jolla yritykset ja yksityishenkilöt voivat tehdä sijoituksia yrityslainoihin.

Säästöpankin ja Fundun välistä yhteistyötä syvennettiin viime kesänä valtakunnallisella yhteistyösopimuksella.

– Yhteistyön alku on ollut erittäin lupaava, ja asiakkaat ovat ottaneet uuden toimintamallin vastaan mielenkiinnolla, sanoo Fundun Säästöpankki-yhteistyön rahoitusjohtaja Jukka Törrönen.

– On ollut hienoa huomata, miten Säästöpankin ja Fundun yhteistyö on tarjonnut asiakkaille mahdollisuuden entistä paremmin kasvaa, kehittyä ja investoida, kun rahoitus on turvattu yhteisvoimin.

Puuttuva summa kerättiin joukkorahoituksella kuudessa päivässä

Aito Säästöpankki halusi tukea Hinauspalvelu Ruuskasen hallikauppaa vakuusvajeesta huolimatta. Yritysrahoituspäällikkö ehdotti Rantalaiholle, että osa lainasta haettaisiin Fundun palvelun kautta. Joukkorahoittamisen toimintamalli oli Rantalaiholle tuttu jo yrityskaupan yhteydestä, joten idealle oli helppo sanoa kyllä.

Säästöpankki esitteli tilanteen Fundulle, minkä jälkeen Rantalaiho toimitti tarvittavat tiedot Fundun analyysiä varten. Kun se tuotti vihreää valoa, osapuolet sopivat rahoituskierroksesta. Kuuden päivän sisällä hakemuksen julkaisemisesta 150 000 euron laina oli koossa. 

Asiat etenivät Rantalaihon mielestä ketterästi. Valmistelut mukaan lukien rahoituksen järjestymiseen kului muutama viikko.

– Pisteet Säästöpankille siitä, miten hienosti Fundu järjestettiin mukaan kokonaisuuteen. Heidän toimivasta yhteistyöstään oli ihan vissi apu.

Lainan kustannukset maksavat itsensä nopeasti takaisin

Rantalaiho suosittelee Fundun rahoituksella täydennettyä pankkilainaa kasvuyrityksille ja sellaisille yrityksille, joilla ei ole reaalivakuuksia lainan vastineeksi.

– Vaikka Fundun raha on kalliimpaa kuin pankin, niin kokonaisuus pysyy ihan järkevällä tasolla.

Hän muistuttaa, että ei tarvitse katsoa kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen nähdäkseen lainasta saadut hyödyt.

– Kun ajattelee, että olimme vuokralla samoissa tiloissa, jotka nyt ostimme itselle, koko hankkeen kokonaiskorko vastaa alle puolen vuoden vuokrakuluja.

Erityisen tyytyväinen Rantalaiho on siihen, että takaisinmaksu on rytmitetty kevyeksi koko laina-ajalle. Kerrallaan tarvitsee lyhentää vain yhtä lainaa.

– Pankin työntekijä laittoi illalla WhatsApp-viestiä, että palataan huomenna asiaan, hänelle tuli vielä ajatus maksuaikataulusta. Oli kiva huomata, että Säästöpankkia kiinnosti ihan aidosti, mikä on asiakkaalle viisainta.

Kiinnostaako joukkorahoitus? Varaa sinulle sopiva aika täältä tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

 

Lue lisää joukkorahoituksesta


"Tällaista kumppanuutta meillä ei ole aiemmin ollut"

Kun valtakunnallinen yhteistyösopimus Fundun kanssa solmittiin, tavoitteena oli, että kanava lainamuotoiseen joukkorahoitukseen on tarjolla kaikille Säästöpankin yritysasiakkaille. Tuo tavoite on toteutunut: kaikki Säästöpankkiryhmän Säästöpankit kuuluvat nyt sopimuksen piiriin.

– Säästöpankkiryhmän puolella tiedostettiin tarve ja mahdollisuus kehittää palvelutarjoomaa, ja Fundun suunnalla haluttiin hakea uusia kumppaneita. Sitä kautta meidän tiemme kohtasivat, kertoo Säästöpankkiryhmän yritysliiketoimintajohtaja Kari Suutari.

Hän kuvailee yhteistyötä ongelmanratkaisun välineeksi tilanteisiin, joita perinteiset rahoitusmallit eivät kykene kaikilta osin hoitamaan. Yrityksen omistajuuteen ei tarvitse puuttua, kun pankkirahoitusta täydentävä osuus kerätään Fundun joukkorahoitusalustan kautta.

Suutari sanoo, että tietoisuuden kasvattaminen uudesta rahoitusvaihtoehdosta asiakkaiden keskuudessa vie aikansa. Luvuista on kuitenkin jo nähtävissä, että Säästöpankista käynnistyvien Fundu-rahoitusten määrä on kasvanut joka kuukausi, ja yhteistyö on tuonut myös uusia asiakkaita.

– Merkittävässä määrin hankkeita on toteutettu ja niitä on työlistalla Fundussa menossa. Uskon, että joukkorahoitus tämän tyyppisenä toimintana tulee varmasti kasvamaan.