Logo
Täysikäisyys | Opiskelu ja työelämään siirtyminen | Yhteenmuutto ja perheen perustaminen | Eläkkeelle | Perintösuunnittelu | Elämän vastoinkäymiset

Opiskelu ja työelämään siirtyminen

Yksityisasiakkaat » Elämänvaiheet » Opiskelu ja työelämään siirtyminen » Kotoa muutto - ensimmäinen oma koti

Opiskelemaan ja ensimmäiseen omaan asuntoon

Opiskelijaelämän alkaminen tuo uudenlaista vapautta, vastuuta ja itsenäisyyttä. On hienoa ja vähän jännittävääkin irtautua vanhempien helmoista ja muuttaa uudelle opiskelupaikkakunnalle ensimmäiseen omaan asuntoon.

Opiskelija-asuntosäätiöt ja oppilaitosten asuntolat tarjoavat vuokrattavaksi solu-asuntoja, yksiöitä ja pienasuntoja sekä perheasuntoja.

Vuokra-asuntoja löytyy myös vapailta markkinoilta. Joskus voi olla kannattavaa vuokrata isompi kimppakämppä. Tutustu vuokra-asumisen pelisääntöihin.

Ensimmäinen asunto voi olla myös omistusasunto. Asunnon ostamisesta ja asuntolainasta löydät hyödyllistä tietoa osiosta Koti ja asuminen.

Opiskelijana saat vuokra-asuntoosi opintotuen asumislisää. Jos asut lapsen kanssa tai omistusasunnossa, voit saada yleistä asumistukea. Lisätietoa Kelan sivuilta.

Hankintoja järkevillä maksuehdoilla

Kun asunto on hankittu, tarvitset sinne myös huonekaluja, mikäli et saa vuokra-asuntoa valmiiksi kalustettuna. Kalusteita löytyy edullisestikin muun muassa kierrätyskeskuksista, kirpputoreilta ja netistä.

Jos tarvitset luottoa kalustehankintoihin tai muihin asumisen tarpeisiisi, kannattaa tulla juttelemaan Säästöpankkiin. Suunnitellaan yhdessä maksukykyysi sopiva ratkaisu, joka jättää rahaa myös elämiseen.

Pienituloisen opiskelijan kannattaa keskittää lainat ja luotot yhteen paikkaan. Näin hahmotat helpommin taloutesi ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Seuraa kulutustasi

Opiskeluajan tuloja ja menoja kannattaa seurata esimerkiksi kuukausibudjetin avulla. Opi ennakoimaan kulutustasi. Kun pidät taloutesi tasapainossa, pystyt paremmin keskittymään opintoihin ja elämään.

Hyviä vinkkejä oman talouden seurantaan ja budjetointiin:

Säästöpankin Finanssivahti
Kuluttajaliitto
Marttaliitto

Säästöpankki on lähellä sinua

Säästöpankki löytyy myös opiskelupaikkasi läheltä, konttoreitamme on yli 200 paikkakunnalla. Lisäksi verkosta saat kaikki pankkipalvelut ympäri vuorokauden.

Voit siis helposti jatkaa pankkisuhdettasi tai tulla Säästöpankin uudeksi asiakkaaksi opiskelun aikana.
 

Tervetuloa Säästöpankin kotisivuille

Olet Säästöpankkiryhmän yhteisillä sivuilla. Jos haluat tutustua paikallisen Säästöpankkisi sivuihin, valitse vetovalikosta oman paikkakuntasi konttori ja paina OK.

muista valinta

Kirjaudu verkkopankkiin

Käyttäjätunnus
Salasana