Bolån för den som är rädd att binda sig – så här vinner du över nervositeten.

Att köpa en bostad är ett stort beslut som gör en lite nervös. Bankdirektören för Aito Säästöpankki Ab:s kontor i Nokia Mikko Haverinen ger fakta som kan hjälpa att stilla nervositeten.

Säästöpankin brändikuva

Stora förändringar i livet gör oss alla lite nervösa. Låt inte det hindra dig från att köpa en bostad i vilken du vill bygga din framtid. Stilla nervositeten med de här tipsen!

Det är många år sedan jag köpte min första bostad men jag minns ännu den där känslan i maggropen. Jag försov mig den dag affären skulle äga rum. Jag kände mig nervös inför det hela och att vara sen gjorde inte saken lättare. Jag ringde banken och sade att jag är på väg och till slut blev köpebrevet undertecknat.

Jag spände mig inför bostadsköpet eftersom det var fråga om en stor förändring, en av de största förändringarna i mitt liv. Under mina arbetsår har jag träffat många som jag, som varit nervösa inför att ta bolån och köpa en bostad. Liksom i fråga om vilken som helst annan nervositet och oro lönar det sig att tala också när man tänker på att köpa en bostad.

Har jag råd med just den bostad som jag hittade på nätet på en bostadssida?

Innan du börjar bläddra bland bostäder som är till salu uppmanar jag dig att komma till banken för att diskutera saken. Tillsammans räknar vi ut hur mycket en bostad som du realistiskt har råd med får kosta, hur stort bolån du kan få och hur du betalar av på det varje månad. Du behöver inte grubbla över det här ensam!

När du har realiteterna klara för dig kan du leta efter en bostad som du på riktigt har råd med. Då behöver du inte oroa dig för att livet bara skulle vara att äta knäckebröd i åratal. Du kan leva ett dagligt liv som inrymmer fina upplevelser och resor när bolånet har dimensionerats så att det passar just ditt liv. När det sker ändringar i livet kan bolånets betalningsrater anpassas till ditt liv.

Bekanta dig med Sparbanken Balans

Hur vet jag att en bostad är den rätta för mig?

Läget, läget, läget. Om många av dina vänner köper en bostad i ett visst område kan det hända att du funderar om du också borde. För samma bolån kan du få ett egnahemshus på landsbygden eller en liten etta i Helsingfors. Det lönar sig att tänka var du vill se dig själv om fem år. Bor du i ett lugnt grannskap, ett stort höghus eller kanske ett radhus bredvid en åker?

Följ inte andras vilja, följ din egen. Själv hade jag inte ens på allvar tänkt på att köpa en bostad förrän jag stötte på den bostad som var rätt för mig och så var det klart med det.

Kommer jag att vara gift med min bostad resten av livet?

Om livet för dig för en lång tid till en annan ort, eller om bostaden blir för liten, kan du hyra ut den eller sälja den. I den här situationen betonas betydelsen av läget. Ju populärare läget är desto lättare är det att sälja eller hyra ut bostaden. Vi hjälper dig att sälja din bostad, ta kontakt med Sb-Hem.

Räntorna oroar, onödigt eller befogat?

Räntorna förutses stiga måttligt från och med år 2019. Nu om någonsin lönar det sig att köpa bostad och utnyttja den låga räntenivån!

Med tanke på framtiden kan man skydda sig mot räntehöjningar genom att välja en fast ränta för bolånet, eller en del av det. Till exempel kan man skydda 50 % av bolånet med en fast ränta, så hålls räntesvängningarna måttliga, vare sig de är på väg upp eller ner.

Det pirrar fortfarande i magen! Varför lönar det sig att köpa en bostad?

Fastän jag var nervös inför bostadsköpet har jag inte ångrat mig en enda gång. När bostaden är ens egen får man också renovera den och göra hemmet att se ut precis som man själv vill. En ägarbostad är också ekonomiskt det mest lönsamma sättet att bo. Du ökar din förmögenhet när du betalar av på lånet.

Jag uppmanar alltid alla, inklusive mig själv, att gå till banken och diskutera med ett proffs om man har funderingar kring den egna ekonomin eller om man står inför förändringar i livet. Hos oss finns mycket yrkeskunskap som kan användas för just dina behov, så att din vilja kan förverkligas.

Mikko Haverinen

Mikko är en bankdirektör som inledde sin bankkarriär som sommarjobbare i bankens kassa. På fritiden hittar man ofta Mikko i simbassängen och på hösten i svampskogen.

 

Ta kontakt!

 

Kategorier
Hem bostad och vardag Spara och placera

Intressant just nu