Fem viktiga tips för dig som planerar bröllop

Hör du till de lyckliga som har bröllopsdagen inprickad i kalendern? När ni planerar och budgeterar bröllopet bra kan ni njuta av stunden för fullt och er ekonomi är stabil också efter festen.

Sparbankens varumärkesbild.

1. Bestäm er budget i god tid. 

Hur mycket vill och kan ni investera i er bröllopsfest? Hur mycket hinner och kan ni spara i förväg? Har era föräldrar lust och förmåga att betala en del av kostnaderna? När ni har maximibudgeten klar kan ni börja planera gästlistan och själva festen.

2. Gör upp gästlistan med eftertanke.

I allmänhet tar serveringen den största delen av budgeten och om du använder dig av catering prissätts den i allmänhet enligt antalet personer. En middag för hundra gäster kostar i allmänhet fem gånger mera än en intimare bjudning för 20 personer.

Vem vill ni alltså bjuda och vem ska ni bjuda? Ett bröllop uppfattas ofta som en fest för hela släkten och vänkretsen så när ni gör gästlistan ska ni vara konsekventa. Att bjuda den ena partens hela släkt men inte den andras är ett tydligt ställningstagande. Om ni bjuder bara vuxna utan barn måste ni godkänna att era bästa vänner som just fått barn kanske tackar nej. Fundera också på om ni ska bjuda era singelvänner ensamma eller med avec.

3. Öppna ett eget konto för bröllopet.

Öppna ett gemensamt konto för bröllopet i Sparbankens nätbank. Till bröllopskontot kan ni överföra de besparingar ni redan har eller låta en viss summa av lönen gå till kontot varje månad. När allt ni sparar för bröllopet och alla kostnader sköts med samma konto är det lätt att följa med hur pengar kommer in och går ut. Och bäst av allt, till samma bröllopskonto kan ni styra också de pengar ni får som bröllopsgåva.

4. Fundera på hur just ni vill ha ert bröllop. 

Ett fantastiskt och oförglömligt bröllop kräver inga prinsessklänningar, smokingar, i all hast gjorda bröllopskarameller eller limousiner. Det kräver att festen liknar er. Också de traditionella programnumren som bröllopskörning, brudvals och brudrov kan man om man vill genomföra på sitt sätt – och också billigt. Som transportmedel kan man använda t.ex. en gammal romantisk cykel eller en skottkärra, i stället för orkester kan man ha en DJ, bröllopskaramellerna kan vara en hink med slickepinnar och brudklänningen svärmors gamla brudklänning lämpligt omstajlad.

5. Ni kan bra önska er pengar i gåva.

Det gagnar ingen om ni som bröllopsgåva får en massa saker som ni inte behöver eller som ni inte gillar. Nuförtiden är det helt godkänt att önska sig pengar till bröllopsgåva. Med pengar kan ni förverkliga era gemensamma drömmar som äkta makar, vare sig de är en bröllopsresa eller t.ex. att köpa er första bostad.

Det är bra att i inbjudan till bröllopet diskret skriva att om man vill uppvakta brudparet kan man göra det med en inbetalning på brudparets konto och lägga med kontonumret. Om ni inte har rika och generösa släktingar ska ni ändå inte räkna med att täcka kostnaderna för festen med de givna pengarna. Dessutom kommer ni garanterat att få någon handduk eller vas så ni ska i vilket fall som helst ställa fram ett bord för gåvor.

Lycka och framgång till alla nya underbara brudpar!

 

Har du funderat att börja spara? Läs mera om Sparbankens spar- och placeringsalternativ.
 
Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu