Hur ska man prata om pengar med barn? Läs 7 tips

När ska man börja tala om pengar med barnen? Och hur vet man hur stor en lämplig veckopeng är? Läs våra tips om hur du lär ditt barn använda pengar.

Säästöpankin brändikuva

1. Börja tala om pengar i tid

Det lönar sig att börja lära barnet använda pengar redan tidigt eftersom barnen redan som mycket små tar emot marknadsföringskommunikation till exempel i reklampauserna i barnprogrammen. Ett barn i småbarnsåldern känner redan igen varumärken och också ett litet barn kan be sina föräldrar köpa saker. I 4–6-årsåldern börjar barnen förstå vad det är att vara konsument och senast då borde man tala om pengar.

2. Använd vardagliga situationer

Att lära barnen använda pengar kan gärna kopplas till vardagliga situationer som att handla mat. Man kan till exempel berätta för barnet att det finns produkter i butiken som man kan köpa för pengar men att man inte har råd med allt utan måste välja enligt vad man behöver. Man kan jämföra olika produkter och priser med barnet och beroende på barnets ålder låta barnet påverka en del köpbeslut. Berätta för barnet var pengarna kommer från och vad allt man behöver pengar till.

3. Oroa inte barnet

Om familjen har det knappt ekonomiskt får man inte låta barnet känna sig skyldigt eller oroa sig för pengar. Penningbekymren är inte barnets sak fastän man övar att använda pengar med barnet. Man ska förklara för barnet varför pengarna används till mat och inte till exempel till nya leksaker.

4. Räkna slantar tillsammans

Ett barn lär sig genom att öva och observera. Med barnet kan man leka butikslekar, lära dem att känna igen sedlar och mynt och när barnet är lite äldre göra små räkneoperationer. Man kan berätta för barnet att pengar kan ha olika form och att använda betalkort också är att använda pengar.

5. Låt barnet fatta beslut

Barnet lär sig bäst att använda pengar genom självständiga beslut. Veckopeng är ett lätt sätt att lära barnet att hantera regelbundna inkomster. Kom tillsammans med barnet överens om vad pengarna är avsedda att användas till och låt barnet fatta köpbesluten självständigt. När summan alltid är lika stor lär sig barnet att planera sina utgifter.

6. Beakta veckopengens storlek

Hur stor vecko- eller månadspengen ska vara beror på familjens ekonomiska situation och vad barnet förväntas göra med pengarna. Om det är meningen att en tonåring ska köpa sina kläder själv med månadspengen är summan naturligtvis större. När man bestämmer hur stor vecko- eller månadspengen ska vara ska man beakta syskon, kompisar och bostadsorten. Det kan också vara bra att diskutera med föräldrarna till barnets kompisar om hur mycket de ger.

7. Uppmuntra till sparsamhet

Uppmuntra barnet redan från början att spara. Man kan skaffa en egen sparbössa till barnet och föreslå att barnet lägger till exempel en del av veckopengen i sparbössan. Tillsammans med barnet kan man komma överens om ett mål att spara till. När barnet förstår principen med sparande kan man senare införa begreppet ränta genom att betala ränta på barnets besparingar.

Expert: Paula Pessi, expert på konsumentens ekonomi på Konsumentförbundet

 

Vill du veta mera? Läs mera om barns och ungas ekonomi

Intressant just nu