Vad göra när stugvägen börjar växa igen?

Sommarstugan må vara förknippad med hur soliga minnen som helst med det kan ändå hända att besöken med tiden sker allt mera sällan och stugan börjar förfalla. Våren är en bra tid att fatta beslut t.ex. om släktens gamla semesterbostad.

Stugorna ska vara bekväma och ligga nära

Avstånd och bristande utrustning är enligt Sb-Hems verkställande direktör Jukka Rantanen de vanligaste orsakerna till att man använder sommarstugorna allt mindre. Långa körsträckor lockar inte nödvändigtvis de generationer som flyttat längre bort. Äldre stugor är också på riktigt "sommarstugor", d.v.s. de är utrustade endast för sommarbruk. Dagens konsumenter har ändå högre krav. "Nu vill man ha moderna stugor där man kan leva som i ett egnahemshus med alla bekvämligheter och året runt."

Rantanen uppmanar stugägarna–dem som i tiden skaffat dem eller som sedan ärvt dem–att realistiskt tänka över behovet. Ett alternativ till försäljning kan vara uthyrning, men också där avgör läget och utrustningsnivån. "Om det ser ut som att användningen inte ökar nu eller i framtiden lönar det sig att allvarligt fundera på att avstå." Att dra ut på besluten är särskilt skadligt med tanke på stugans skick om den länge får klara sig själv.

Naturen höjer värdet

Sb-Hems verkställande direktör delar in objekten i strandstugor och stugor på torra land. Efterfrågan på de senare är rätt liten vilket syns i den lägre prisnivån. Däremot finns det nog intresse för stugor vid sjöstränder, framför allt vid större vattendrag. "Lagstiftningen gällande strandbyggande är rätt sträng. Dessutom börjar sjöstränderna på många ställen redan vara så bebyggda att det inte längre finns lediga tomter."

Enligt Rantanen lönar det sig inte att börja höja priset på en anspråkslöst utrustad stuga med ändringsarbeten. "En stor renovering betyder i de flesta fall att man ersätter den gamla stugan med en ny", konstaterar han. Det är det klokast att låta köparen göra.

Stugaffärer görs på våren

Drömmen om den finska sommaren innehåller stugor, strandbastur, bryggor och spegelblanka sjöar. Man har gärna tagit sin tillflykt till stugan för hela sommaren. Det här håller ändå enligt Rantanen sakta på att förändras. "Lite längre fram i tiden är en sommarstuga vid en sjöstrand inte längre familjens första mål. Man vill inte tillbringa lång tid på ett ställe utan semestern används till att resa omkring i olika omgivningar." Det kommer förmodligen att synas allmänt i efterfrågan på sommarstugor.

Med tanke på detta år gäller det att fatta snabba beslut eftersom säsongen är som hetast just nu. "Det lönar sig att börja sälja före mitten av maj", tipsar Rantanen. Det enklaste sättet är att vända sig till ett proffs som tar hand om hela paketet från början till slut. Då kan stugan också bli till glädje för sina nya ägare så fort som möjligt.

Funderar du på att sälja din sommarstuga? Ta kontakt med din närmaste Sb-Hem-mäklare!

Läget och utrustningen avgör försäljningsvärdet

  • En stuga på torra land är i allmänhet värd några tio tusen, mellan ca 10 000 och 100 000 euro.
  • Priset på en stuga vid vatten är i allmänhet från 100 000 euro uppåt, beroende på vattendrag och utrustning till och med flera hundra tusen.
  • Stugor vi havsstränder kommer sällan till salu. De kan kosta upp till en miljon.

Sakkunnig: verkställande direktör Jukka Rantanen, Sb-Hem Ab

...