Borgåbornas gemensamma livräddare

Röda korsets jourservicebil tar hand om besökarna.

Röda Korset i Borgås jourservicebil tar hand om Borgåborna. Utrustningen i bilen som garanterar första hjälp-beredskapen på stora evenemang för allmänheten kompletterades 2015 med en defibrillator som kan rädda livet vid en hjärtinfarkt. Defibrillatorn donerades av Mörskom Sparbank.

I Borgå finns det gott om intressanta evenemang för alla: totalt tiotals konserter, idrottstävlingar, veteranutflykter och barnevenemang om året. För att garantera säkerheten på evenemangen patrullerar jourservicebilen med evenemangsarrangörerna i Borgå. Servicebilen som Röda Korset i Borgå underhåller tar årligen hand om första hjälpen-jouren på upp till 30 evenemang för allmänheten som ordnas i Borgåregionen.

Defibrillatorn en trygghet för evenemangsbesökarna

Vid en hjärtinfarkt har hjärtats elektriska funktion störts och därför kan hjärtat inte pumpa. Defibrillatorn analyserar hjärtrytmen samtidigt som infarktpatienten återupplivas. Vid behov ger apparaten som också ofta ses i tv-serier patienten en elchock som avstannar den skadliga vibrationen och återhämtar hjärtats normala rytm.

Defibrillatorn har varit en del av jourservicebilens utrustning i redan ett par år, men som tur är har den inte behövt. Defibrillatorn används sällan och bara i mycket allvarliga situationer.

"En defibrillator i bilen är att maximera säkerheten", säger Veli-Matti Salo, ordförande för Röda Korsets avdelning i Borgå. "Vid en hjärtinfarkt kan en defibrillator emellertid förbättra sannolikheten för överlevnad med t.o.m. 50 %."

"Det är ytterst fint att vi har en med oss. Även övningsdefibrillatorn som vi har tillgång till är viktig, så att vi är redo om något händer", betonar Salo.

Valmiina auttamaan

Redo att hjälpa alla


Under året dejourerar servicebilen på 10–30 evenemang, där myndigheterna har krävt första hjälpen-beredskap. Eftersom det ordnas många olika slag av evenemang i Borgå, skyddar defibrillatorn precis alla.

"Vi patrullerar med veteraner på många evenemang årligen, men vi har också deltagit i till exempel tävlingsevenemang för barn", säger Salo.

De jourhavande som patrullerar med servicebilen är Röda Korsets frivilliga. Det ideala är att man inte behöver göra något alls när man är på plats. Enligt Salo är det sällan som något sker. Små skavanker uppstår så klart då och då, och därför är de jourhavande alltid i beredskap.

"Till exempel på idrottstävlingar tvingas vi ofta lappa besökarna. Det är sällsynt att det under ett stort evenemang för allmänheten inte går åt ett enda plåster", säger Salo med ett skratt.


Sparbankerna har deltagit i uppbyggnaden av finländska samfund och individers välmående ända sedan de grundades 1822. Även denna historia är en del av de goda gärningar som Sparbanken stolt deltagit i. Läs mera om Sparbankens ansvarighet. 
 
Skriven
Kategorier
Typ
Nyhet
...