Sparbankens fonder

Se vidare: vilken typ av framtid vill du ha? När du sparar på lång sikt kan fluktuationer på marknadens förvandlas till möjligheter - och du är bättre beredd för att uppfylla dina framtida mål. Sparbankens fonder förvaltas av erfarna och prisbelönta placeringsexperter.

Som vår 200-års jubileumsförmån får du engångsköp och alla teckningar som omfattas av fondsparavtalet med 0 % teckningsarvode via de digitala kanalerna.
check

när du sparar på lång sikt, blir marknadens fluktuationer möjligheter.

check

Din ekonomi i fokus hjälper dig att hitta en fond som motsvarar dina mål, din spartid och risktålighet. 

Placera i fonder – varför lönar det sig? 

Resa runt i världen, angenämare pensionärsdagar, sabbatsledigt … för att nå sina mål behöver man ofta pengar. Och för att samla ihop pengarna lönar det sig att göra en plan. En fond är ett enkelt placeringsobjekt för placerare eftersom där är det placeringsproffsen, portföljförvaltarna som väljer placeringsobjekten och följer marknaden för dig. 

Med fondsparande är man ute efter en bättre avkastning än när pengarna bara ligger på kontot. Läs om fördelarna med fondsparande. 

Vilket slag av fond passar dig? 

När du ska välja en lämplig fond ska du börja med dina mål: varför vill du spara? Och vilken tidtabell har du för att nå ditt mål? Hur stor risk kan och vill du ta?

Särskilt för den nya placeraren kan det vara svårt att ha en klar bild av den egna risktåligheten och också där är vi till din hjälp. Våra placeringsexperter har goda redskap för att kartlägga saken och med dem hittar vi tillsammans en placeringslösning som beaktar ditt sparobjekt, spartiden och din risktålighet. Boka tid till en Ekonomistund.

Placera en större summa på en gång i en fond eller en mindre summa regelbundet – du bestämmer

Det är lätt att spara i fonder och passar in i vardagen. Du bestämmer om du vill spara en större summa på en gång eller en mindre summa till exempel varje månad på lönedagen. 

Kom ihåg att ju tidigare du börjar placera desto längre tid har dina pengar att växa. Regelbundet fondsparande jämnar ut risken. 

Tips: Håll huvudet kallt då marknaden fluktuerar

Vi lever i en exceptionell tid och det sker stora fluktuationer på marknaden. Marknadssituationen kan vara oroväckande, men kom ihåg att efter nedgångar kommer högst sannolikt uppgångar. Historien har visat, att kriser skapar möjligheter: när marknaden är låg, får du fler fondandelar till samma pris, och när kurserna stiger, drar du nytta av det som investerare.

Morningstar har gett fulla fem stjärnor* till flera av våra fonder

*sett 10/2019

Sparbanken Hyfs (förr Sparbanken Världen) 

4/5 stjärnor* av Morningstar   

Blandfond som placerar medlen i aktier, aktierelaterade instrument, ränteinstrument samt aktie- och räntefonder på det internationella planet. Fonden passar inte för en investeringshorisont som är under 5 år.   

Sparbanken Småföretag

5/5 stjärnor* av Morningstar

En aktiefond som i huvudsak placerar medlen i finländska beträffande marknadsvärdet små och medelstora bolag. Fonden passar inte för en placeringstid på under 7 år. 

Sparbanken Europa

4/5 stjärnor* av Morningstar

Aktiefond som erbjuder placeraren ett enkelt och effektivt diversifierat sätt att placera på den europeiska aktiemarknaden. Fonden passar inte för en placeringstid på under 7 år. 

Sparbanken Kortränta

5/5 stjärnor* av Morningstar

Korträntefond. Passar inte för en placeringstid under ett halvt år. 

*kollat 6/2021

Sparbankens fonder fick erkännande 

Vårt urval omfattar ränte-bland- och aktiefonder. Vi har fått flera priser för våra fonder.

Sparbanken Kortränta er den bästa nordiska fonden i serie korträntefonder, Refinitiv Lipper Fund Awards 2021

Sparbanken Kortränta -fond vann Refinitiv Lipper Fund Awards 2021-priset som bästa nordiska fond i serien för korta räntor. Priset delades ut som ett erkännande av fondens utmärkta långsiktiga avkastningsutveckling. ”Priset visar att vår räntekompetens är den bästa i jämförelsegruppen. Samtidigt är det är ett bevis på långsiktigt arbete till förmån för våra kunder", säger Petteri Vaarnanen, direktör för Sparbanksgruppens kapitalförvaltning.

Sparbanken Småföretag är bland de tre bästa, Morningstar Awards 2021

Sparbankens Sp-Fondbolags fond Sparbanken Småföretag är bland de tre bästa i analysbolaget Morningstars Awards-nominering av finländska aktier. Kandidater till Morningstar Award var fonder som är tillgängliga för privata placerare i Finland. De bästa i fondkategorierna har uppnått de högsta poängen i kvantitativa uppskattningar, som väger en, tre och fem års avkastning samt tre och fem års risk.

Bästa fondhus för finländska aktier, Citywire Nordic Awards 2019   

Sparbankens Kapitalförvaltning valdes till bästa finländska fondhus i serien Finland-aktier. “Vi tror att betonandet av ansvarskänsla är ett sätt att minska på riskerna i anslutning till placeringar och därigenom på lång sikt främja uppkomsten av bra avkastning”, säger  Petteri Vaarnanen, som leder Sparbankens Kapitalförvaltning. 

Johan Hamström, kandidat i serien ”Bästa portföljförvaltare av Europa-aktier" 

Vår portföljförvaltare, Johan Hamström, var som enda finländska portföljförvaltare kandidat i Citywire Nordic Awards i serien Bästa portföljförvaltare av Europa-aktier. I en grupp på hundra portföljförvaltare som nominerats för priset placerade sig Hamström på listan bland de tio bästa i granskningsperioden ett, tre och fem år. Johan förvaltar fonderna Sparbanken Europa, Sparbanken Fastighetsaktie Europa och Sparbanken Amerika.

Finlands bästa aktiekapitalförvaltare 2018

Morningstar belönade i mars 2018 Sp-Fondbolag som förvaltar våra fonder som Finlands bästa aktiekapitalförvaltare. ”Här belönades inte bara en fond utan hela vårt portföljförvaltarteams långsiktiga arbete och vision”, kommenterar Petteri Vaarnanen som leder Sp-Fondbolag framgången. Läs mera. 

Sparbanken Småföretags är Finlands bästa aktiefond* 

*Sijoittaja.fi 24.1.2018 

Den neutrala tjänsten Sijoittaja.fi valde fonden Sparbanken Småföretag till Finlands bästa aktiefond. Den konstaterades vara en bra fond mätt med alla mätare. Med i jämförelsen var 31 aktiefonder som i huvudsak placerar i finländska aktier.  

Lösningsfonder

Lättare än så här kan det inte bli att komma igång med placerandet. Med Sparbankens lösningsfonder lägger du enkelt grunden för din placeringsportfölj. Våra lösningsfonder har tre olika alternativ och av dem kan du välja den mest lämpliga enligt din egen risktålighet.

MåttaHyfs eller Djärvhet? Sparbankens tre lösningsfonder ger dig en god grund på vilken du kan bygga den placeringsportfölj som är lämpligast för dig. Lösningsfonderna placerar både i fonder  och i ETF:er enligt din egen riskprofil.

Vad vill du veta om fonder? Läs våra vanliga frågor. 

Vad är en fond? Och vilka risker är den förknippad med? Läs våra vanliga frågor. 

Är du redo? Boka tid och börja din resa mot att bli förmögen.

Såhär kan du göra fonderteckningar med den nya mobilapplikationen

  • logga in i mobilbanken. Mobilbanken hittar du i mobilens applikationsbutik med namnet ”Sparbanken mobilapplikation”  
  • fortsätt till sidan Medel  
  • välj Marknader > Fonder > namnet på önskar fond  
  • välj Köp eller Teckna ett fondsparavtal och fortsätt enligt instruktionerna i mobilbanken.  

Såhär gör du fondteckningar i nätbanken 

  • logga in i nätbanken 
  • fortsätt vidare till Medel 
  • välj Fonder > namnet på önskad fond 
  • fortsätt enligt instruktionerna i nätbanken. I nätbanken kan göra såväl enskilda fondteckningar som ingå fortlöpande fondsparavtal. 

 

Kolla in våra experters aktuella publikationer

Aktieportföljförvaltares blogginlägg: Dit försvann besparingarna – eller gjorde de?

Hur ser marknaden ut nu? - Den senaste marknadskommentaren från Sb-Fondbolaget

Sparbanksgruppens chefekonom Henna Mikkonen: Hur kontrollera nerverna, när marknaden är orolig?

 
...