Vill förnya dig utmanar dig som företagare – tillsammans gör vi en bra affärsverksamhet ännu bättre

Det avgiftsfria programmet som riktar sig till små och medelstora företag hjälper till vid förnyelse och nätverkande samt tillhandahåller verktyg till företagare på stigen till förnyelse.

Entreprenörskap ger frihet och självständighet. Du kan de arbeten du själv vill och när det passar dig bäst. Detta framgick bland annat i den Sparbarometer som Sparbanken publicerade och där företagare berättade om de viktigaste orsakerna till varför de vill vara företagare. 

Ekonomiska morötter eller så kallat nödvändighetsföretagande hittas mycket längre ner på listan över betydelsefulla faktorer. Så ska det också vara, enligt ett gammalt ordstäv utgör företagare en helt egen ras.

Att vara självständig företagare kan dock även innebära ensamhet. Det kan kännas tungt till exempel när man önskar kamratstöd eller kanske när det finns något att fira men ingen att fira tillsammans med. Ofta känns ensamheten tung även när företagaren grubblar över företagets framtid och behovet av förändring. Entreprenörskap med förändringar, som även kallas förnyelse, är ändå något oundvikligt. Men hur ska man förnyas, var hittar man råd, stöd och sparring? 

Var hittar man inspiration till att utvecklas? 

Sparbanken vill svara mot detta behov. Utifrån detta föddes Vill förnya dig, som är ett avgiftsfritt program med fokus på förnyande av affärsverksamheten och som riktas till små och medelstora företag. Målet med programmet är att inspirera företagen att förnya sin affärsverksamhet och ge ny energi för företagandet.

Enligt Företagarna i Finlands barometer söker under 10 procent av de små och medelstora företagen en kraftig tillväxt. Hur är läget i ditt företag? Om ditt företag är ett av de få, men synnerligen viktiga företag som uppvisar tillväxt, har du sannolikt fått stöd via till exempel stödnätverk eller coachningsprogram. 
Förhoppningsvis, eftersom tillväxtföretagens stig alltid är krävande. Men om du hör till de 90 procent av företagarna som främst siktar på en måttlig tillväxt eller på att hålla affärsverksamheten på den nuvarande nivån? Var har du hittat stöd och råd för att bevara den nuvarande positionen även under de kommande åren, eller har du överhuvudtaget stannat upp för att fundera över på vilket sätt du kan trygga ditt företags livskraft även i framtiden? 

Världen förändras

Enligt den undersökning vi genomförde hösten 2019 upplever företagare ofta ett behov av att förnyas och av att förnya företagets affärsverksamhet i den takt världen förändras. Enligt undersökningen vill nästan hälften av små och medelstora företag hitta sätt att förnya sin affärsverksamhet, men på vilket sätt är en knepigare fråga. Sparbanken vill svara mot detta behov med hjälp av programmet Vill förnya dig.

Vår uppgift med programmet Vill förnya dig är att inspirera små och medelstora företag och företagare, förhoppningsvis även dig, till att förnya verksamheten. Samtidigt erbjudet Vill förnya dig varje företagare, oberoende av önskan om tillväxt, praktiska verktyg för att utveckla och förnya affärsverksamheten för att säkerställa att de finska småföretagen ska kunna blomstra ännu mer i framtiden. Vi på Sparbanken, tillsammans med LokalTapiola, Elo, Innovestor och våra samarbetspartner vill åta oss den här, även samhällsmässigt ytterst viktiga, uppgiften. Därför har vi byggt upp ett verktyg för företagare som grundar sig på tio regionala evenemang runt om i Finland. På så sätt kan företagen utmana sig själva, sina anställda och varför inte också sina kunder till att hitta sin egen väg vad gäller att säkerställa företagets livskraft även i framtiden. 

Om det regionala evenemanget råkar infalla på en tidpunkt som inte passar dig eller som känns besvärligt att delta i behöver du inte oroa dig. Under vintern och våren hittar du verktyg för att förnya din affärsverksamhet och trygga din personliga ork även på webbplatsen Vill förnya dig.

Företagare, ta vara på chansen och kom med och förnya dig och förnya ditt företag, Finland behöver din insats nu mer än tidigare. Vi lovar att vi är med dig på vägen mot det nya!

Hälsningar

Kari Suutari

Kari Suutari arbetar i Sparbanksgruppen som ansvarig affärsverksamhetschef för företagskunder. 

 

Intressant just nu

;