Företagare behöver stöd – Vill förnya dig sammanför dem

Programmet Vill förnya dig hjälper företagare att förnya sig och stöda varandra.

Många ägare till små och medelstora företag kämpar med samma problem. Hur ska man förnya sig, och varför lönar det sig egentligen att göra det? Det avgiftsfria programmet Vill förnya dig ger svar och verktyg.

Inom ramen för programmet ordnas olika evenemang på olika håll i Finland. Det första evenemanget ordnades i Kuopio i slutet av januari, och glädjande många företagare slöt upp. På plats fanns representanter för många olika områden, från inredningsarkitektur och byggbranschen till familjearbete. Många hade kommit för att lyssna på talarna, men också för att nätverka med andra företagare.

Den färska företagaren Hannele Hukkanen hade bestämt sig för att komma efter att ha fått en inbjudan.

– Jag arbetar ensam och vill därför gärna dela mina upplevelser med andra, särskilt med kvinnliga företagare, berättar hon.

Kvällen inleddes med en paneldiskussion där både representanter för banken och lokala företag deltog. Ett centralt faktum som togs upp i diskussionen var att ett företag inte kan förnyas om inte alla är med och arbetar för detta. Därför lyfte man fram vikten av en öppen samtalskultur, men också utbildning.

Stödet från andra företagare är viktigt

Nästan alla företagare höll upp ja-lappen när de fick frågan om de har upprätthållit sitt kunnande exempelvis genom att utbilda sig under de senaste åren. En av dem som höll upp en ja-lapp var Mervi Narinen, som varit företagare i över tjugo år. Hon började sin bana som frisörföretagare, och omskolade sig senare till företagare inom marknadsföring och evenemangsproduktion.

– Jag försöker hela tiden förnya mig och utvecklas. Jag kom till Vill förnya dig-evenemanget för att få nya idéer, lyssna på andra företagare och nätverka. Vid sådana här evenemang får man alltid nya tankar och idéer. Det är alltid till stor hjälp att få höra hur det har gått för andra, vad som är på gång inom andra företag och hur de har tagit sig an olika saker, berättar Narinen.

Stress är vardag för många företagare. Så är fallet också för Narinen, men passionen och viljan att komma vidare har alltid vunnit över den trötthet som stressen fört med sig.

– Man hittar alltid något som känns intressant och som man kan komma vidare med, säger hon. 

Många företagare var på plats, och det fanns därför goda möjligheter att byta några ord med kolleger. Det gjorde också Narinen, och hon uppmuntrar också andra att söka sig till andra företagare som kan agera stöd och bollplank.

Workshopparna intresserade 

Efter paneldiskussionen och en liten paus var det dags för workshoppar, där företagarna bland annat utmanades att fundera på hur just deras företag kunde förnya sig. I små grupper fick företagarna fundera på hur de kan utveckla sina egna verksamheter och hur de har löst problemsituationer i sina företag. 

Många skrev också anteckningar för att kunna använda det de lärt sig senare. Ett viktigt råd kom ändå från Talentree-företagaren Olli Paavola, som deltog i paneldiskussionen. 

– Gör något redan i morgon för att komma ur din bubbla. Det behöver inte vara något stort, utan du kan exempelvis lära känna en ny person. Det viktiga är att du gör något som hjälper dig på vägen mot förnyelse, framhöll Talentree-företagaren. 

Programmet Vill förnya dig 

  • Ett avgiftsfritt program med fokus på förnyande av affärsverksamheten som riktar sig till små och medelstora företag. 
  • Målet är att inspirera företagare att förnya sig och ge ny energi för företagandet. 
  • Genom att delta i programmet Vill förnya dig blir du medlem i ett nätverk av medföretagare och experter i hela Finland och får användbara verktyg för att utveckla din affärsverksamhet.
  • Du får delta i evenemang, och du får också praktiska verktyg bland annat via Vill förnya dig-webbplatsen. 
 
Kategorier
...