Flickan vars vilja bär 58,11 meter

Utan Sparbankens stöd skulle Julia Valtanen inte vara där hon nu är – Finlands bästa 17-åriga kvinnliga spjutkastare.


Julia Valtanen greppade spjutet för första gången år 2014 när hon var 13 år. Tre år senare håller 16-åriga Valtanen spjutrekordet för 17-åriga flickor. För det kan hon tacka sina stödtrupper och en järnhård vilja.

Valtanens huvudgren var länge boboll. Det hände ändå att någon av flickorna i laget hade en dålig dag som sedan möjligen inverkade på hela lagets resultat.

När pappan till en bobollskamrat uppmanade henne att pröva på spjut så kändes det ganska roligt. Det som fascinerade Valtanen i grenen var att där kan man själv påverka hela prestationen.

 "I spjutkastning beror det på en själv om man lyckas. Du drar på för fullt och that´s it."

Kraft i armarna

Vilja och träning får till stånd otroliga prestationer: Julia hänger på stången, gör en armhävning, pressar kroppen ovanför stången och armarna raka. Det är fråga om muscle up.

 "En lyckad idrottsprestation kräver ibland t.o.m. flera än sju mångsidiga träningar i veckan och en tillräcklig mängd näring och sömn. Utan dem orkar man inte träna och hålls inte frisk."

 Träningen ger också självsäkerhet så att onödig nervositet försvinner från prestationen. "Om man vill lyckas i spjutkastning måste man kunna vara avslappnad när man kastar", förklarar Valtanen.

En järnhård vilja har starka stödtrupper

Fastän resultatet i spjutkastningen är i egna händer är också bakgrundskrafterna viktiga. Valtanens hela familj idrottar, pappan är manager. Utöver familjen förstår man också i gymnasiet den unga idrottarens vilja att koncentrera sig på tävlingar och träning.

 "Med studiehandledaren diskuterade vi att det är bäst att gå gymnasiet på fyra år när jag ändå måste vara borta från skolan en del. Också klassföreståndaren förstår när hon själv har varit idrottare."

 Också många av Valtanens kompisar är idrottare så det är naturligt att de mest träffas på idrottsplanen.

Sparbanken hjälper till att bygga upp spjutkastarkarriären

När det visade sig att dottern var en talangfull spjutkastare började pappa Ilpo Valtanen fundera på samarbetsparter. "Att tävla på den här nivån kräver ordentliga tränings- och tävlingsredskap och pengar för tävlingsresor. Samarbetsparterna är nödvändiga, den egna plånboken räcker inte till."

 Eurajoen Säästöpankki blev genast intresserad av att samarbeta med det unga, lokala idrottarlöftet. "Sparbankens Rafael, en idrottsman i själ och hjärta, trodde på Julia och var beredd att ingå ett flerårigt samarbetsavtal. Han såg hur engagerad Julia var."

 Samtidigt skapades ett idrottarkonto för Valtanen. " Det ekonomiska stöd som samarbetsparter ger går in på Finlands Friidrottsförbunds konto där de kan tas ut för faktiska kostnader och mot kvitto till idrottarens eget konto", förklarar pappa Valtanen.

 Pengarna är ändå bara en liten del av stödet. Sparbanken sporrar och uppmuntrar också och tänker att resan mot toppen görs tillsammans. "Sparbanken ger oss till exempel möjlighet att hålla presskonferenser i sina egna möteslokaler. Dessutom fick vi i slutet av spjutsäsongen ordna en träff för samarbetsparterna i bankens loge under en av Lukkos ligamatcher", gläder sig pappa Valtanen.

Ta kontakt så förverkligar vi din vilja

Julia Valtanen

 
Kategorier
...