Snart råder det brist på säljobjekt på bostadsmarknaden

Efterfrågan på begagnade bostäder och antalet affärer minskade kraftigt i mitten av mars när coronarestriktionerna infördes. Efter mitten av april har efterfrågan ökat kraftigt och klart överskridit fjolårsnivån. Under den första veckan i maj genomfördes nästan 40 procent fler bostadsaffärer än för ett år sedan. Antalet nya säljobjekt har däremot minskat med närmare 45 procent från fjolåret. Efterfrågan på nybyggda bostäder har också stannat upp nästan helt under coronapandemin.

Våra mäklare runt om i Finland berättar att efterfrågan på begagnade bostäder har ökat kraftigt sedan april. Antalet privata visningar och kundkontakter till exempel via Etuovi.com har ökat avsevärt. Utmaningen är att det nu inte kommer in tillräckligt många nya objekt för försäljning för att kunna tillgodose den ökande efterfrågan, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

– Om antalet säljobjekt bland begagnade bostäder fortsätter att ligga på samma låga nivå är vi snart i en situation där bostadsspekulanterna får gå hem tomhänta, säger Rantanen. – Omsättningen på bostäder har avtagit, trots att efterfrågan är mycket stor.

– Risken är att det knappa utbudet leder till en negativ spiral på bostadsmarknaden. När inga nya objekt läggs ut till försäljning är det allt fler som inte hittar någon ny bostad och skjuter fram bostadsbytet. De beslutar sig för att lägga ut den egna bostaden till försäljning först när de har hittat en lämplig ny. Och eftersom de vill sälja den gamla innan de köper en ny sker affärerna långsammare och antalet affärer sjunker, säger Rantanen.

– Om antalet nya säljobjekt fortsätter att minska kommer det knappa utbudet att ha en negativ inverkan på marknaden senast i juli–augusti. Även om antalet affärer sannolikt minskar tror jag inte att bostadspriserna kommer att rasa. Det kommer knappast att ske några betydande förändringar i bostadspriserna, om efterfrågan förblir på nuvarande nivå.

Gryende optimism

– Sparbankskundernas kortköp sjönk med 25 procent i samband med restriktionerna under coronakrisen. Nu har köpen ökat och ligger nästan på samma nivå som i början av året. I konsumtionsbeteendet kan man se att konsumenterna har börjat återfå förtroendet åtminstone tillfälligt, säger Henna Mikkonen, chefsekonom inom Sparbanksgruppen. – Den uppdämda efterfrågan till följd av restriktionerna håller på att frigöras. Först under de kommande månaderna får vi se om det återställa förtroendet och den ökande konsumtionen är permanenta.

– Viruslägets utveckling, en eventuell andra våg av coronapandemin och en eventuell bottennotering för exporten och industrin i höst har en direkt inverkan på hur vår ekonomi och vår bostadsmarknad utvecklas, säger Mikkonen.

– Det är svårt att ge några prognoser i detta läge då utvecklingen påverkas av en chock som inte har med ekonomin att göra, säger Mikkonen. – Det finns tecken som tyder på att konsumenterna börjar återfå sitt förtroende, men förtroendet kan försämras snabbt om exporten och industrin drabbas av en kraftig nedgång i höst.

– Enligt konsumentbarometern ligger även konsumenternas avsikter att köpa bostad på en relativt god nivå just nu, säger Jukka Rantanen. – Om ett bostadsbyte är angeläget är nu ett lika bra tillfälle som något att lägga ut sin gamla bostad till försäljning och köpa en ny. Nu är det också ett bra läge att köpa en första bostad, eftersom investerarkunderna är betydligt färre till antalet än tidigare år.

– De oseriösa köparna har försvunnit helt från bostadsmarknaden under coronakrisen. Bostadsspekulanterna på marknaden nu är seriösa och beredda att göra affär när de hittar en bostad de vill ha, säger Rantanen. – För närvarande är åtgången god särskilt på enfamiljshus och sommarstugor. Efterfrågan på dem är stor, även på mindre orter runt om i Finland.

Ta kontakt så diskuterar vi mer om ämnet:

Jukka Rantanen  
Verkställande direktör, Sb-Hem Ab 
050 341 1391, jukka.rantanen@sbhem.fi

Henna Mikkonen 
Chefsekonom, Sparbanksgruppen 
040 564 7918, henna.mikkonen@sparbanken.fi

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu

;