Tycker man om människor passar man som fastighetsmäklare

Åbobon Nina Turve har trivts som fastighetsmäklare i nästan 20 år. Hon tycker att det bästa med arbetet som mäklare är kontakten med människor och att ibland lösa även besvärliga situationer. Fastighetsmäklarens arbete för med sig ansvar och frihet samt möjligheten till bra inkomst.

Nina Turve

– I den här branschen måste man verkligen vilja arbeta med människor. Om det första man tänker när telefonen ringer är ”fan”, är arbetet som mäklare inte det rätta yrket, funderar fastighetsmäklaren (AFM) Nina Turve vid Sb-Hem Åbo Humlegården.

Turve kom egentligen in på fastighetsmäklarbranschen av en slump när hon skulle sälja sitt eget hem.

– Jag hade vårdledigt och mäklaren som hade sålt vår bostad började säga att jag skulle vara lämpad för branschen. Först var jag naturligtvis tveksam, men slutligen bestämde jag mig för att prova, jag utbildade mig till fastighetsmäklare och har inte ångrat mitt beslut en enda gång. Man kan säga att man kom och hämtade mig hemifrån till jobbet, skrattar Turve.

”Vad gör ni till vardags?”

Till fastighetsmäklarens arbete kopplas många olika föreställningar, varav en del är felaktiga.

– En bekant hade frågat min kollega om vad vi gör till vardags. En del föreställer sig att fastighetsmäklarens arbete består av bostadsvisningarna på söndagarna. Visst tar bostadsvisningarna samt kontakten till kunderna och eventuella köpare mycket tid. Utöver försäljningen gör vi mycket pappersarbete. Som tur är det numera fotografens arbete att fotografera objekten, säger Nina Turve.

Turve tilltalas av den ständiga kompetensutvecklingen inom mäklarbranschen. Man måste hela tiden vara skarptänkt.

– Området är verkligen stort och förordningarna ändras hela tiden, vilket innebär att även en erfaren mäklare måste uppdatera sina kunskaper. Till exempel arbetar jag för tillfället med ett dödsbo och endast ämbetsbevisen är 40 sidor. Man får vara noggrann så att det inte sker misstag. Fastighetsmäklaren arbetar med stora saker och det finns mycket man måste komma ihåg, säger Turve.

Mäklarens uppgift är att hjälpa

Den största källan till Nina Turves arbetsmotivation är nöjda kunder och bra respons. Hon vill verkligen genom sitt arbete hjälpa människor i livets stora förändringar, dit även flyttandet hör.

– Ibland får jag nästan tårar i ögonen när jag får fin respons och verkligen förstår hur viktig och underlättande bostadsaffären var för kunden. Ibland befinner sig folk i en knepig situation, såsom fast i två bostäder. Om jag får ut en av dem känns det speciellt bra för mig, säger Turve.

För Turve har fastighetsmäkleri blivit en livsstil som görs med hjälp av den egna personligheten. Enligt henne är personkemin väsentlig när man väljer mäklare.

– Jag tycker det är viktigt att kunden väljer en mäklare som han eller hon har bra personkemi med. Kunden och mäklaren har nämligen mycket kontakt med varandra. Arbetet löper som smidigast när man är på samma våglängd, säger Turve.

Mäklaren ska själv reglera sin förmåga att orka jobba

En stötesten för speciellt unga mäklare kan vara en alltför stor arbetsmängd. Man måste lära sig att själv begränsa arbetsmängden.

– Jag arbetar mycket, men den lediga lördagen är en ”helig” sak. Den är veckans enda lediga dag för mig och som tur har mina kunder förstått det bra. Jag försöker påminna mina yngre kollegor om att det måste finnas lediga dagar för att man ska orka arbeta länge i den här branschen, säger Nina Turve.

Åldern har gett Nina Turve en hälsosam själviskhet.

– Förutom de lediga lördagarna försöker jag hålla sommarveckosluten helt lediga. I det här arbetet är det som tur möjligt att själv välja sina arbetstider. När jag verkligen vill ta semester åker vi utomlands med familjen, säger Turve.

Sb-Hem är en människonära arbetsgivare

Nina Turve har arbetat för Sb-Hem sedan år 2013. Hon är mycket nöjd med sin arbetsgivare.

Sb-Hem arbetar på ett människonära sätt och man tar särskild hänsyn till kunden. Detta är inte en självklarhet på alla ställen. Jag har också väldigt trevliga arbetskamrater och vi försöker hålla en bra stämning på kontoret. Jag upplever att det även är en delorsak till varför jag har kunnat göra bra resultat, säger Turve.

Speciellt för nya fastighetsmäklare är det guld värt att kedjan Sb-Hem har en egen jurist, som man vid behov kan kontrollera juridiska frågor med angående affärerna.

– Mäklaren måste kunna branschen utan och innan, och visst löser vi även frågor tillsammans med kollegorna. Det är emellertid väldigt värdefullt att man vid behov kan kontrollera juridiska frågor med juristen, säger Turve.

Man vågar även vid behov kontakta den högsta ledningen, eftersom Sb-Hem har en låg hierarki.

– Inom alla fastighetsmäklarkedjor kan inte mäklare ta telefonen och ringa till hela kedjans verkställande direktör, utan kontakten går via flera chefer på mellannivå. Hos oss vågar man kontakta ”högkvarteret” när som helst om det finns behov. Enligt mig säger det rätt mycket om Sb-Hem, avslutar Turve.

Vill du jobba som fastighetsmäklare för Sb-Hem? Kontakta oss.

Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Intressant just nu

;