Att köpa en första bostad är ett klokt beslut

Det kan till och med bli förmånligare än att bo i en egen bostad än i en hyresbostad. Så tänkte Jennina (25), närvårdare och mamma till ett litet barn, som inte visste någonting om bostadsaffärer innan hon köpte sin första egna bostad. Grundlig rådgivning och hjälp från fastighetsmäklaren ledde till ett lyckat köp av en första bostad.

Jag har alltid velat ha en egen bostad som jag får göra till min egen. Jag betalar hellre av på ett lån än betalar till någon annan, säger Jennina från Hyvinge om sina planer på att köpa en första bostad.

För Jennina var bostadsköpet en fråga om att fatta ett klokt beslut. Förstabostadsköpare har en särställning vid bostadsköp och låneförhandlingar. De behöver nämligen inte betala överlåtelseskatt på 2 procent. Dessutom har förstabostadsköpare rätt till ett större ränteavdrag på bolån. Fastighetsmäklaren Pia HänninenSb-Hem i Hyvinge säger att förstabostadsköpare beaktas särskilt väl vid bostadsaffärer.

– Det är viktigt att informera kunden om hur en bostadsaffär går till och vilka rättigheter köparen och säljaren har, säger Hänninen.

Hänninen själv brukar gå noggrant igenom processen, eftersom unga spekulanter inte alltid vågar ställa frågor, även om ett bostadsköp är ett viktigt beslut och någonting helt nytt för dem.

– Jag går till exempel igenom bostadsbolagets underhållsplan för fem år framåt (PTS), säger Pia.

Bra att binda sig till den egna bostaden för några år

Jennina, som jobbar som närvårdare, hade redan tidigare övervägt att köpa en bostad och hade till och med ansökt om lån. När hon fick barn bestämde hon sig för att förverkliga sin dröm om en egen bostad.

– Jag var mammaledig och bestämde mig för att ansöka om lån ensam, även om jag är gift och har familj. Jag fick ett lånelöfte och bestämde mig för att leta efter en bostad i Hyvinge, där jag tidigare hade bott.

Jennina hade en klar uppfattning om vilken typ av bostad hon vill ha. Hon drömde om en radhuslägenhet där det inte skulle krävas några större renoveringar. Till slut bestämde hon sig för en höghuslägenhet, eftersom hennes önskemål om storleken och priset på bostaden och bostadens läge inte gick ihop.  Pia Hänninen på Sb-Hem uppmanar förstabostadsköpare att noggrant tänka över sina krav på boendet, för att de ska kunna binda sig till investeringen för minst ett par år.

– Fundera på vilka krav du kan ge avkall på och vilka som är ovillkorliga, säger Hänninen.

Jennina ville ovillkorligen ha en trerummare, eftersom hon har ett litet barn. Dessutom ville hon ha en bostad i ett lugnt område.

Råd av mäklaren i anbudsfasen

Jennina hann leta efter en bostad i endast en månad innan hon köpte en bostad efter en andra visning. Hon var säker på att hon ville flytta från Lahtis till Hyvinge: I Hyvinge hade hon sina gamla kompisar och sin arbetsplats. Det var det fridfulla och trivsamma bostadsbolaget med lekplats, gungor och sandlåda samt grill som fick henne att fatta beslutet och slå till. Säljaren visade sig också vara mycket öppen och hjälpsam.

– Jag kunde och visste ingenting om bostadsaffärer och jag sade till mäklaren att jag vill lämna ett anbud.

Mäklaren gav mig råd och informerade mig vänligt om hur man lämnar ett anbud och hade även tålamod att förklara allt många gånger när jag ställde frågor, säger Jennina tacksamt.

Hon fick ett motbud redan samma dag och accepterade det.

– Jag hade en jättebra mäklare som tog hänsyn till att jag inte hade gjort bostadsaffärer tidigare.

Jennina har varit nöjd med sitt beslut att köpa en första bostad. Hon trivs bra med sitt barn i bostaden, även om hon till först oroade sig lite över att det inte finns någon hiss i bostadsbolaget.

– Inte heller det är ett problem: när du bor på tredje våningen får du bära en del, men det är bra vardagsmotion.

För att betraktas som en förstabostadsköpare får du vid köptillfället eller före det inte ha ägt över 50 procent i ett bostadsaktiebolag eller något annat bostadshus. Bostaden ska vara avsedd för stadigvarande bostadsbruk och du ska flytta in i bostaden inom sex månader från köpet.

Intressant just nu

;