Bekanta ramar känns bra för en ovan bostadsköpare

Den som köper sin första egna bostad står inför en ny situation. Man måste sätta sig in i frågor kring bostadslån, utbudet på bostadsmarknaden och bostadsområden på en och samma gång. Det viktigaste är ändå att hitta en plats som man kan kalla för sitt hem. Sb-Hems erfarna mäklare hade en viktig roll i två unga mäns första bostadsaffärer.

Lauri Piiroinen hade det trångt. Han hade nyligen blivit ensamförälder till sin 9-åriga dotter och de bodde i en enrummare i Lahtis.

– Vi sov bredvid varandra i det enda sovrummet i den lilla hyreslägenheten. Det blev snabbt uppenbart att jag måste hitta någon annan lösning för boendet. Jag växte upp i Pennala i Orimattila, som är ett småhusområde som påminner om en liten by. Jag drömde om att flytta dit med min dotter, minns Lauri Piiroinen.

Med sikte mot Pennala

I början drömde Lauri Piiroinen om att köpa sina föräldrars egnahemshus i Pennala. Det såg dock inte ut att bli ledigt, åtminstone inte under den tid som Piiroinen siktade på. Hus i Pennala kommer sällan ut på marknaden, så en snabb lösning verkade osannolik.

Då träffade Piiroinen en halvbekant, mäklaren Olli VaittinenSb-Hem i Lahtis.

– Jag berättade för Olli om mina önskemål och bad honom tipsa mig ifall han skulle hitta ett passande hus i Pennala. Jag behövde ett lagom stort hus som inte krävde några stora renoveringar, eftersom jag betalar bostadslånet på egen hand, säger Lauri Piiroinen.

Olli Vaittinen hittade snabbt en lösning. Han kom ihåg en bekant som funderade på att sälja sitt hus.

– Jag kontaktade henne genast, eftersom huset verkade helt perfekt för Lauris familj: i Pennala, ganska litet och inflyttningsklart. Ägaren ville gärna sälja, och vi avtalade om en privat visning för Lauri, berättar Olli Vaittinen.

Ett småstadssammanträffande

Lauri Piiroinen råkade känna dottern till kvinnan som sålde huset. Dottern bad Piiroinen om hjälp eftersom mamman hade problem med att sätta fast en släpkärra.

– Jag och en kompis åkte dit för att hjälpa till, och samtidigt nämnde jag att jag snart skulle komma och titta på huset med mäklaren. Jag fick då titta in för att se hur huset såg ut på insidan, säger Piiroinen.

Det var lätt för Piiroinen att föreställa sig huset som sin familjs hem.

– Jag fick genast en bra känsla. När jag och kompisen sedan hoppade i bilen sa jag att ”det där är mitt hus”. Och så blev det, berättar Piiroinen.

Mäklaren gav hopp i förhandlingarna om bostadslån

Nu behövdes bara ett löfte om ett lån, och det kändes nervöst för Lauri Piiroinen. Mäklaren Vaittinen hjälpte honom att komma framåt.

– Först tänkte jag att jag säkert inte får ett så stort lån. Inför låneförhandlingen kände jag mig som om jag var på väg mot domedagen. När vi sedan gick igenom ekonomin med förhandlaren på Helmi Sparbank kändes det ändå inte så hemskt, minns Piiroinen.

Lauri Piiroinen är tacksam över att han hade en aktiv mäklare som skötte hela processen.

– Olli lugnade mig när jag exempelvis var nervös för att banken inte genast meddelade om sitt beslut. Han orkade också svara på mina frågor, och de var ganska många, skrattar Piiroinen.

Piiroinen vill uppmuntra alla som funderar på att köpa en första bostad.

– Var inte rädd för att gå till banken och be om ett lån, det är inte farligt. Man ska inte tappa modet redan innan man försökt och bli kvar i en hyresbostad av den orsaken. Eget är alltid eget, säger Piiroinen.

Lite fixande i egen takt

Lauri Piiroinen har nu bott i sitt nya hem i tre månader tillsammans med sin 9-åriga dotter och deras katt. Även dottern var glad över flytten.

– Hon såg verkligen fram emot den dag då vi skulle flytta. Nu kan hon cykla den en och en halv kilometer långa sträckan till farföräldrarna, och på gården finns trampolin och airtrack-trickmadrass, säger Piiroinen.

Lauri Piiroinen trivs bra i sitt nya hem. Det fina med ett egnahemshus är att det alltid finns något att göra.

– I det här huset kan jag reparera och fixa i lugn och ro, för det finns ingenting som absolut måste renoveras. Jag har fixat lite i badrummet och reparerat den öppna spisen. Dottern funderar för tillfället på vilka färger hon vill ha i sitt rum, så det blir nog vårt nästa projekt, planerar Piiroinen.

Hellre eget än på hyra

Jere Davidila i Rovaniemi köpte en egen bostad redan som 22-åring. Det blev en radhustvåa i Nivavaara. Skälen var främst ekonomiska.

– För ett år sedan kollade jag upp hyrorna i Rovaniemi och jämförde dem med kostnaderna för en ägarbostad. Hyrorna är höga här, men bostäderna är inte så dyra. Jag konstaterade att jag ville köpa en bostad, säger Jere Davidila.

Davidila tittade på bostäder i flera stadsdelar och bestämde sig för det lugna området Nivavaara några kilometer från centrum.

– Jag känner till Nivavaara, eftersom en kompis bor där med sin sambo, och jag har besökt dem många gånger. När två bostäder blev lediga i kompisens husbolag gick jag på visning i båda, och den ena nappade.

Bekant boende på marknivå

Jere Davidila, som vuxit upp i ett radhus, visste redan från början hur han ville bo – inte i ett höghus.

– Jag vill bo på marknivå. En bra sak med ett radhus är också att man har högst två grannar. I ett höghus skulle det kännas jobbigt med grannar i alla riktningar, funderar Davidila.

För Jere Davidila är det viktigt att bostaden inte känns liten och trång.

– En bra sak med min nuvarande bostad är att den känns rymlig direkt när man kommer in genom dörren. I många bostäder möts man först av en trång tambur. Någon sådan ville jag inte ha, säger Davidila.

Mäklaren hjälpte till med allt

Att köpa en egen bostad var något helt nytt för Jere Davidila. Han fick hjälp av både sin pappa och fastighetsmäklaren Nina JokiSb-Hem Rovaniemi.

– Jere är lika gammal som min dotter. Jag kände genast att jag ville ta den unga bostadsköparen under mina vingar och hjälpa honom på alla sätt. Via mitt nätverk ordnade vi tillsammans allt som hade med bostaden att göra, såsom låne- och försäkringsärenden och till och med ett elavtal. Vi synkade väldigt bra och samarbetet fungerade, säger fastighetsmäklaren Nina Joki.

Även den unga bostadsägaren är nöjd med samarbetet.

– Mäklaren var väldigt aktiv. Hon skickade förfrågningar om bostadslån till tre banker åt mig, och jag fick ett beslut om ett bra lån på bara en vecka. Jag fick också hjälp med mycket annat, som att teckna en hemförsäkring, säger Jere Davidila.

Jere Davidila vill uppmuntra alla som funderar på att köpa sin första bostad att ta steget.

– Jag tänker så att med en ägarbostad betalar jag av på mitt eget lån, och inte någon annans. Jag tycker att det alltid lönar sig att köpa en bostad i stället för att bo på hyra, om det bara är möjligt, säger Davidila.

Är du intresserad av att köpa din första bostad? Beställ vår guide för köpare av en första bostad och kontakta närmaste Sb-Hem-kontor.

...