Bostadsområdena i norra Helsingfors är nu mer populära än centrumområdena

Vilka är de populäraste bostadsområdena i Helsingfors? På basis av antalet sökande på Etuovi är de Ulrikasborg, Tölö, Drumsö, Munksnäs och Berghäll. Listan är inte överraskande, eftersom utbudet är stort på dessa områden. Listan ser dock lite annorlunda ut om vi granskar läget något djupare än enbart utifrån sökvolymer.

Helsingfors

Teemu Sainomaa, fastighetsmäklare på Sb-Hem, listade fem spirande områden i Helsingfors där man kan se att intresset ökar.

Mosabacka

Mosabacka är ett gammalt villaområde och bostadspriserna i området har utvecklats kraftigt under de två senaste åren. Det mångsidiga utbudet av bostäder har lett till att Mosabacka har blivit ett socialt och aktivt bostadsområde. Gamla och nya byggnader ger området en skiftande karaktär som skapar trivsel såväl på fritiden som till vardags. Ett bra utbud av tjänster på nära håll, järnvägen, uppskattade närskolor och daghem tillgodoser i synnerhet barnfamiljernas behov.

Böle

Den traditionella evenemangsstadsdelen håller på att förnyas: byggandet av affärslokaler och bostäder stärker Böle som ett centralt tillväxtområde dit det är lätt att komma från hela Finland. Det utmärkta läget lockar aktiva invånare som uppskattar enastående tjänster. I Böle är det till och med möjligt att bo i anslutning till ett köpcentrum, vilket har varit populärt utomlands redan en längre tid. Böle är ett bostadsområde med komplett service. 

Parkstad

Bostadsområdet i Parkstad har fått ett startskott sedan järnvägstrafiken etablerades mellan Helsingfors och Tavastehus. Då växte Helsingfors som boningsort och Parkstad utformades till ett område som dominerades av enfamiljshus. Senare blev byggnadsbeståndet mer mångsidigt och även radhusbostäder finns bland utbudet. För närvarande lockar norra Helsingfors familjer att lämna Helsingfors absoluta centrum. Distansarbete och det extra utrymme som behövs för detta samt önskan om en egen trädgård har allt oftare lyfts fram bland köparna. Utbudet av ägarbostäder är bra i Parkstad och järnvägen gör det lättare att förflytta sig.

Kronohagen

Kronohagen är stadsdelen för ansedda institutioner: där finns bland annat domkyrkan, Presidentens slott, stadshuset, Finlands Bank, Ständerhuset, Riddarhuset och byggnader som tillhör Helsingfors universitets centrumkampus. En stor del av Kronohagen är byggd i empirestil. De gamla renoverade högstatusbostäderna och deras dragningskraft har inte försvunnit. Havet och småbåtshamnen alldeles intill lockar familjer och par till Kronohagen ‒ mitt i centrum där man trots centrumläget kan bo nära sin egen båt.

Norra Haga

Norra Haga lockar framför allt Helsingforsbor som längtar efter mer bostadsutrymme och en egen trädgård. En bostad med egen trädgård till rimligt pris får man söka efter längre norrut och då är Norra Haga ett bra alternativ. Spår- och bussförbindelserna till olika delar av huvudstadsregionen är utmärkta. Förorten ligger också intill Ring I och motorvägen till Tavastehus (riksväg 3) samt nära anslutningarna till Tusbyleden och motorvägen till Åbo. I själva verket är det lätt att ta sig till jobbet och hobbyer i vilken riktning som helst från Norra Haga.

Visste du? Nästan 70 procent av under 25-åringarna anser att det skulle vara idealiskt att bo i ett enfamiljshus.  Dessutom har närheten till naturen och naturens betydelse som en del av välbefinnandet förstärkts i synnerhet bland unga vuxna. Flyttrenden går antingen längre norrut från Helsingfors centrum eller alternativt mot havet. I stället för Helsingfors överväger många att flytta till Kervo, Tusby eller Hyvinge.

Intressant just nu

;