En välskött gård kan höja bostadens pris med upp till 15 procent

Enligt en enkät bland Sb-Hems mäklare kan en välskött gård höja försäljningspriset för ett egnahemshus eller en aktielägenhet med flera procent. Det första intrycket har stor betydelse, och därför bör man även satsa på att snygga upp gården när man lägger ut hemmet till försäljning.

– Enligt våra mäklare blir bostäder med prydliga och trivsamma gårdar även sålda snabbare, säger Jukka Rantanen, verkställande direktör för Sb-Hem. Enligt en enkät som gjordes bland kedjans mäklare i början av april kan en välskött gård höja priset på ett egnahemshus med upp till 10–15 procent.

– När det gäller priserna för radhuslägenheter samt parhus och fristående hus har gårdens skick nästan lika stor betydelse, enligt vår enkät. En välskött och trivsam gård påverkar också priset på en höghuslägenhet med 3–5 procent, säger Rantanen. Sb-Hems mäklare uppger i enkäten att en osnygg och ovårdad gård skrämmer bort potentiella köpare och kan få hela affären att gå i stöpet. Det blir svårare och tar längre tid att få bostaden såld.

Det är förstås alltid helheten som avgör fastighetens eller lägenhetens slutgiltiga försäljningspris, påminner Rantanen. Enligt hans uppfattning har bostadens skick och renoveringshistoria, gården eller tomten samt läget störst betydelse för priset och hur lång tid försäljningen tar. Skrot, skräp och ogräs på gården kan göra den potentiella köparen misstänksam gällande själva bostadens skick och om den har underhållits som den borde.

– I Sverige och övriga Europa har man traditionellt alltid tagit hand om sina gårdar in i minsta detalj och förstått deras betydelse för fastighetens värde. I Finland var det länge annorlunda. Lyckligtvis har man börjat satsa mer och mer på gårdarnas skick och trivsamhet.

Många drömmer om en egen trädgård

– Våra mäklare berättar att så kallade färdiga, lättskötta trädgårdar i gott skick är mycket eftertraktade just nu. Belagda trädgårdar, terrasser och patior med stensättningar och vackra planteringar lockar köpare.

Och ju mer ljus och lugn och ro trädgården erbjuder, desto bättre. Vi finländare vill bo nära service och trafikförbindelser, men i fred för andras blickar.

– Välplanerade och färdigbyggda trädgårdar tycks intressera finländarna. En vacker trädgård främjar försäljningen, höjer bostadens pris och förkortar försäljningstiden. Man bör därför överväga att ta hjälp av ett proffs för att planera eller rusta upp trädgården, säger Rantanen.

Tomtköpare är intresserade av ett bra läge och lugn och ro

Sb-Hems enkät visar att även de som vill bygga nya hus letar efter tomter där det är lätt att börja bygga. Jämna och skyddade tomter som kräver lite arbete och ligger nära service är de mest eftertraktade.

– Ett bra läge och lättskötthet är viktigare för köparna än tomtens storlek. Många av våra kunder drömmer om lugn och ro, en egen strand, solsken och tillräckligt med utrymme för barn och husdjur att tumla runt, berättar Jukka Rantanen.

Behöver du hjälp med att sälja din bostad? Kontakta en förmedlare på Sb-Hem.
...