Emmi hittade den rätta med ett avtal om köpuppdrag

Emmi Hintsala hade redan en längre tid planerat att köpa en investeringsbostad. På grund av hennes krävande arbete hade hon ändå inte haft tid eller energi att ta tag i saken – tills hon hörde om Sb-Hems avtal om köpuppdrag. Att överlåta sökandet efter en bostad som motsvarar de egna önskningarna till en professionell fastighetsmäklare visade sig vara en på alla sätt lönsam lösning och inte gick det heller att unvika trevliga överraskningar i Emmis bostadsaffärer.

När du letar efter ett hem ska du bekanta dig med Sb-Hems köpuppdrag.

– Jag hade faktiskt redan i några år allvarligt funderat på att köpa en investeringsbostad i Helsingfors utan att ändå få ändan ur vagnen i min stressiga vardag. Första gången jag hörde om Sb-Hems avtal om köpuppdrag var på ett kvällsevenemang som min egen bank ordnade och blev intresserad. Jag lämnade mina kontaktuppgifter och bad dem  kontakta mig, berättar Helsingforsbon Emmi Hintsala

Det tog inte lång tid innan ett möte med  Sb-Hems fastighetsmäklare Sari Salmela  fanns antecknat i kalendern och avtalet om köpuppdrag var undertecknat.

– Redan på vårt första möte blev jag övertygad om Saris stora kompetens som proffs inom bostadshandel och om att avtalet om köpuppdrag var riskfritt. Sari kunde verkligt bra berätta om olika alternativ och vilka fördelarna med dem var när man skaffar en investeringsbostad, konstaterar Hintsala.

– Jag blev intresserad och fattade där och då beslutet att försöka hitta en riktig bostad genom ett köpuppdrag. Jag såg det här som en utmärkt möjlighet att äntligen genomföra min långvariga plan att köpa en investeringsbostad.

Ett köpuppdrag ger flera alternativ utan risker till den som söker en bostad

För oss finländare är det en främmande tanke att köpa en bostad med hjälp av en mäklare. För största delen kommer fördelarna med köpuppdraget och de ytterligare möjligheterna att hitta en bostad utan extra kostnader som en överraskning. – För mig själv var också det en insikt att mäklaren i ett köpuppdrag söker bostäder som ännu inte är till salu någonstans, säger Hintsala.

Så här är det verkligen. Också i det här fallet meddelade Salmela på olika sociala medier att hon söker en etta i Degerötrakten i Helsingfors till en kund. Ofta försöker man nå dem som funderar på att sälja sin bostad eller att byta bostad också med annonser i lokalpressen.

Sb-Hems avtal om köpuppdrag förpliktar en inte att köpa en bostad. Däremot ger det bostadssökaren en unik extra möjlighet att hitta ett lämpligt nytt hem eller en investeringsbostad. Avtalet hindrar inte heller köparen från att också själv leta efter en bostad eller att köpa en bostad med hjälp av en annan mäklare. Om man under köpuppdraget hittar ett nytt hem ur andra mäklares urval förfaller avtalet utan kostnader och utan att kunden får någon räkning. Också det här är en överraskning för många – och en avgörande faktor för att ingå ett avtal om köpuppdrag.

– I avtalet bestämde vi noga vad slags bostad jag var ute efter, i vilket område och hur mycket jag var beredd att betala för den, berättar Emmi. – För mig var tröskeln mycket låg att ingå avtalet när jag visste att jag inte har något att förlora på det. Om ingen bostad hittas eller om synen på priset på en bostad som känns lämplig inte stämmer överens med säljarens är jag inte tvungen att köpa.

När det kom till Emmi hittades ”den rätta” redan via den första kontakten. – Säljaren ringde mig och berättade att hon hade sett vår annons på Facebook. Hon hade en etta i det område som var etta på Emmis lista och ett behov att byta till en större bostad. Hon hade redan tittat efter ett nytt hem men hade ännu inte aktiverat sig med att sälja det gamla, berättar Sari Salmela. 

– Jag bad säljaren skaffa all information och alla dokument om lägenheten och husbolaget som behövs för försäljningen dvs. i praktiken disponentintyg, bolagsordningen och bokslutsinformation. Jag kontaktade Emmi när jag hade studerat papperen och gett säljaren en prisuppskattning på bostaden, fortsätter Salmela.

Efter det åkte Emmi Hintsala och Sari Salmela tillsammans och tittade på bostaden. – jag tyckte genast om den. Jag hade också i förväg läst de dokument som Sari skickat till mig och i fråga om dem litade jag på hennes yrkesskicklighet. Jag bestämde mig genast för att lämna ett bud, berättar Emmi Hintsala.

Resultatet var en bostadsaffär och ett hyresavtal med säljaren

Säljaren godkände Emmis bud och papperen om ettan på Degerö undertecknades i början av våren. Samtidigt undertecknade Emmi och säljaren också ett hyresavtal. De kom överens om att säljaren stannar kvar i det gamla hemmet tills hon hittar en ny bostad. Avtalet skrevs med en flexibel en månads uppsägningstid utan bindande tidsbestämningar.

– Hyresavtalet var helt extra, jättebra för oss båda. Jag fick en hyresgäst till bostaden med en gång, utan tomma månader. Och säljaren fick förutom pengarna mera tid att hitta ett nytt hem utan de kostnader och besvär som en tillfällig flytt skulle ha orsakat, konstaterar Emmi nöjt. Allt gick så bra det bara kunde.

– Jag kommer säkert också i fortsättningen att använda mig av Sari Salmelas och  Sb-Hems utmärkta service. Och jag rekommenderar varmt ett köpuppdrag till alla som söker ett nytt hem eller en investeringsbostad.

Varför rekommenderar Emmi Hintsala ett köpuppdrag också för dig?

1. Du sparar tid och möda. En erfaren och kunnig fastighetsmäklare söker ”den rätta” med de sökkriterier du gett. Du behöver inte använda din fritid till att bläddra i bostadsannonser eller springa på visningar. Bostaden hittas sannolikt mycket snabbare – och på ett helt annat ställe än bostadssajterna på webben.

2. Ett proffs på bostadshandel identifierar riskerna bättre. Få av oss har den kunskap som behövs för att ta reda på bostadens och bostadsaktiebolagets skick eller att tillräckligt och detaljerat ta reda på riskerna.

3. Utbudet på bostäder är större.  Ett köpuppdrag ger dig flera möjligheter eftersom  mäklarna söker bostäder som ännu inte är ute på marknaden. De hittar objekt som det inte finns många konkurrenter om. Till exempel är bostäder i vissa delar av Helsingfors mycket eftersökta och konkurrensen är hård, vilket ofta höjer priset.

Intressant just nu

;