Finländarna älskar skönhet och praktisk inredning

"Syn, doft, smak, hörsel och känsel – alla är viktiga element när man planerar en bra inredning. Det räcker inte med att allt ser bra ut, hemmet ska också kännas bra och fungera," berättar inredningsplanerare Annina Hattula om inredningens ideologi.

Annina har tillsammans med sina kollegor på Aveo Oy planerat inredningen för objektet Lakeuden Jämerä kutsu på Bostadsmässan i Seinäjoki. Själslivet i och hemmets betydelse för österbottniska familjer – och på det hela taget för alla som satsar på sina hem – har blivit bekanta för inredningsplaneraren under de senaste åren. I Finland verkar den skandinaviska stilen, naturliga färger samt högklassiga och hållbara val dominera inom inredning. Man tar ofta hjälp av en inredningsplanerare för att planera inredningen och göra förnuftiga inköp.

"Människorna uppskattar estetik och funktionalitet. Många har ändå inte tid att fundera över inredningen, springa i affärer för att leta efter gardiner eller soffor och de har nödvändigtvis inte heller en klar uppfattning om vilka lösningar skulle passa för deras hem. Till exempel belysning och akustik är ofta sådant man inte kommer att tänka på utan hjälp av ett proffs."

Design är en annorlunda investering som håller för tidens tand

Det krävs ofta pengar för att köpa eller renovera ett hem. Enligt Annina finansierar hennes kunder ofta inredning i samband med köp av ett hem eller en större renovering med lånade pengar. Å andra sidan genomför många även sina planer stegvis med hjälp av systematiskt sparande.

"Det lönar sig att göra upp alla planer för ett utrymme, eller till och med för hela hemmet, på en gång, men inköpen kan sedan göras en sak i taget när man har hunnit spara pengar till detta. Man kan även tänka på design som en annorlunda investeringsform. En bra produkt kan vara en långsiktig dröm som man köper efter moget övervägande. En produkt som är hållbar och även behåller sitt värde. Även ett permanent element i hemmet, såsom inhemsk parkett av hög kvalitet, som även många hus på bostadsmässan har satsat på i år, är enligt min åsikt hållbar design," beskriver Annina.

Hemmet rymmer många drömmar – och de tar inte slut i första taget

Även Anninas eget hem är ett fortgående projekt. Som sin senaste investering skaffade Annina Hee-stolar till hemmets terrass. Dem hade hon drömt om redan i flera år.

"Funktionalitet och estetik är viktiga saker i ett hem och vad gäller detta tar mina drömmar aldrig slut. Idag är jag förvånansvärt nöjd med helheten, men visst borde jag köpa en byrå till sovrummet", säger Annina fundersamt.

I olika livssituationer ställer man olika krav på hemmet, men med en bra planering kan inredningen anpassas efter behov.

"Även det unga parets bostad kan enkelt anpassas till en barnfamilj när man ställer de mindre föremålen högre upp och utnyttjar tvättbara material i möblerna. Inredning får inte orsaka onödig stress, hemmet är ju till för att leva i," konstaterar Annina.

Anninas tips för billig heminredning

1. Städa

"Om hemmet är stökigt hjälper det inte med en designlampa. Rengör och organisera hemmet allra först."

2. Återvinn

"Varför sparar du på gamla saker? Betyder den något speciellt för dig eller har den bara blivit i skåpet utan att du egentligen behöver den? Låt sakerna cirkulera. Och hitta egna platser för de saker du beslutar spara."

3. Flytta möblerna

"Fundera över hur utrymmet fungerar; var kan man bäst titta på TV, var kan man äta? Flytta möblerna till nya platser och sök en ny lösning."

4. Skaffa nya textilier

"Gardiner, kuddar, filtar och mattor är en enkel och förmånlig metod att förnya hemmets inredning. Man hittar även roliga printtavlor till ett förmånligt pris. Dem kan man variera på tavelhyllor och pigga upp hemmet utan några stora investeringar."

Skulle du vilja renovera ditt hem? Drömmer du om att inreda hemmet eller köpa en ny möbel? Kontakta oss, så funderar vi tillsammans över vilken av våra lösningar skulle passa dig bäst!

Om du samtidigt vill lägga ut ditt hem till försäljning kan du skicka en begäran om kontakt till Sb-Hems förmedlare för att komma igång med försäljningen.

Intressant just nu