Flyttningsrörelsen drar mot Tavastehus

Staden Tavastehus är det sjätte populäraste målet då man fattar beslut om att flytta (Taloustutkimus 2020) och det är inte så konstigt: Tavastehus har förbundit sig att vara en barnvänlig stad och anses vara Finlands näst tryggaste stad.

Tavastehus

 Till Tavastehus starka sidor hör bland annat en trevlig livsmiljö, en god uppväxtmiljö särskilt för barn, samt tryggheten där. År 2020 fick staden nästan 500 nya invånare.

– Tavastehus har utvecklats mycket under de senaste åren: restaurangutbudet har vuxit och staden har marknadsförts för företagare och barnfamiljer, som också erbjuds många intressanta tjänster. Många nya invånare kommer hit särskilt från huvudstadsregionen. Tavastehus hör definitivt till inflyttningsvinnarna under de senaste åren, säger Terhi Westerberg, fastighetsmäklare på Sb-Hem Tavastehus.

Läget är lämpligt för barnfamiljer

Tavastehus har ett utmärkt läge: det är en timmes bilresa både till Tammerfors och till Helsingfors och med tåg går det snabbt att resa.
– Avstånden inom staden är också små: du kan snabbt ta dig från ena ändan av staden till den andra. Det är lätt att föra barnen till aktiviteter och äldre barn kan också röra sig på egen hand, säger Westerberg.

Tavastehus var den första staden i Finland som tilldelades utmärkelsen Barnvänlig kommun av Unicef år 2013. I staden tar man hänsyn till barnen på många sätt: till exempel gav staden år 2019 ett kulturlöfte och förband sig att producera Barnens lördag-evenemang och erbjuda minst en kulturupplevelse för varje barn varje år.

Boendet är rimligt prissatt i Tavastehus

I Tavastehus får du fler kvadratmeter än i Helsingfors eller Tammerfors. År 2022 är exempelvis det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Helsingfors 6 455 euro/m², medan det i Tavastehus är 1 982 euro/m² och i Tammerfors 4 851 euro/m². Du kan välja om du vill bo billigare eller rymligare, då bägge alternativen är möjliga i Tavastehus. I Tavastehus förenas också naturen och staden på ett speciellt sätt, eftersom sjön Vanajavesi i stadskärnan ger möjlighet både till motion och avkoppling.

I Tavastehus finns många olika typer av bostadsområden: utöver stadskärnan finns det nya bostadsområden samt landsbygdsliknande grannkommuner.
– Sampo är ett nytt bostadsområde som håller på att utvecklas. Närheten till sjön Alajärvi och den goda tillgången till all service gör det till ett populärt område särskilt för familjer. Området är kompakt och har bebyggts sedan början av 2000-talet och består huvudsakligen av småhus, säger Westerberg

Enligt Westerberg skulle det finnas en större efterfrågan på större familjebostäder än vad det finns i dagsläget. Westerberg nämner också Äikäälä och Siiri som växande natursköna bostadsområden. Enligt honom är närheten till två betydande golfbanor intressant för många. Det finns fortfarande tillgängliga tomter på området.

– I de nya bostadsområdena säljs också stora bostäder genast, då Tavastehus definitivt är en stad för familjer, säger Westerberg och bjuder in nya invånare att trivas i Tavastehus.

Intressant just nu

;