Mikko Okkonen blev företagare vid sämsta möjliga tidpunkt – nu blomstrar affärsverksamheten

Som yngre hade Mikko Okkonen från Raumo inte föreställt sig en karriär som företagare. Så skedde ändå, men hur kom det sig att han började jobba inom fastighetsförmedling, en bransch han inte visste något om?

När Sb-Hem-företagaren Mikko Okkonen för fem år sedan lockades till fastighetsförmedlingsbranschen hade han erfarenhet av entreprenörskap, men inte av fastighetsförmedling. Då var marknadsläget inte ännu det enklaste, men Okkonen beslutade ändå, på ett för honom typiskt sätt, att våga ett hopp ut i det okända. Det lönade sig. 

Okkonen, ursprungligen hemma från Nummela i Nyland, blev förtjust i Raumo när han flyttade till orten i början av 1990-talet för att studera företagsekonomi.

– Jag blev förälskad i Raumo och stannade här, säger han med ett skratt. 

Han studerade flitigt och jobbade vid sidan av studierna i den lokala hamburgerkedjans restaurang och provade sina vingar som mediaförsäljare för lokalradion. Han var till och med intresserad av att börja som franchisingföretagare i hamburgerkedjan, men de planerna ändrades. I stället började Okkonen som något över 30 år som företagare inom en privat förmedlingskedja för hyresbostäder. 

– Det var en småskalig kedja, där jag fungerade som ledare och det gav mig utmärkta färdigheter inför framtiden. Där jobbade jag hårt tills jag sålde affärsverksamheten för nästan tio år sedan, minns han. 

Från försäljningschef i en bilaffär till fastighetsförmedlare 

Han jobbade några år med olika saker, men för några år sedan blev han försäljningschef i en bilaffär. 

– Det gick några år och sedan föreslog verkställande direktören för den lokala Sparbanken att jag skulle bli Sb-Hem-företagare i Raumo. Det var ju en intressant tanke, men jag bollade nog med den i några månader. Jag hade erfarenhet av att vara företagare, men ingen erfarenhet av fastighetsförmedling, berättar Okkonen. 

Han beslutade dock ta chansen och blev företagare. Via verksamhetsövergången hade han i företaget två erfarna förmedlare som på några år gjorde honom till en fastighetsförmedlare. 

– Jag grundade säkert företaget vid den sämsta möjliga tidpunkten på fastighetsmarknaden i Raumo. Under drygt fem år gjorde vi knappt några affärer. Jag hade ett nytt företag och stod inför en tuff situation. I praktiken var det som att gå på lina hela tiden, minns Okkonen. 

Banken med i verksamheten

Situationen innebar att han hjälpte sitt företag med eget kapital för att få verksamheten att fungera. I det skedet kom Sparbanken med i bilden. 

– Vi diskuterade med Sparbanken och kom fram till en lösning som innebar att banken blev delägare i företaget och på så sätt kunde vi bevara verksamhetsförutsättningarna. Ett år senare förvärvade vi affärsverksamheten av marknadsledaren i Raumo, som hade verkat på orten i redan cirka tjugo år. 

Situationen var redan bra. Okkonen gillar att Sb-Hemkedjan är innovativ och har mycket förnuftiga villkor för företagare. 

– En del kedjor är förskräckligt dyra för företagare och betalar inte full ersättning från kedjan till företagare, säger han begrundande.

Han är nöjd med sitt val. Han berättar att han inte som yngre kunde tänka sig att bli företagare, men när han fick chansen kunde han inte låta bli att syna korten.

– Jag tog chansen. Att vara företagare kräver nog tillit och optimism. Särskilt om man ger sig in i en bransch man aldrig tidigare har arbetat inom. Visst har det förekommer mycket tuffa situationer på företagarstigen, men vi har löst problemen och till och med nått framgång, sammanfattar han.

Är du intresserad av att bli företagare eller behöver du hjälp i finansieringsfrågor? Kontakta oss

 
Kategorier

Intressant just nu