Hellre eget än på hyra

Jere Davidila i Rovaniemi köpte en egen bostad redan som 22-åring. Det blev en radhustvåa i Nivavaara. Skälen var främst ekonomiska.

– För ett år sedan kollade jag upp hyrorna i Rovaniemi och jämförde dem med kostnaderna för en ägarbostad. Hyrorna är höga här, men bostäderna är inte så dyra. Jag konstaterade att jag ville köpa en bostad, säger Jere Davidila.

Davidila tittade på bostäder i flera stadsdelar och bestämde sig för det lugna området Nivavaara några kilometer från centrum.

– Jag känner till Nivavaara, eftersom en kompis bor där med sin sambo, och jag har besökt dem många gånger. När två bostäder blev lediga i kompisens husbolag gick jag på visning i båda, och den ena nappade.

Bekant boende på marknivå

Jere Davidila, som vuxit upp i ett radhus, visste redan från början hur han ville bo – inte i ett höghus.

– Jag vill bo på marknivå. En bra sak med ett radhus är också att man har högst två grannar. I ett höghus skulle det kännas jobbigt med grannar i alla riktningar, funderar Davidila.

För Jere Davidila är det viktigt att bostaden inte känns liten och trång.

– En bra sak med min nuvarande bostad är att den känns rymlig direkt när man kommer in genom dörren. I många bostäder möts man först av en trång tambur. Någon sådan ville jag inte ha, säger Davidila.

Mäklaren hjälpte till med allt

Att köpa en egen bostad var något helt nytt för Jere Davidila. Han fick hjälp av både sin pappa och fastighetsmäklaren Nina Joki på Sb-Hem Rovaniemi.

– Jere är lika gammal som min dotter. Jag kände genast att jag ville ta den unga bostadsköparen under mina vingar och hjälpa honom på alla sätt. Via mitt nätverk ordnade vi tillsammans allt som hade med bostaden att göra, såsom låne- och försäkringsärenden och till och med ett elavtal. Vi synkade väldigt bra och samarbetet fungerade, säger fastighetsmäklaren Nina Joki.

Även den unga bostadsägaren är nöjd med samarbetet.

– Mäklaren var väldigt aktiv. Hon skickade förfrågningar om bostadslån till tre banker åt mig, och jag fick ett beslut om ett bra lån på bara en vecka. Jag fick också hjälp med mycket annat, som att teckna en hemförsäkring, säger Jere Davidila.

Jere Davidila vill uppmuntra alla som funderar på att köpa sin första bostad att ta steget.

– Jag tänker så att med en ägarbostad betalar jag av på mitt eget lån, och inte någon annans. Jag tycker att det alltid lönar sig att köpa en bostad i stället för att bo på hyra, om det bara är möjligt, säger Davidila.

Är du intresserad av att köpa din första bostad? Beställ vår guide för köpare av en första bostad och kontakta närmaste Sb-Hem-kontor.

...