Jyväskylä är en metropol i hjärtat av Finland

Den finska civilisationens och det livliga stadslivets vagga. Jyväskylä är känt för detta, och folket i Jyväskylä för gärna det budskapet vidare.

Jyväskylä
I en undersökning som görs vartannat år fick Jyväskylä det näst bästa resultatet bland kommuner i Finland år 2020 när det gäller flyttvilja och bilden av städer. Arbets- och studieplatser, service, den omgivande naturen, en trygg miljö och möjligheter till hobbyer och att leva ett aktivt liv lockar människor att flytta till Jyväskylä.

– Jyväskylä är en stad av lämplig storlek, som erbjuder ett brett utbud av olika kulturformer, både konst och sport. Smeknamnet ”huvudstad för idrotten” ger också ett mervärde. Utöver yrkesskolor finns det studieplatser vid universitetet och yrkeshögskolan, kommenterar försäljningsdirektören. Antti Osmonen från Sb-Hem Jyväskylä.

Livligt landskapscentrum

Jyväskylä, med en befolkning på 144 000, är Mellersta Finlands landskapscentrum. Ett rikt högskoleutbud gör att Jyväskylä betraktas som Finlands Aten. Det livliga studentlivet och vetenskap och forskning ger staden ett uppsving och puls.

Att bo i Jyväskylä är en stolthet för stadsborna. Tillväxt och utveckling är en följd av migration, men man vill inte kompromissa med närheten till natur, hållbarhet eller kulturhistoria. Jyväskylä kan med gott samvete kallas en metropol i hjärtat av Finland.

Tjänsterna i stadens centrum ligger inom gångavstånd. Kaféer, restauranger, fysiska butiker, museer och teatrar gör gatubilden och staden levande. Natursköna Jyväskylä investerar i hållbara bostäder och en grön miljö. Oavsett om du bor mitt i stadskärnan eller på landsbygden är sjölandskapet och den rena miljön inom räckhåll för den boende.

– Det är lätt att flytta till Jyväskylä: närheten till naturen och dess många vattendrag går inte att glömma, påminner Osmonen.

Vetenskapens och sportens huvudstad

Jyväskylä anses vara Finlands idrottshuvudstad. Idrottsvetenskapliga fakulteten och ett forskningscentrum för tävlings- och toppidrott är stora institutioner som tillhandahåller kunskap och expertis i toppklass. Jyväskylä investerar i invånarnas välbefinnande genom att underhålla rutter och stränder som möjliggör vardagsmotion i den omedelbara närheten för vem som helst var som helst i Jyväskylä.

Men Jyväskylä har något för alla: evenemang ordnas från januari till december. Kultur och idrott återspeglas i både utbudet av studieplatser och evenemang. Sportevenemang, teatrar och konserter håller staden levande och livlig.

Jyväskylä kan erbjuda ett hem för dem som vill ha stadens puls såväl som de som vill ha ett lantligt boende. I Jyväskylä kan du bosätta dig vid stranden av en sjö eller söka dig till lugna men servicenära bostadsområden.

– Jyväskylä och dess omgivningar kan erbjuda något för alla. Evenemang finns även både utomhus och inomhus, fortsätter Osmonen.

Stadsliv och lugn på landsbygden

Jyväskyläs kompakta stadskärna är livlig men överskådlig. Mitt bland kaféer, restauranger och fysiska butiker kan du lita på att vardagen fungerar smidigt. Studenter och familjer lever i harmoni där det händer något varje dag på året.

Jyväskylä växer och utvecklas. Stadskärnan byggs ständigt ut för att den som uppskattar service och korta avstånd ska kunna bo kvalitativt och anpassa boendet till en hektisk livsstil. Regioncentret Palokka är populärt bland familjer och vuxna som uppskattar den lokala naturen, smidiga transportförbindelser och närservice. Ett modernt kulturcentrum med hamnområden har byggts i Lutakko med byggnader av kulturell och historisk betydelse.

Regioncentra är särpräglade. Halssilas idyll är oöverträffad och Lutakkos moderna utseende charmar. Det finns inget slut i sikte på Palokkas tillväxt och det har blivit ett attraktivt centrum som avspeglar dess invånare. Studentbyn i Kortepohja är känd inte bara för sina studenter utan också för sin arkitektur. Det ursprungliga har man inte begravt under det nya, även om området har växt och nytt har byggts, bland annat servicebostäder.

– Byggandet av nya höghus kommer att möta efterfrågan både i stadskärnan och utanför den. Å andra sidan kan du till exempel genom att köpa en tomt i Korpilahti bygga din egen dröm i lugn och ro på landsbygden, kommenterar Antti Osmonen, säljdirektör.

Intressant just nu

;