Kom ihåg-lista för dig som ska köpa sommarstuga

Att köpa en sommarstuga eller ett andra hem är ett stort beslut, som bör fattas utan brådska. Fastighetsförmedlare Raili Valkama hos Sb-Hem ger tips för köpare av en sommarstuga eller fritidsbostad. Det lönar sig att överväga användningssyftet noga, eftersom det finns flera alternativ.

Mökin pienoismalli

Det finns nu en efterfrågan på sommarstugor och fritidsbostäder, när folk vill fly sina trånga bostäder. Utöver traditionella sommarstugor skaffar man även radhusbostäder eller små egnahemshus som fritidsbostäder, till exempel i Päijänne-Tavastland.

– Särskilt unga har ett öppet sinne när de väljer en andra bostad och väljer många olika slags fritidsbostäder, säger Valkama.

En tomt, mormorsstuga eller ett andra hem?

Det finns lika många sommarstugor som köpare och vanligtvis erbjuds aldrig två likadana alternativ.

I sitt jobb har Valkama lagt märke till att den typiska köparen har en budget på 100 000 euro och letar efter sommarstuga på högst två timmars bilavstånd från hemmet.

– Med denna budget är det möjligt att hitta en rätt så stor sommarbostad, till exempel vid en liten sjö. Det är viktigt att fundera på vilka saker som är absolut nödvändiga och vilka som är bekvämlighetsfaktorer. Sommarstugan kan även vara en höghuslägenhet med utsikt mot vattnet, tipsar Valkama.

Läget, vägen fram, vattendrag, tomtens storlek och form, bekvämligheter, tjänster, fastigheternas skick – det finns mycket att fundera på då man väljer det alternativ som passar en själv bäst. Även vilket bilavstånd som är lämpligt beror på hur ofta man tänker åka till sommarstugan.

Valkama säger att Heinola, Gustav Adolfs, Joutsa och Sysmä ligger på ett intressant avstånd från huvudstadsregionen, på 1,5 till 2 timmars avstånd, och det finns stora sjöar och lämpliga tjänster i området. Till exempel i Hartola är det möjligt att hitta en intressant fritidsbostad, om man är beredd på att köpa en bostad till exempel med en gemensam strand. Prisspannet är enormt: förra året sålde Valkama bostäder till ett pris från 20 000 euro till 1,6 miljoner euro.

Till köpare av en traditionell sommarstuga är Valkamas budskap att man kan förändra allt, förutom tomten och dess läge. Andra saker kan man genomföra i efterhand, så det lönar sig inte att hänga upp sig alltför mycket på detta då man letar efter en lämplig bostad.

– En tomt med morgonsol blir inte någonting annat, men man kan alltid gräva en brunn eller fälla träd, påminner Valkama.

Kom ihåg-lista för köpare

1. Handlingar

Försäkra dig om att du får fastighetsregisterutdrag, lagfartsbevis, gravationsbevis och en karta som beskriver tomten. Dessutom lönar det sig att skaffa information om fastigheternas bygglov, plan och eventuella vattendrag.

2. Kolla bostadens skick

En omfattande uppfattning om byggnadernas skick fås genom att beställa en konditionsbesiktning. Det lönar sig att okulärt granska yttertaket, grunden, stommen och isoleringarna. Dålig inomhusluft, sättningar och fuktskador kan observeras visuellt och kräver vanligtvis ytterligare utredningar.

3. Kontrollera tomtens gränser

Det lönar sig att kontrollera kartan över tomten på plats och kolla råmärkena.

4. Rätt till väg och strand

Av gravationsbeviset framgår fastighetens rättigheter och servitut. Det lönar sig att kontrollera exempelvis rätt att använda väg, strand eller brunn, eller ta reda på om man ingått skriftliga avtal med grannarna.

5. Finansiering

En fritidsbostad är en investering. Utöver köpesumman bör man även vara beredd på bland annat överlåtelse- och fastighetsskatt, försäkringar och kostnader för underhållskostnader.

En professionell fastighetsmäklare ser till att du som köpare har tillgång till all den information som du behöver till stöd för ditt beslut.

Intressant just nu

;