Kuopio är en komprimerad storstad

Kuopio anses vara Finlands femte bästa boningsort utifrån helhetsintrycket (Taloustutkimus 2020). Kuopios styrkor är särskilt den trivsamma boendemiljön och den goda uppväxtmiljön för barn.

Kuopio ylhäältä päin

Kuopios största supportrar är stadens tidigare och nuvarande invånare. I staden med drygt 120 000 invånare finns det bostadsområden och aktiviteter för alla slags familjer.

– Genom kommunsammanslagningar har staden vuxit ytterligare. Här lockar närheten till naturen, den rimliga prisnivån och naturligtvis de trevliga savolaxarna, säger Markus Itkonen, fastighetsmäklare och företagare på Sb-Hem i Kuopio.

Trivsamt boende runt Kallavesi

Kuopio är framför allt känt som en trivsam boningsort och en god uppväxtmiljö. De hundratals sjöarnas Kuopio representerar urbant boende nära naturen. Sjön Kallavesi som omger Kuopio är stadens hjärta, som även beaktas som en del av det trivsamma boendet. Området Saaristokaupunki har varit Kuopios snabbast expanderande bostadsområde: 2020 hade området över 14 000 invånare. Vägen Saaristokatu med sina vackra broar sammanbinder bostadsområdena, öarna och Kuopio centrum med varandra. De stadsdelar som hör till Saaristokaupunki ligger 5–10 kilometer söderut från centrum, och där finns all basservice, allt från butiker till skolor och badstränder.

– Hos oss återspeglas flyttrenden särskilt i form av en efterfrågan på större bostäder. Speciellt familjer önskar sig ett extra rum, till exempel för distansarbete, säger Itkonen.

I Kuopio finns allt du kan tänkas behöva på bil-, buss- eller cykelavstånd. I centrum finns också ett unikt nätverk av gränder – Finlands största fotgängarområde som ligger i en stadskärna.

Barnvänlig stad

Barnvänligheten upplevs vara Kuopios främsta styrka.

– I Kuopio finns det gott om bostadsområden planerade för barnfamiljer och man tar även hänsyn till barnen som kommuninvånare. Alla lekparker är tydligt markerade och i skolorna har man relativt små elevgrupper. Det har byggts många nya skolor och daghem här de senaste åren, säger Itkonen.

Kuopio lockar barnfamiljer även genom sitt rikliga utbud av fritidsaktiviteter. Det finns möjligheter till såväl målinriktad träning som sysselsättning för hela familjen till exempel i Puijo rekreationsområde eller Niirala trafikpark. I Kuopio har också evenemangs- och kulturveckan Pakkaspäivät för barn ordnats.

I Kuopio är Puijonlaakso, Rypysuo, Peipposenrinne, Julkula och Päiväranta populära bostadsområden för familjer. De ligger på 2–5 kilometers avstånd från centrum. Julkula är ett radhusdominerat område vid Kallavesis strand som är populärt bland unga par och barnfamiljer, precis som bostadsområdena Päiväranta och Kettulanlahti som ligger nära Kallansillat och som domineras av enfamiljshus. Alla ovan nämnda stadsdelar angränsar till Puijo naturskyddsområde.

Livligt stadsliv

När barnen i familjen växer upp och det är dags att hitta en studieplats behöver de inte flytta långt bort. Kuopio är en universitets- och yrkeshögskolestad där det finns många valmöjligheter för fortsatta studier. Populära bostadsområden bland ungdomliga studerande och barnfamiljer på 2–3 kilometers avstånd söder om centrum är Särkiniemi och Särkilahti samt Neulamäki som har fina skogsområden. I området finns ett mångsidigt utbud av rad-, hög- och enfamiljshus och det har en jämn åldersstruktur med allt från unga till seniorer.

Bostadsbeståndet i centrum präglas i huvudsak av höghus och invånarna uppskattar det mångsidiga stadsboendet med alla tjänster nära till hands. Centrum och de närliggande stadsdelarna Hatsala, Niirala och Haapaniemi passar den som vill bo i en urban miljö. Mer högklassigt boende erbjuder ön Rönö. 

– Kallavesi och de otaliga mindre sjöarna gör att det är liv och rörelse i Kuopio även sommartid. Tahko är ett populärt besöksmål bland både turister och invånare i regionen. Tahko har också expanderat avsevärt och har numera öppet året om, tipsar Itkonen och hälsar alla välkomna till Kuopio.

Intressant just nu

;