Kvinnor visar vägen i Sb-Hem

Fastighetsbranschen har traditionellt varit maskulin och tuff. Allt oftare stöter man emellertid på kvinnor som berättar att de jobbar inom sitt drömyrke som fastighetsmäklare. En framgångsrik fastighetsmäklare är lyhörd, emotionellt intelligent och modig. Och precis sådana är kvinnorna i kedjan Sb-Hem.

Fastighetsmäkleri är framförallt att jobba med människor. Expertisen är ett nödvändigt ont: branschens praxis, lagar och förordningar ska var och en som jobbar i branschen känna till, men framgång byggs av hur man lyckas med människor.

- Fastighetsmäklarens yrke kräver målmedvetet arbete och uthållighet. Kunderna är i olika livssituationer när de byter hem, och mäklarens fingertoppskänsla och empati är viktiga egenskaper, berättar Leena Haataja vid Sb-Hem i Kajana.- Både kvinnor och män kan bli framgångsrika mäklare, men kvinnornas fingertoppskänsla och multitaskingförmåga är fördelar i jobbet, berättar Hanna Daw, ambassadören för god fastighetsförmedling år 2022 vid Sb-Hem Helsingfors Havshagens verksamhetsställe.

Ett fascinerande jobb

Hanna Daw vill säga till de som vill komma in i branschen att jobbet inte är enkelt, men fascinerande och känns inte ens som ett jobb. Hon rekommenderar en grundutbildning i branschen, till exempel utbildningen fastighetsrepresentant eller examen i affärsverksamhet inom fastighetsförmedling och att studera god förmedlingssed.

- Jobbet är mångsidigt och fullt av utmaningar och jag utvecklar hela tiden mig själv. Det kommer nya projekt med ett snabbt tempo. Det bästa är att få god respons och överträffa kundens förväntningar, berättar Hanna Daw.

För Anni Hirvelä var fastighetsförmedling ett drömyrke redan som ung. Fastän Anni representerar den unga generationen i branschen, upplever hon att det endast är en fördel att vara ung.- Jag hade en fastighetsmäklare i min närmaste krets, så jag såg också arbetets tyngre sidor. Det var inget som avskräckte, utan snarare tvärtom. Jag kommer från en företagarfamilj, så jag har rätt attityd för det här jobbet. Det ger mera energi än det tar att svara i telefon.

- Branschen är i ett brytningsskede och jag vill vara med och lyfta de digitala verktygen, fortsätter Anni.

Fastighetsförmedlare Eva-Johanna Slotte vid Sb-Hem Karleby påminner också om att en god och omsorgsfull kundservice är viktig.- Varje kundmöte är naturligtvis unikt och kräver omsorgsfulla förberedelser, säger Eva-Johanna Slotte.

Personligheten med

Anni Hirvelä förmedlar bostäder, och stajlar också dem. Hon är delägare i Sb-Hem Helsingfors Norra Kajens verksamhetsställe och ser skönheten i varje hem.

- Jag njuter av vardagens estetik: det vi säljer är inte bara bostäder, utan människors hem. Vi jobbar som ett team tillsammans med Taru Piispa. Kunderna får alltså möta riktig kvinnokraft. Våra kunder kommenterar ofta energin mellan oss och jag upplever att det är en viktig framgångsfaktor vid värderingsbesöken, berättar Anni.

- Mitt intresse för inredning och renovering samt min utbildning inom marknadsföring är trumfkort i denna bransch. Jag stajlar mina säljobjekt själv med produkter i mitt lager, berättar Anni.

Utöver en god organisationsförmåga är personligheten avgörande, berättar Eva-Johanna Slotte hos Sb-Hem i Karleby.

Hon uppmanar till att ta plats i arbetsgemenskapen och samtidigt njuta av att jobba tillsammans.

- Det är där man lär sig: låt din personlighet synas, den är din styrka. Det är också viktigt att kunna det som du säljer. Lär dig verktygen och spelreglerna, så hålls du med i branschen, tipsar Eva-Johanna Slotte.

Bygg relationer, det lönar sig

Anni uppmanar dem som vill in i branschen att vara modiga och ta steget, om bostäder och kundservice ligger nära hjärtat.
I arbetet betonas företagandets goda sidor det vill säga flexibla tidtabeller och en kalender som man kan reglera själv.

- Fundera noga över den rätta tiden för dig att börja, eftersom det här inte är bara att öppna dörrar och dricka champagne, utan kräver stort engagemang. Det tar en tid att komma i gång och bygga relationer, men arbetet är belönande för dig, beskriver Anni.

- Jag upplever att jag får vara med när kundernas drömmar blir sanna, i livets största och viktigaste anskaffning. Arbetet är ansvarsfullt och självständigt med olika slags kunder, sammanfattar Leena Haataja.

Fastighetsförmedling är sakkunnigarbete och kräver ständig utbildning.

- Om du kan jobba under press med oregelbundna arbetstider, finns det inga gränser för framgångarna, berättar Leena Haataja.

– Passion för branschen och det mångsidiga kunnandet som byggts upp väcker förtroende, vilket är nyckeln till framgång i detta arbete, sammanfattar Hanna Daw.

Intresserar arbete som fastighetsmäklare? Sb-Hem behöver ständigt nya fastighetsmäklare och företagare för sin växande affärsverksamhet. Vi har redan över 80 verksamhetsställen runt om i Finland och mätt med antalet verksamhetsställen är vi Finlands 3:e största fastighetsförmedlingskedja. Kontakta oss!

Intressant just nu

;