Så skapar du ett tryggt hem för det lilla barnet

Då barnet lär sig gå är han eller hon nyfiken och det går undan, men säkerheten kommer inte i första hand. Det är därför viktigt att se till att hemmet är tryggt för det lilla barnet. Det viktigaste är att en vuxen är närvarande, men även genom att agera förutsägande kan man undvika flera risker. Vi har samlar de viktigaste tipsen för ett barnsäkert hem.

Betrakta hemmet ur barnets perspektiv

Gå ner på golvnivå och kolla vilka saker som drar till sig det krypande barnets uppmärksamhet. Det lönar sig exempelvis att sätta pluggar i vägguttag och se till att barnet inte kommer åt ledningar och snören till persienner, lyfta undan krukväxter som lockar barnet att smaka samt plocka undan små leksaker och andra föremål som lätt hamnar i munnen.

Redan barn som kan krypa skyndar i hög fart mot trappor. Det lönar sig därför att skydda dem med barngrindar och öva sig på att endast röra sig i trappan tillsammans med en vuxen.

Hett om öronen i köket

Då barnet försöker ta sig upp med hjälp av stöd når han eller hon redan högt upp. Försäkra dig om att barnet inte har tillgång till vassa föremål, tvättmedel, alkohol, läkemedel eller plastpåsar. Beakta att barnet vanligtvis tidigt lär sig nå upp till bordsytor och öppna skåpdörrar och lådor.

Ibland kan det löna sig att låta barnet få en egen låda eller skåp med ofarliga köksredskap av trä eller plast, som barnet själv får hitta och undersöka. Det finns också barnlås för lådor och skåp.

Spisen är en av de farligaste platserna, eftersom många barn älskar att vrida på knappar och undersöka lampor som lyser. De tryggaste spismodellerna är spisar där knapparna finns på spisen. Om spisens knappar finns framtill på spisen lönar det sig att skaffa ett separat spisskydd, som hindrar barnet från att nå knapparna, spisplattorna och heta kastruller samt öppna luckan till ugnen. Det lönar sig även att kontrollera om ugnsluckan upphettas.

Förhindra att barnet faller från sängen

Då barnet börjar försöka resa sig med stöd, bör man sänka pinnsängens botten. Barn är duktiga på att klättra ur pinnsängen, så det lönar sig att ta bort allt överflödigt ur sängen som hjälper barnet ta sig högre upp.

Då man sover i en familjesäng ska man redan från början försäkra sig om att barnet inte kan rulla ner på golvet. Barnet ska alltid sova mellan en förälder och väggen. Om barnet sover ensam en del av tiden i en vanlig säng, lönar det sig att placera en löstagbar kant runt sängen eller placera kuddar under kanterna av bäddmadrassen som upphöjning. Man kan även avlägsna benen från madrassbotten eller omge sängen med madrasser av skumplast.

Att klättra på soffan

Att klättra på soffan när en förälder sitter bredvid är ganska säkert och gör att barnet tränar sin motorik, om man försäkrar sig om att barnet inte kan ramla.

Snart försöker barnet klättra upp på stolar, bord och till och med i bokhyllan. Det lönar sig att fästa höga möbler vid väggen, så att de inte kan falla på barnet. Man bör inte förvara tunga föremål på hyllor eller byråer som kan falla på barnet.

Barnstolen är en lockande plats att öva sig att resa sig upp. Detta är givetvis farligt, så vid behov kan man spänna fast barnet i stolen med olika selar eller ett bälte. Här bör man dock se till att fastspänningsmekanismen går att öppna snabbt, om barnet sätter mat i halsen.

Genom att klättra kan barnet även nå överraskande höga höjder, så försäkra dig om att barnet inte kan falla från fönstret eller når upp till överraskande platser genom att exempelvis själv flytta stolen och klättra upp för att sträcka sig efter någonting.

Om barnet ramlar då han eller hon klättrar på möbler bör man kontrollera vad man ska göra genom att ringa till hälsovårdens journummer, även om det inte finns några blåmärken eller bulor.

Risker i badrummet

Ett litet barn som badar ska hållas under ständig uppsikt, även om han eller hon redan sitter och rör sig på egen hand. Kom även ihåg att tömma badkaret på vatten genast efter badet. Det lönar sig att använda halkskydd eller en plastmatta på golvet i badrummet, eftersom ett litet barn som rör sig mindre smidigt än en vuxen lätt kan halta på ett halt kakelgolv. Det ska finnas ett skyddsräcke kring bastuugnen. Om det kommer hett vatten ur kranen, kan man installera ett varmvattenlås för brännskydd som håller temperaturen under 40 grader.

Ta i beaktande att barn lär sig genom att härma

Om du inte vill att barnet ska lära sig göra någonting, ska du undvika att demonstrera beteendet för barnet. Barn lär sig lätt av exempel. Hoppa alltså till exempel inte över barngrinden, om du inte vill att barnet ska försöka göra samma sak. Du kan inte helt förhindra att barnet lär sig oönskat beteende, men du kan fördröja detta.

Fler tips för ett barnsäkert hem hittar du exempelvis på Tukes webbplats tukes.fi.

...