Trädgårdstips, bygglösningar och härliga hem

Vi besökte Bostadsmässan i Seinäjoki för att bekanta oss med hur dagens boende ser ut och vilka känslor det väcker. Några mässbesökare berättade också för oss vad de ansåg om husen.

AsuntolainaNära till naturen, det jordnära syns även i inredningen

De vackra husen på bostadsmässan utnyttjar på ett utmärkt sätt den omgivande naturen och tack vare de stora fönstren och altanerna känns det som om hemmen fortsätter ut mot trädgårdarna.

Trädgårdarna är minimalistiska och naturenliga och i planeringen har man använt såväl vintergrön tuja och andra buskar samt små skogsområden. Perenner och ett virrvarr av blomsterrabatter syns inte så ofta i planeringen av trädgårdarna.


I många hus utgör barnrummen färgklickar i en inredning som i regel genomsyras av dämpade och jordnära färger.


På gården till ett flertal hem finns både simbassänger och utejacuzzin. Även separata uthus, gäststugor och utebastur samt sommarkök intresserade mässbesökarna och gav objekten det där lilla extra.

Idéer och tips att ta med sig hem

Ari Koskinen med familj reste från Ylöjärvi till Bostadsmässan i Seinäjoki. Ari, som byggde ett eget hem ifjol, kom till Bostadsmässan i Seinäjoki för att främst hitta tips för det nya hemmets gårdsplan. Enligt Ari kännetecknas ett bra hem särskilt av att det tar hänsyn till sin omgivning och är av passande storlek.

- Ett bra hem är praktiskt och är försett med tillräckligt många olika funktioner. Terrasser i olika riktningar och utsikt som har planerats med hänsyn till miljön, passager på olika håll i huset. Alla har förstås egna behov för sitt hem, men själv anser jag att ett medelstort hus är förnuftigt. Till och med i ett sådant finns tillräckligt att ta hand om och att städa. Med tanke på detta ser trenden för närvarande ut att vara förnuftig även på mässan, berättar Ari.

Det nya egnahemshuset lät Ari själv bygga. Han är mycket nöjd med slutresultatet.

- Vi planerade under några år och ibland kändes det som att byggandet aldrig kommer igång. Allt gick ändå vägen, byggföretaget var bra och naturligtvis var vi även själva varje dag på tomten.

Enligt Ari borde bostadslånet dimensioneras så, att det också blir pengar över för att leva.

- Lånet borde vara förnuftigt på så sätt att inte alla pengar går åt till att betala lånet, beskriver Ari.

Många av besökarna stod i startgroparna inför ett byggprojekt och letade på mässan efter tips och hjälp för att genomföra hela projektet. Även Tea Räsänen från Tammerfors ska bygga ett eget hem och för närvarande är hela projektet i planeringsskedet.

- Husen här på mässan är verkligt vackra, särskilt stenhusen. I mitt eget hem vill jag ha ett stort och öppet vardagsrum med stora fönster. När man går igenom olika alternativ känns det nog som att allt kostar otroligt mycket, vilket betyder att jag måste ta ett bostadslån, berättar Tea.

Jussi och Marja-Leena Miekkavaara hade kommit till bostadsmässan från Jyväskylä. För dem har bostadsmässan blivit en tradition varje sommar. Familjen Miekkavaaras hem är i skick, vilket betyder att det inte finns några egentliga anskaffningar eller behov i sikte.

- Det egna hemmet står klart och fritidsbostaden renoverades nyligen och därför är vi nu endast intresserade av se vilka lösningar andra gjort. Varje Svensson har nog inte råd med de här husen. En del är väldigt dyra och få kan omedelbart betala 10–20 procent i handpenning om man bygger ett sådant här hus med enbart lån, funderar Jussi Miekkavaara.

Ett eget hem är ändå en viktig sak och man vill satsa på att göra det trivsamt. Familjen Miekkavaara beundrar den skickliga planeringen bredvid de österbottniska husen.

- Jag är fascinerad av hur man kan kombinera gammalt och modernt och här kan man se många exempel på detta, säger Jussi Miekkavaara.

Kategorier
...