Gamla knän tvingade paret Järvi att flytta – lyckligtvis!

De åttioåriga Helsingforsborna Paula och Matti Järvi fattade våren 2018 ett stort beslut gällande resten av livet. De bestämde sig för att sätta sitt kära hem till salu och byta miljö efter nästan 50 år. Till slut gick allt väldigt snabbt. Det gamla hemmet i Haga gick åt på under en vecka och det nya hemmet hittades på en helt annan plats än paret Järvi hade hoppats hitta det. När årsdagen för flytten närmar sig skulle det inte längre gå att få paret att flytta bort från de nya hemtrakterna i Östra Böle.

– Det här var sista stunden för oss att byta bostad. Vi hade redan en längre tid tittat på bostäder i Haga–Munksnäs–Tölö men vi hade inte lyckats hitta en lägenhet eller ett husbolag som inte kräver någon större renovering, t.ex. ett stambyte eller fasadrenovering inom en nära framtid, berättar 80-åriga Matti Järvi. – Många gamla fastigheter saknade också hiss vilket för oss var ett av de viktigaste kriterierna för det nya hemmet.

Med glimten i ögat berättar Matti Järvi att han och hans hustru lider av en svår sjukdom som man ännu inte hittat någon bot för och där också dödligheten är hundra procent. För dem krävde vården och uthärdandet av åldrandet också att de flyttar från sin 86 m2 stora bostad i vilken de hade bott i 41 år. I samma husbolag hade de hela 49 år av liv bakom sig.

– De hus vi bodde i hade ingen hiss och för mig började det bli för smärtsamt att ta mig upp till tredje våningen med mina redan en gång utbytta knän. Jag har också på grund av min ögonsjukdom blivit tvungen att sluta köra bil och vi ville därför flytta närmare centrum, butiker, tjänster och kultur, fortsätter Järvi.

Utan mäklarens lilla hund hade det aldrig blivit någon affär

– Vi fick tipset om Sb-Hems fastighetsmäklare Monica Teraste av min frus systerson. Han råkade ta hand om Monicas hund. Utan Richie McPaw, en liten bichon bolognese, skulle vi inte vara här nu, skrattar Matti Järvi.  – Monica åtog sig våren 2018 både att sälja vår gamla bostad i Haga och att söka ett nytt hem. Tips om objekt som är till salu hade hon ändå skickat till oss redan i ett drygt år.

Bostaden i Haga hann vara till salu offentligt från torsdag till onsdag alltså en knapp vecka. Två bud lades på bostaden redan vid första visningen. – Den gick direkt! Ganska otroligt var också att vi knappt ens behövde pruta på vårt begärda pris, småler Järvi belåtet. Fastighetsmäklaren Monica Teraste bekräftar det här och konstaterar att det vid försäljningstiden rådde en skriande brist på familjebostäder i Haga. Innan paret Järvis bostad sattes till salu stajlades den i försäljningsskick bland annat genom att packa ner en del av lösöret i lådor och föra ner dem i källaren för att vänta på flytten.

– Ungefär samtidigt som den gamla bostaden var såld berättade Monica att hon hittat en trevlig bostad i Östra Böle som uppfyllde alla våra kriterier, berättar Järvi. – Tanken på att flytta öster om järnvägen kändes först hemsk. Vi levde nämligen i den falska tron att det i Östra Böle inte finns något annat än betonghus, ämbetsverk och kontorshus.

Monica Teraste lyckades ändå övertyga paret Järvi om att det lönade sig att titta på den 91 m2 stora genomgående trean med bastu i andra våningen i ett hus från år 2006. Och visst gick det så att Paula och Matti Järvi blev förtjusta i den här rymliga bostaden i gott skick där det utanför fönstren som öppnade sig i tre väderstreck syntes lövträd och ett grönskande parklandskap. En stor inglasad balkong, egen bastu, hiss, spårvagnshållplats utanför dörren och matbutik med ottoautomat och posttjänster känns för paret Järvi ännu efter nästan ett åt fortfarande som en härlig lyx.

– I den här åldern kan vi verkligen uppskatta de här nya faciliteterna. Dessutom ingick också en garageaktie i köpet och den har varit till glädje för våra barn och gäster. De har inte behövt leta efter en parkeringsplats när de kommer på besök, konstaterar Järvi. – Inom en radie på några hundra meter har vi alla dagliga tjänster vi behöver såsom apotek, bibliotek, Alko och caféer. Och om vi får lust att åka till centrum så är vi i ett huj på Hagnäs torg. Och i oktober öppnas också Tripla!

Flytten gjorde vardagen enklare och gav bättre livskvalitet

– Tillsammans med min hustru, som fyller 80 i höst, har vi det nu verkligt bra, bättre än vi kanske ens vågade önska oss, konstaterar Matti Järvi nöjt. – Vi har till och med mera utrymme än i vår tidigare bostad. Det bästa i en människas liv är ju att man har utrymme och inte behöver stöta till eller störa andra. Nu lyckas det inte ens om vi ville det, för vi har inga väggrannar och nedanför oss finns ett cykelförråd.

Matti Järvi berättar att flytten med allt packande var tung, men absolut värd besväret. – Vårt barnbarns man skötte hela flytten otroligt effektivt på en dag. Han råkade för ett år sedan jobba på en stor flyttfirma och via den gick allt enkelt.

– Vi gjorde också ekonomiskt en klok affär. Den nya bostaden kostade i praktiken lika mycket som vi fick för vårt gamla hem. Vi fick ändå flera kvadrat och den hiss vi ville ha, en egen bastu, goda kollektiva förbindelser och dagliga tjänster runt hörnet samt ett välbyggt och renoveringsfritt hem för resten av våra liv, konstaterar Järvi till slut.

I den här berättelsen får vi inte glömma Richie McPaw som vi kan tacka för att paret Järvi kunde uppfylla sin långvariga dröm att byta hem. När det hade gått ett år sedan affären bjöd Paula och Matti Järvi in Monica Teraste till sitt nya hem – med hunden.

Såsom i all växelverkan mellan människor har personkemin också i bostadsaffärer en stor betydelse för slutresultatet. Som bäst kan det gå som för paret Järvi och Monica Teraste, kundrelationen fördjupas till en vänskapsrelation, där det en trevligt att ibland dricka kaffe och prata bort en stund.

...