Löydä lähin konttorisi

Missä sijaitsee lähin konttorisi? Kerro meille paikkakuntasi, niin etsimme sinulle lähimmän Säästöpankin konttorin. Voit myös valita suoraan haluamasi konttorin Valitse konttori -alasvetovalikosta.
Takaisin

Haluatko Säästöpankkien yhteisille sivuille?

Kun poistat pankin valinnan, pääset katsomaan koko Säästöpankkiryhmän yhteisiä sivuja.

Opintolaina

Tarvitsetko opintolainaa? Opintolainan turvin voit keskittyä opiskeluusi ja valmistua ajoissa.

Opintolaina on valtion takaamaa lainaa opiskelun rahoitukseen. Se auttaa, jos opintoraha ja mahdollinen asumislisä eivät riitä elämiseen. Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintojen päätyttyä.

Opintolaina on investointi tulevaisuuteen. Panostat nyt opiskeluusi, jotta voit tienata opiskelujen jälkeen hyvässä ammatissa. Et tarvitse opintolainalle takaajia tai vakuuksia, koska valtio on takaajana opintolainassa. Voit hakea opintolainaa Säästöpankista sen jälkeen, kun Kela on antanut lainalle valtiontakauksen. Lainan ehdoista, kuten korosta ja takaisinmaksusuunnitelmasta sovitaan pankissa ja allekirjoitetaan opintolainavelkakirja.

Kuinka paljon voin saada opintolainaa?

Opintolainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksesta, jossa opiskelet.

Opintolainaa voi saada lukuvuodessa seuraavasti:

  • Alle 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija: 260 euroa kuukaudessa.
  • 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 400 euroa kuukaudessa.
  • Korkeakouluopiskelija: 400 euroa kuukaudessa.
  • Aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 400 euroa kuukaudessa.
  • Ulkomailla opiskeleva: 700 euroa kuukaudessa.

Voit nostaa opintolainan opiskelupaikastasi riippuen joko kahdessa tai neljässä erässä. Ulkomailla opiskelevan on mahdollista nostaa laina kerralla.

Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintojen päätyttyä. Opintolainan ensimmäinen lyhennys on maksettava noin 1,5 vuoden kuluttua valmistumisesta tai opintojen keskeyttämisestä.

Maksat opintolainaasi kuukausittain samansuuruisin tasalyhennyksin. Lyhennys sisältää sekä korkoa että lyhennystä. Laina-aika ja takaisinmaksutapa sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä myös myöhemmin muutoksia. Lainan voi myös maksaa kokonaan pois milloin tahansa kuluitta.

Valmistumisen jälkeen voit saada opintolainan lyhennyksistä verotuksessa opintolainavähennystä tai opintolainahyvitystä. Opintolainahyvitys tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela lyhentää lainaa puolestasi. Opintolainavähennyksessä puolestaan maksat vähennyksen verran vähemmän veroja.  Se, oletko oikeutettu opintolainavähennykseen vai -hyvitykseen, määräytyy sen mukaan, milloin olet aloittanut opintosi.

Opiskelijoita kannustetaan valmistumaan ajoissa. Tiesitkö, että saatat olla oikeutettu opintolainahyvitykseen, jonka myötä voit saada opintolainastasi anteeksi 2 500 euroa ylittävästä osasta jopa 40 %, jos valmistut tavoiteajassa?

Lisätietoa opintotuesta, opintolainavähennyksestä ja -hyvityksestä saat Kelan sivuilta.

Lainan korot ja kustannukset

Opintolainan korko muodostuu sovitusta viitekorosta ja pankin marginaalista. Korko sidotaan yleensä euribor-korkoon tai pankin omaan prime-korkoon. Korko muuttuu laina-aikana, kun euribor-korko tai pankin oma prime-korko muuttuu.

Lainan kustannuksia syntyy yleensä myös

  • pankin toimitusmaksusta
  • mahdollisista lyhennyssuunnitelman muutoksista
  • nostoeristä ja opintolainan veloituksista saattaa myös tulla erillisiä kustannuksia, mikäli sinulle tehdään yksilöllinen nostosuunnitelma

Opintolainan todellinen vuosikorko muodostuu varsinaisen koron lisäksi myös muista lainasta aiheutuvista kuluista. Lue lisää lainan korkojen maksamisesta Kelan sivuilta.

Säästä ensiasuntoa varten

Asuntosäästäminen ASP-tilille helpottaa ensiasunnon hankintaa. Säästä 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta ja Säästöpankki antaa loppusummalle tarvittavan lainan.

Tiesitkö, että…

saatat olla oikeutettu opintolainahyvitykseen, jonka myötä voit saada opintolainastasi anteeksi 2 500 euroa ylittävästä osasta jopa 40 %, jos valmistut tavoiteajassa?