Opintolaina

Opintolainan avulla voit täysillä keskittyä opiskeluihisi – ja siten valmistua nopeammin ja päästä tienaamaan! Kysy ensin Kelalta päätös opintolainasta ja täytä sitten opintolainahakemus suoraan omassa verkkopankissasi.

Säästöpankin brändikuva.

Opintolainan vakuutena toimii Kelan myöntämä valtiontakaus. Et tarvitse muita vakuuksia. 

Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta opintojen päättymisen jälkeen.

Opintolainahakemuksen voit täyttää suoraan verkkopankissa, kun Kelalta on tullut päätös.

Miten opintolainaa haetaan?

  1. Kysy ensin lainatakaus Kelalta. Lue ohjeet lainatakauksen hakemiseen Kelan sivuilta.
  2. Ennen hakemuksen täyttämistä päivitäthän omat tietosi verkkopankissa käsittelyn nopeuttamiseksi. Tiedot löydät verkkopankista valitsemalla Oma nimesi verkkopankin yläosassa > Omat yhteystiedot.

  3. Kun olet saanut päätöksen lainatakauksesta, hae opintolainaa Säästöpankin verkkopankissa. Täytä hakemus valitsemalla Lainat > Tee opintolainahakemus. Hakemuksesi käsitellään muutamassa pankkipäivässä. Opintolainan hakeminen ei vielä onnistu Säästöpankki Mobiili -sovelluksessa.

  4. Opintolainahakemus tulee tehdä joka lukuvuosi uudelleen. Opintolainan voi nostaa joko Kelan takauksen mukaisesti tai oman nostosuunnitelman mukaisesti.

  5. Jos olet alaikäinen, varaathan ajan Säästöpankkiin huoltajiesi kanssa. Suostumukset tarvitaan huoltajilta opintolainaan, mikäli olet vielä alle 18 vuotta.

Jos et vielä ole asiakkaamme, ei haittaa – aloitetaan ensin asiakkuuden avaamisella. Jätä yhteydenottopyyntö paikalliseen Säästöpankkiisi.

Miten opintolainaa nostetaan?

Opintolainan nostamiseen on kaksi vaihtoehtoa:

1. Koko opintolaina Kelan nostosuunnitelman mukaisesti tilille.

Tämä on sinulle edullisin ja helpoin tapa, käsittelykulu veloitetaan vain ensimmäisen noston yhteydessä. Kelan takauksen mukaiset nostot näet Kelan päätökseltäsi.

Jos valitset Kelan nostosuunnitelman, jätäthän opintolainahakemuksella nostopäivät ja erien suuruus -kohdat tyhjiksi. Huomaathan, että Kela määrittää opintolainan määrän ja sen nostopäivät, pankki ei voi niitä erikseen muuttaa.

2. Opintolainan nostot oman suunnitelman mukaisesti.

Tämä vaihtoehto tuo sinulle joustoa, mutta myös lisätyötä. Aina kun haluat nostaa opintolainaa, sinun tulee olla erikseen yhteydessä Säästöpankkiin, helpoiten se onnistuu chatilla Säästöpankki Mobiilissa (Yhteys > Chat). Oman nostosuunnitelman mukaisista osanostoista veloitetaan pankin hinnaston mukainen kulu.

Jos valitset opintolainahakemuksessa oman nostosuunnitelman, valitsethan Muu nostosuunnitelma -vaihtoehdon ja valitset nostopäivät ja summat erikseen.

Paljonko opintolainaa saa?

Kela päättää, kuinka paljon voit saada opintolainaa. Lainan määrä riippuu iästäsi ja oppilaitoksesta, jossa opiskelet.

Opintolainan enimmäismäärä lukuvuodessa:

  • 18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija: 850 euroa / kk
  • korkeakouluopiskelija: 850 euroa / kk
  • aikuiskoulutustukea saava (kotimaassa opiskeleva): 850 euroa / kk
  • ulkomailla opiskeleva: 1000 euroa / kk.

Opintolainan lukuvuoden nostokertojen määriin tulee muutos 1.8.2024 alkaen:

  • Toisen asteen opiskelijoilla on 4 nostokertaa lukuvuodessa opintojen pituudesta riippumatta.
  • Korkeakouluopiskelijoilla on 2 nostokertaa lukuvuodessa opintojen pituudesta riippumatta.
  • Ulkomaisessa oppilaitoksessa tutkintoa suorittavilla, tieteellisiä jatko-opintoja suorittavilla ja aikuiskoulutustuen saajilla säilyy 1 nostokerta lukuvuodessa.

Kuka voi saada valtiontakauksen opintolainaan?

Valtio takaa opintolainan kokonaan. Voit hakea lainaa Säästöpankista sen jälkeen, kun sinulla on Kelan myöntämä lainatakaus. Lainahakemusta tehdessä pankki kertoo tarkemmin lainan ehdoista, kuten korosta ja marginaalista ja allekirjoitetaan velkakirja.

Voit saada valtiontakauksen lainaasi, jos täytät jonkun seuraavista kohdista:

  • Olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa. Tällöin sinulle myönnetään valtiontakaus ilman erillistä hakemusta.
  • Saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea Koulutusrahastolta.
  • Olet alle 17-vuotias, etkä asu vanhempiesi luona ja et voi saada opintorahaa, koska olet oikeutettu lapsilisään. Vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.
  • Olet 18–19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa ja et voi saada opintorahaa vanhempiensa tulojen perusteella.
  • Opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja merivartiokoulussa (rajavartijan peruskurssi) ja et voi saada opintorahaa oppilaitokselta saamansa päivärahan vuoksi.

Tietoa opintolainan takaisinmaksusta ja kertymisestä

  • Niin kauan kuin opiskelet ja saat opintotukea, opintolainasi korot pääomitetaan kaksi kertaa vuodessa. Opintolainasi määrä siis kasvaa kahdesti vuodessa korkojen verran.
  • Korot pääomitetaan vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukikuukautesi jälkeen. Vasta tämän jälkeen alkaa lainan korkojen takaisinmaksu.
  • Lainallesi muodostuu takaisinmaksuohjelma noin 1,5 vuoden kuluttua valmistumisesta tai opintojen keskeyttämisestä: eli siitä ajankohdasta alkaen, kun et enää saa opintotukea.
  • Takaisinmaksuohjelmassa opintolainaa lyhennetään pääsääntöisesti kuukausittain samansuuruisina tasalyhennyksinä. Maksuerä sisältää sekä korkoa että lyhennystä.
  • Laina-aika ja takaisinmaksutapa sovitaan yhdessä pankin kanssa ja siihen voi tarvittaessa tehdä muutoksia myös myöhemmin.
  • Halutessasi voit maksaa opintolainasi kokonaan pois milloin tahansa. Huomioithan kuitenkin, että aikaisempi takaisinmaksaminen voi pienentää mahdollisen opintolainavähennyksesi tai opintolainahyvityksesi määrää. Tarkistathan asian ennen opintolainan takaisinmaksua Kelalta. 

Ei pelkkää lainanlyhennystä – muistathan myös säästää

Varaudu yllättäviin tilanteisiin myös laina-aikana ja ota säästäminen osaksi kuukausibudjettia. Pienilläkin summilla kerrytät taloudellista puskuria.

Säästöpankin brändikuva.