Asunto-osakkeen ostajan muistilista

Kun ostat asunnon asunto-osakeyhtiöstä, ostat osakkeita, jotka oikeuttavat kyseisen asunnon hallintaan. Tutustu huolellisesti tähän muistilistaan ennen kuin lähdet suunnittelemaan ostotarjouksen tekemistä. 

Asunto-osakkeen ostajan muistilista

Kun ostat asunnon asunto-osakeyhtiöstä, ostat osakkeita, jotka oikeuttavat kyseisen asunnon hallintaan. Tutustu huolellisesti vähintään seuraaviin asiakirjoihin ja seikkoihin ennen kuin lähdet suunnittelemaan ostotarjouksen tekemistä. Kysy rohkeasti kaikista mieltäsi askarruttavista asioista.

Mikä on asunnon velaton hinta? (myyntihinta + mahdollinen taloyhtiön nostama laina)
Mikä asunnon kunto on ja onko siinä korjaustarpeita, jotka tulisi huomioida asunnon ostohinnassa? Mitä materiaaleja asunnossa on käytetty ja miten se on varusteltu? 
Mitä asunnosta ja taloyhtiöstä kerrotaan myyntiesitteessä? Mitä on kirjattu isännöitsijätodistukseen, tilinpäätökseen, toimintakertomukseen, talousarvioon ja korjaussuunnitelmiin? Millainen energiatodistus taloyhtiöllä on?
Onko taloyhtiössä lunastuslauseke, jolloin taloyhtiön osakkeenomistajilla tai yhtiöllä on etuosto-oikeus myytävään asuntoon?
Mikä on yhtiön taloudellinen tilanne ja onko taloyhtiöllä tuottoja? Tuottoja syntyy, jos taloyhtiö omistaa asuntoja tai liikehuoneistoja. Taloyhtiön tuloilla voi olla vaikutusta vastikkeen suuruuteen ja tarvittaessa taloyhtiö voi käyttää tuottoja esimerkiksi taloyhtiön remontteihin
Onko taloyhtiöllä lainoja? Entä kohdistuuko myynnissä olevaan asunto-osakkeeseen velkaa taloyhtiölle? Jos kyllä, kuinka paljon ja onko se mahdollista maksaa pois millä aikavälillä.
Sijaitseeko taloyhtiö omalla vai vuokratontilla ja milloin vuokrasopimus päättyy?
Mitkä ovat taloyhtiön asumiskulut?
○Yhtiövastikkeet ja miten ne määräytyvät
Rahoitusvastike (mikäli asuntoon kohdistuu taloyhtiölainaa)
Vesimaksu
Laajakaistayhteys
Saunamaksu
Autopaikat ja niiden maksut

Lue lisää asunnon ostamisesta

;