Kiinteistön ostajan muistilista

Kun ostat kiinteistön eli esimerkiksi omakotitalon tai erillistalon, tutustu huolellisesti vähintään seuraaviin seikkoihin ennen ostotarjouksen tekemistä.

Kiinteistön ostajan muistilista

Kun ostat kiinteistön eli esimerkiksi omakotitalon tai erillistalon, tutustu huolellisesti vähintään seuraaviin seikkoihin ennen ostotarjouksen tekemistä. Kysy rohkeasti kaikki mieltäsi askarruttavat asiat.

Lue huolellisesti läpi kiinteistön myyntiesite sekä lainhuutotodistus, rasitustodistus ja kiinteistörekisteriote

  • Lainhuuto tarkoittaa kiinteistön omistusoikeuden rekisteröimistä ja todistuksesta on nähtävissä omistajatieto
  • Rasitustodistus sisältää tiedot kiinteistöön liittyvistä oikeuksista ja rasitteista esim. tierasite/-oikeus. Kiinteistö voi olla kiinnitetty jonkin velan vakuudeksi, tai kiinteistöön tai sen osaan on voitu myöntää vuokra- tai nautintaoikeus. Myös kiinteistön mahdollisten panttausten määrä on ilmoitettu rasitustodistuksessa
  • Kiinteistörekisteriote sisältää kiinteistön tietoja, kuten pinta-alaan, kaavoihin, rasitteisiin tai käyttöoikeuksiin liittyviä tietoja

Selvitä onko asuntoon tehty tai tarpeen tehdä kuntotarkastus tai kosteusmittaus. Tutustu kuntotarkastuksessa etenkin lisätutkimustarpeisiin ja riskirakenteisiin.

Tutustu huolella rakennukseen sisältä ja ulkoa 

  • Mitä materiaaleja rakennuksessa on käytetty? Miten rakennus on varusteltu, mikä rakennuksen yleinen kunto on ja mitä mahdollisia korjaustarpeita on odotettavissa?
  • Lue läpi rakennuksen asiakirjat 

Selvitä sijaitseeko kiinteistö omalla vai vuokratontilla ja milloin vuokrasopimus päättyy. Vuokratontin sopimusta uusittaessa tontin vuokran määrä yleensä nousee ja nousu voi olla huomattava.

Missä sijaitsevat tarkalleen tontin rajat?

Mitä on suunnitteilla alueelle ja ympäristöön kaavoituksessa?

;