Konjunkturöversikt för hushåll 1/2022

I denna rapport granskas de omständigheter som råder inom den finländska ekonomin och som påverkar i synnerhet hushållens ekonomiska situation. Dessa är bland annat arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, bostadsmarknadsläget samt hushållens skuldsättningsgrad och faktorer som påverkar tillgångarna.

Säästöpankin brändikuva

Sammanfattning:

  • Den globala ekonomins snabba tillväxt fortsätter under innevarande år trots att tillväxten dämpas efter fjolårets ytterst snabba ekonomiska återhämtning.
  • I början av året dämpas den ekonomiska aktiviteten av det höga antalet coronasmittor, men kopplingen mellan infektioner och deras ekonomiska konsekvenser har minskat under hela pandemin. Vi har lärt oss att bättre än tidigare leva med sjukdomen.
  • År 2022 kommer penningpolitiken att stramas åt under USA:s ledning. Om det finns överraskningar i centralbankernas kommunikation eller åtgärder, kan detta orsaka oro på marknaden och återspeglas även i realekonomins tillväxt.
  • Även den finska ekonomin kommer att växa med 2,9 procent år 2022. Tillväxten avtar så småningom mot mer normala tillväxtnivåer, som tyvärr är måttliga i Finland.
  • Arbetsmarknaden är turbulent. Arbetslösheten har sjunkit en hel del från kristoppen och den genomsnittliga arbetslöshetsgraden kommer att sjunka till 6,9 procent under 2022. Även sysselsättningsgraden har ökat i glädjande takt. Antalet långtidsarbetslösa är dock fortfarande högt. Samtidigt klagar arbetsgivarna över bristen på arbetskraft och många löntagare överväger att byta arbetsplats.
  • Hushållens konsumtion lämnar fortfarande utrymme för återhämtning. I takt med att pandemiläget förbättras riktas konsumtionen starkt på tjänster; konsumtionen av varor har förblivit hög under hela pandemin.
  • Snabbare prisökningar än vanligt nöter på konsumenternas köpkraft. Vi förväntar oss dock att inflationen så småningom lugnar ner sig men kommer att ligga kvar på en högre nivå än normalt. År 2022 är inflationen i genomsnitt 2,5 procent.
  • Hushållens skuldsättning har fortsatt att öka och särskilt bostadsskulder har ökat under coronatiden. Räntehöjningar verkar allt mer sannolika, och det är bra att senast nu förbereda sig för dem. Särskilt i euroområdet förväntas räntehöjningarna dock vara måttliga.
  • Trots att skuldsättningen har ökat, har hushållens finansieringstillgångar ökat ännu snabbare.
  • Finländarnas villighet att spara och placera ökar trendmässigt. Detta har inte ens de ekonomiska konjunktursvängningarna rubbat. I fjol fortsatte sparandet och placerandet i fonder, aktier och insättningar att öka.
  • Bostadsmarknaden fick ett uppsving av coronakrisen när människors behov av utrymme ökade. Bostadspriserna har stigit snabbare än tidigare och handeln är livlig. I år förväntar vi oss att utvecklingen lugnar ner sig men ligger kvar på en bra nivå.

I Konsumentens år -infografen ser vi på hushållens ekonomi i fem områden: inkomster, utgifter, tillgångar, skulder och boende.

Sparbankens konjunktuöversikt för hushåll

Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen granskar i konjunkturöversikten det ekonomiska läget i Finland och i synnerhet de faktorer som påverkar hushållens situation. Dessa är bland arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, situationen på bostadsmarknaden samt faktorer som påverkar hushållets skuldsättning. Sparbanken publicerar konjunkturöversikten två gånger per år, i januari och augusti.

Henna Mikkonen. Henna Mikkonen
 Sparbankens chefsekonom

 henna.mikkonen@saastopankki.fi
 tel. 040 564 7918
 Twitter: @HennaMikkonen1