Konjunkturöversikt för hushåll, höst 2022

I denna rapport granskas de omständigheter som råder inom den finländska ekonomin och som påverkar i synnerhet hushållens ekonomiska situation. Dessa är bland annat arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, bostadsmarknadsläget samt hushållens skuldsättningsgrad och faktorer som påverkar tillgångarna.
Säästöpankin brändikuva

Sammanfattning:

  • Kriget i Ukraina, den höga inflationen och den snabbt åtstramade penningpolitiken har snabbt försvagat utsikterna för tillväxt i världsekonomin. Internationella valutafonden IMF förutspår att ekonomin kommer att växa med 3,2 % i år och att tillväxten avmattas till 2,9 % nästa år. Detta innebär en tillväxt under genomsnittet.
  • Tillväxtutsikterna för Finlands ekonomi har också försvagats under året. Enligt Sparbanksgruppens prognos visar Finlands ekonomi en tillväxt på 2,0 procent i år. Nästa år avmattas tillväxten till 0,2 %. Årets rimligt höga tillväxtsiffra bygger på den goda utvecklingen i början av året. Under slutet av året kommer Finland att drabbas av en kortvarig konjunkturnedgång.
  • Hushållen har under år 2022 upplevt många olika slags bekymmer. Priserna har stigit snabbt och många familjer har varit tvungna att mer omsorgsfullt än tidigare tänka på vad de spenderar sina pengar på. Samtidigt oroar de stigande räntorna skuldsatta hushåll. Konsumenternas förtroende har sjunkit till rekordlåga nivåer.
  • Hushållen har anpassat sin konsumtionskorg och ändrat sitt beteende. Anvisningar om hur man får pengarna att räcka till och energibesparande tips är nu uppskattade.
  • Å andra sidan finns det också positiva faktorer i hushållens situation. Sysselsättningsläget i Finland är fortfarande bra och många hushåll har fortfarande besparingar från coronakrisen.
  • Den stora frågan med tanke på fortsättningen är om inflationen kommer att fortsätta att accelerera eller om den lugnar ner sig i takt med att den ekonomiska tillväxten avmattas. Enligt Sparbankens prognos kommer inflationen i Finland att avta mot slutet av året, men den kommer även nästa år att ligga klart över centralbankens målnivå. Enligt vår prognos kommer inflationen i Finland att ligga på i genomsnitt 6,5 % i år och 3,5 % nästa år.
  • Hushållens skuldsättning har ökat under de senaste åren, men ränteutgifterna har ändå legat på en rekordlåg nivå. Detta kommer nu att förändras och tiden för nollräntor är över. Hushållen bör vara beredda på stigande räntor.
  • Bostadsmarknaden lugnar ner sig. Bostadsköpen är klart färre än i fjol och prisökningen avtar. Minusmånader kan också ses.
  • Finländarnas villighet att spara och placera har ökat trendmässigt. Detta har inte ens de ekonomiska konjunktursvängningarna rubbat. Dagens stigande priser undergräver vissa hushålls möjlighet att spara.

 

Infografik om konjunkturöversikt för hushåll.

Sparbankens konjunktuöversikt för hushåll

Sparbankens chefsekonom Henna Mikkonen granskar i konjunkturöversikten det ekonomiska läget i Finland och i synnerhet de faktorer som påverkar hushållens situation. Dessa är bland arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, situationen på bostadsmarknaden samt faktorer som påverkar hushållets skuldsättning. Sparbanken publicerar konjunkturöversikten två gånger per år.


Henna Mikkonen.

 Henna Mikkonen
 Sparbankens chefsekonom

 henna.mikkonen@saastopankki.fi
 tel. 040 564 7918
 Twitter: @HennaMikkonen1