Karriärhistoria från Angelina Mattbäck

Hur är det att jobba på Sparbanken? Läs om Angelinas karriärhistoria på Sparbanken, hur den har utvecklats från de första arbetsuppgifterna vid sidan av studierna till ett fast arbetsförhållande efter examen.
Angelina Mattback

Jag jobbar som sparbankir inom finansiering på Kvevlax Sparbank. Utanför arbetstiden motionerar jag gärna, men jag är hopplös på att laga mat. Hela mitt yrkesliv har jag jobbat för Sparbanken på ett eller annat sätt.

Att jag skulle bli sparbankir var ingen självklarhet, för som barn var jag väldigt intresserad av dinosaurier och drömde om att bli arkeolog. Emellertid blev mitt första sommarjobb att som fastighetsskötare klippa gräsmattorna utanför Kvevlax Sparbanks huvudkontor i Kvevlax. Tanken på att göra karriär inom finansbranschen föddes först under sista året i gymnasiet när en ämneslärare frågade om inte jag ska studera ekonomi i fortsättningen. Sagt och gjort; efter gymnasiet började jag studera ekonomi i Vasa och eftersom jag är hemma från Kvevlax kändes det naturligt att söka sommarjobb vid Kvevlax Sparbank. På alla hjärtans dag 2018 inföll min första arbetsdag och i vintermörkret- och kylan kändes det väldigt bra att få börja jobba inne på kontoret i stället för utanför.

Vid sidan av studierna finns det möjlighet till nyttig arbetspraktik på Sparbanken

Under de tre följande åren jobbade jag i huvudsak i kassan i Kvevlax, heltid under sommarmånaderna och deltid vid sidan av studierna under resten av året. Som studerande var det värdefullt att få praktisk arbetserfarenhet och lära känna bankbranschen från grunden. Att jobbet bidrog med lite extra klirr i studerandekassan var också ett stort plus. Samtidigt som jag studerade finansiell ekonomi som huvudämne väcktes intresset för aktiemarknaden och att börja jobba med placeringar. Den möjligheten fick jag våren 2021 när en av mina kollegor blev föräldraledig. Vikariatet sträckte sig över ett år och jag var mycket taggad på att ta itu med de nya arbetsuppgifterna.

Mycket hinner dock hända på ett år. Jag var numera heltidsanställd och försökte kombinera jobbet med heltidsstudier. På samma gång hade jag en mycket aktiv fritid med förtroendeuppdrag i studentföreningen. Dygnets timmar började inte längre räcka till för alla åtaganden och jag är i dag mycket tacksam för att jag tillsammans med min dåvarande förman insåg att situationen inte var hållbar i längden. Jag återgick därför till att jobba deltid för att kunna fokusera på studierna.

Följande vår lyckades jag således lämna in magisteravhandlingen inom utsatt tid, vilket jag är otroligt glad över. Min tid som studerande närmade sig sitt slut samtidigt som det inte var lång tid kvar av vikariatet på sparandesidan. Oron började gro. Vad skulle jag nu hitta på? Eftersom jag trivts mycket bra i vår gemenskap ville jag gärna fortsätta på Kvevlax Sparbank, men nu när utexamineringen hägrade hade längtan efter ett mer permanent jobb väckts.

Plötsligt presenterades ett tillfälle att söka en ledig plats i låneteamet när en kollega skulle emigrera till Nyland. Insnöad som jag var på sparandet hade jag först inte tänkt söka tjänsten, men efter att ha diskuterat med andra i låneteamet tyckte jag det började låta alltmer spännande att jobba med finansiering. Jag bestämde mig för att ta chansen att än en gång prova på något nytt.

Bred kunskap från bankbranschen är givande

Om vi snabbspolar framåt till hösten 2023 har jag nu varit fastanställd i låneteamet i drygt ett och ett halvt år. Möjligheten att testa på olika områden på samma arbetsplats har för mig varit såväl givande som lärorik. Särskilt det gångna året har bjudit på många fina kundmöten, och jag uppskattar att få vara delaktig under hela processen med kunderna från att vara med och öppna BSP-konton till att genomföra bostadsaffärer. Jag har numera ett eget rum i Kvevlax, men ni kan även träffa mig över nätet eller i Vasa vid behov. Och kanske har jag även flimrat förbi i flödet på Tiktok eller Instagram? Mig kan man rycka i ärmen oavsett vad ärendet gäller, min karriärresa har lett till att jag är bekant med de flesta områdena inom banken. Fast jag är inte längre säker på att jag kommer ihåg vad man skulle göra när bankens gräsklippare inte ville starta.

 

- Angelina Mattback, sparbankir finansiering, Kvevlax Sparbanken