• Ränta på ränta

    En av grunderna för sparande är ränta på ränta-effekten. Det är något som alla bör förstå och dra nytta av i sin egen strävan efter välstånd.
Sparbankens varumärke bild - sparande är till för alla.

Sparbanken har främjat sparande och finländarnas välstånd i mer än 200 år – och arbetet fortsätter.

Vad betyder ränta på ränta?

På grund av fenomenet ränta på ränta ökar avkastningen räntan på både kapitalet du har sparat, men också avkastningen från det. Som ett resultat kan sparbeloppet bli betydligt mer än bara det månatliga belopp som sparas inklusive avkastningen. Låter det komplicerat? Ange de belopp du önskar och testa räknaren nedan för att se detta i praktiken.

Hur fungerar ränta på ränta?

Vår räknare visar effekten av ränta på ränta-effekten, men låt oss också öppna siffrorna med ett exempel. Anta att Minna har köpt fonder för 1 000 euro för 2 år sedan. Under dessa två år har fonden haft en stadig avkastning på 5 procent, samma belopp under både första och andra året.

Värdet på Minnas placering har ökat med 5 procent under det första året, dvs. med 50 euro. Efter det första året är placeringens värde 1 050 euro.

Under det följande året beräknas avkastningen på 5 procent på det större beloppet, dvs. 1 050, vilket innebär att avkastningen redan är 52,50 euro. Med andra ord, även om avkastningsprocenten förblir densamma, ökar den erhållna avkastningen år efter år i takt med att kapitalet från vilket avkastningen beräknas ökar.

Ju tidigare du börjar, desto längre hinner fenomenet ränta på ränta arbeta för dig

Effekten av fenomenet ränta på ränta betonas ju längre spartid det är frågan om. Därför var den bästa tiden att börja spara igår, men den näst bästa är idag!

Dags att sätta ränta på ränta i arbete?

Ska vi sätta igång? Det enklaste sättet att komma igång är att boka tid till ett möte med en expert, vi finns här för att du ska bli förmögen.

Kom ihåg att placeringar alltid är förenade med risker. Därför är det viktigt att skapa din egen spararprofil innan du börjar placera. Vi på Sparbanken gör det i Ekonomistunden.

Beställ Börja placera-kursen till din e-post

Du är intresserad av att placera, men vet inte riktigt hur man kommer igång? För att hjälpa dig att lära dig grunderna har vi sammanställt en kurs med 5 e-postmeddelanden.
Sparbankens varumärke bild.